Most már tényleg vége a télnek, 2-3 nap és itt a kora tavaszi idő, mostantól november-decemberig nyugtunk lesz a fagyoktól és végre kiköltözhetünk a zöldbe, elfelejtve a kert csupasz, téli képét. A téli szürkeség ellen viszont már most elkezdhetünk dolgozni. Mit szólnál hozzá, ha a kerted látványa, de legalább egy-egy részlete olyan képet festene november és március között is, amit büszkén mutogathatnál ahelyett, hogy három hónapig sunnyogva várod a tavaszt?

Itt a lehetőség, van még bőven idő tervezgetni és beszerezni azokat a növényeket, amikkel a kert vagy a terasz a következő télen sokkal barátságosabb képet sugározhat. Legjobb persze minél előbb elvégezni ezt a munkát, hogy a cserjéknek – az előző cikkben bemutatott, télen is díszítő évelő virágokkal együtt – legyen idejük megerősödni, hogy már biztonságban, jól begyökeresedve érje őket a következő fagyos időszak.

Az itt bemutatott cserjék nagy része lomblevelű örökzöld növény. Ez azt jelenti, hogy kinézetre olyanok, mint a hagyományos, vagyis a mi klímánkon őshonos lombhullató növények. Nem tűlevelük vagy pikkelylevelük van, hanem “normális” levelük, de lombjukat télen is megtartják, nem hullajtják le. Leveleiket viszont ezek a növények is folyamatosan cserélik mint a fenyők, csak ez a folyamat kevésbé látványos, mivel egész éven át és lassan történik.

A listában található 3 lombhullató cserje is: a csavart mogyoró, ami különleges, csavarodó ágaival és tél végén kifejlődő barkáival díszít, és két som, a piros- és a sárgavesszejű somok, amiknek élénk színű ágai adják a téli díszértéket.

Következzenek tehát a cserjék, amik örökzöld és színes lombjukkal a kert vagy akár a balkon díszei lehetnek egész télen át, és persze év közben is.

Néhányról részletes leírást olvashatsz, a végén pedig a galériában mindről további egy-egy fontos tulajdonságot tudhatsz még meg.

Puszpáng

A mindenki által ismert és szeretett puszpáng, az egyik legáltalánosabb örökzöld dísznövény

A puszpángot azt hiszem a legtöbben ismerik, talán a leginkább elterjedt örökzöld dísznövény kertekben, parkokban egyaránt. Évszázadok óta a királyi és főúri kastélyparkok első számú dísznövénye, ma pedig már a legkisebb teraszokon is kötelező elem. Néhány éve sajnos megjelent egy Távol-Keletről származó kártevője, a puszpángmoly, ami itt Európában kizárólag ezzel a növénnyel táplálkozik. Érkezése óta óriási pusztítást végzett, védekezni ellene csak gyakori rovarölőszeres permetezéssel lehet, ami nem túl szerencsés ugyebár, vagy egyszerűen kézzel kell leszedegetnünk a kis zöld-fekete hernyókat – ehhez viszont tavasztól őszig folyamatosan figyelni kell a növényeket, mivel a molylepkének 3-4 szaporodási ciklusa is lezajlik egy szezonban.

A puszpángnak több változata is ismert. A zöld fajtáktól leginkább a “Green Pillow” és a “Variegata” fajták térnek el, előbbi sárgás árnyalatával, utóbbi fehér tarka leveleivel díszít. A változatokat a puszpángmoly kevésbé szereti. Mindenféle méretű sövénynek ideális, persze ahhoz, hogy 2 méter magas térelválasztót nevelj belőle, kell vagy 10-12 év minimum, mivel elég lassan növekszik.

Veronikacserje

A veronikacserje egy alacsony, 4-5 év alatt lapított gömb formára növő örökzöld, hamvaskék színe szinte változatlan egész évben, nyáron persze élénkebb

Ez a törpenövésű örökzöld hamvaskék lombszínével igazi különlegesség a kertekben. Betegsége nem nagyon van, ha tűző napra kerül és kap rendszeres öntözést, sok éven át változatlan dísze marad a kertnek. Kis jelzősövénynek, utak mellé vagy akár fűszerkertbe, zöldségesbe elválasztó sövénynek is praktikus, így a veteményesben télen is marad valami szín.

Örökzöld vagy törpe bangita

Az örökzöld bangita egy inkább alacsony növésű bangitaféle, fehér virága májusban nyílik, metálkék termései pedig őszig a bokron maradnak

Az örökzöld bangita egy alacsony növésű bangitaféle, bár sok év alatt akár 2 méteresre is meg tud nőni. Viszont évenkénti kisebb metszéssel könnyen alacsonyan tartható, így kis helyre is ideális, de kaspóba is ültetheted. Félárnyéki növény, a nyári délutáni napsütést nem szereti, ilyenkor levelei megégnek, növekedése megáll. Ha termést nevel, érezd magad nagyon szerencsésnek, mert erre ritkán hajlandó. Metálkék, fényes bogyói pedig igazán különlegesek – ha ezt látod a növényeden, mutogasd büszkén mindenkinek, akkor is, ha nem értik mire fel vagy oda annyira.

Keleti mahónia

A keleti mahónia kicsit bizarr kinézete miatt nehezen kerül be a kertekbe, pedig minden figyelmet megérdemel

A mahónia sokakban visszás érzéseket kelt, mivel temetőkben, templomkertekben régóta ültetik szárazságtűrő, szívós tulajdonsága miatt. Talán ez lehet az oka, hogy a keleti mahónia sem annyira népszerű nálunk – egyelőre. Reméljük ez változni fog, mert egy nagyon szép kiállású örökzöldről van szó. Hosszú, összetett levelei mellett ősztől tavaszig kifejlődő, 15-20 centis fürtben nyíló virágai látványosak. Alakja is sokkal szebb, mint a közismert kerti mahóniának, mivel egy tőből, csak 3-4 szárat fejleszt, megjelenése így elegánsabb. Évek múltán 1,5-2 méteresre is megnőhet, alsó levelei lassan elvesznek, így az előbukkanó, rövid szárával olyan, mintha a trópusokról hoztunk volna épp haza valamilyen kis fát.

A többit nézd meg a galériában, a 11 télen is díszítő fával pedig hamarosan jövünk!

Japán babérsom - árnyékkedvelő cserje, ami tápanyagban dús talajban és sok öntözés mellett gyorsan 2-3 méter magas és széles bokorrá nő

Ez pedig a NÖVÉNYLISTA magyarul és latinul. Ha a kertészetben latin névvel érdeklődsz valamelyik növény iránt, tuti bevágódsz az eladóknál!

Aucuba japonica Variegata – japán babérsom

Buxus sempervirens – örökzöld puszpáng

Buxus sempervirens Green Pillow és Variegata – tarka örökzöld puszpáng

Cornus alba Sibirica – szibériai fehér som

Corus stolonifera Flaviramea – sárgavesszejű som

Corylus avellana Contorta – csavart mogyoró

Elaeagnos pungens és Maculata fajtája – örökzöld ezüstfa és sárgatarka ezüstfa

Euonymus fortunei Emerald’n Gaiety- fehértarka terülő kecskerágó

Euonymus fortunei Emerald’n Gold- sárgatarka terülő kecskerágó

Euonymus japonicus – örökzöld japán kecskerágó

Euonymus japonicus Aureomarginatus – sárga tarka japán kecskerágó

Euonymus japonicus Kathy – fehér tarka japán kecskerágó

Hebe pinguifolia – vaskoslevelű veronikacserje

Ilex aquifolium Argentea Marginata – fehértarka magyal

Leucothoe walteri – fürtöshanga

Mahonia bealei – keleti mahónia

Nandia domestica – japánszentfa

Photinia x fraseri Little Red Robin – törpe korallberkenye

Photinia x fraseri Red Robin – korallberkenye

Pieris japonica Variegata – fehértarka babérhanga

Prunus laurocerasus – babérmeggy

Pyracantha coccinea Golden Charmer – tűztövis

Skimmia japonica – japán dérbabér

Viburnum davidii – örökzöld vagy téli bangita

Viburnum Pragense – prágai bangita

Viburnum rhytidophyllum – ráncoslevelű bangita

Viburn tinus Eve Prince – téli bangita



Címkék: