Bár ez még a legkevésbé sem érzékelhető, de bizony már megérkezett a tavasz, szóval ideje egy kiadós tavaszi nagytakarításnak. Nem csak a lakásra, de a szobanövényekre is ráfér ilyenkor egy kis tisztogatás, jót tesz nekik ha megszabadítod őket a tél porától.

Mikor besütnek az első tavaszi napsugarak, nem csak az tűnik fel, hogy tiszta kosz az ablaküveg, hanem az is, hogy szegény virágok poros levelei sápadtan kornyadoznak. Jó hírem van, ha megszabadítod őket a kosztól nemcsak tiszták, de sokkal egészségesebbek is lesznek, ugyanis nem csak esztétikai kérdés a tisztán tartásuk.

A növények a föld feletti zöld részeikkel fotoszintetizálnak, azaz a leveleiken keresztül veszik fel a fényt és a szén-dioxidot. Viszont ha a pórusaikat elzárja egy nagy adag por, romlik a tápanyagáramlás, és a virágaid kókadtak lesznek, valamint fogékonyak a kórokozókra.

Szóval, hogy ezt megelőzd, és üde, zöld, egészséges és erőteljesen növő szobanövényeid legyenek, rendszeresen meg kell őket tisztítani. Először is kezdd azzal, hogy leszeded az elszáradt, elsárgult leveleket és ágakat. Mivel minden növény más, ezért különböző módszerekkel kell portalanítanod őket, hogy nehogy kárt tegyél bennük.

Frissítő zuhany     

A kisebb szobanövényeket a konyhai mosogatóban, a nagyobbakat a kádban, vagy a zuhany alatt lehet megszabadítani a portól. Fontos, hogy a víz szobahőmérsékletű legyen, és ne használj semmilyen vegyszert a tisztításhoz. A földet letakarhatod egy nejlonnal, és ha megvolt a fürdetés, kicsit rázd le a vizet a virágról.

Ez a módszer kifejezetten jó a kis levelű fikusz, hibiszkusz, vagy a vízipálmák esetében, hiszen ezeknek képtelenség egyesével letisztogatni a leveleit. Arra vigyázz, hogy a zuhanyzás után ne tedd huzatos helyre a növényt, mert megfázhat.

Nyáron akár a kertben is lezuhanyozhatod őket, csak ne a tűző napon száradjanak, mert megéghetnek a vizes levelek. Mikor már kint meleg van, azt is meghálálják, ha kiteszed őket az erkélyre vagy a teraszra az esőben, hogy az mossa le róluk a port.

Fejjel lefelé

Egy vödör vízben is tisztává varázsolhatod a kis méretű virágokat, mint például a törpebors. Először locsold meg a földjüket, hogy nem peregjen, majd a szárat fogd körbe a két kezeddel, letakarva a földet, és fejjel lefelé dugd a vödör vízbe a növényt. Mozgasd jobbra, balra párszor, hogy a víz lemossa a port, vedd ki a vízből, finoman rázd le és már kész is.

Egyesével minden levelet

A nagy levelű zöldeken egy vizes ronggyal érdemes végigmenni, egyesével letörölve minden levelet. Így tudod elérni, hogy egészségesek és fényesek legyenek. Nem kell hozzá semmilyen népi varázslatot bevetni, se sörrel, se tejjel ne ápolgasd a növényt. Ha azt akarod, hogy fényes legyen a levél használhatsz levélfényt, de az is elegendő, ha a nedves tisztítás után egy száraz kendővel is áttörlöd őket. Az orchidea leveleit is így tarthatod tisztán.

 Elő a tollseprűt és az ecsetet

Vannak olyan szobanövények, amik nem szeretik vizet, főként a bolyhos levelűek (muskátli, fokföldi ibolya) és a kaktuszfélék. Így sem a zuhanyzás, sem a vizes rongy nem jó megoldás, őket puhaszőrű ecsettel vagy tollseprűvel lehet a legkönnyebben portalanítani.

A cserép és a virágföld se maradjon ki

Érdemes egyszerre elvégezni a teljes generált. Ne csak a növény tisztítsd meg, hanem a kaspót is, hiszen az is poros, vagy sok esetben lerakódik rajta a vízkő, ezt legkönnyebben egy kefével, vagy egy dörzsiszivaccsal tudod eltávolítani róla. A földet is tartsd tisztán, rendszeresen szedegesd le róla a lehullott leveleket és virágokat.

(kiemelt kép:balconygardenweb)



Címkék: