A nyár végével mindig felbukkannak az újabb madáretetésről szóló cikkek és mindent ellepnek a jótanácsok is. Az utóbbi években nagy divat lett a madáretetés, mindenhol kapni pofás etetőket, bele való magokat, cinkegolyót, de sok ötletet találunk a saját készítésű tárolókra és eledelekre is. Mi is írtunk már arról, segíthetünk a vadon élő állatoknak átvészelni a telet, vagy hogy készítsünk etetőt petpalackból.

A témában kedvenc forrásunk a Magyar Madártani Egyesület. Facebook oldalukon mindig megosztják a friss, megbízható cikkeiket a témában és érthetően adnak tanácsot a madárvédelemmel kapcsolatban. Náluk olvastunk arról is, hogy a vízimadarak etetése veszélyes. A téma nagyot ment a magyar interneten, a legtöbb oldal megírta a tanácsokat, amiket betartva megóvhatjuk a különleges életmódú madarakat.

Ugyanekkor bukkant fel cinkegolyón lógó elpusztult madár fotója is. A képet a facebook szerint egy bajai természetvédelmi szakértő, környezetvédelmi szakmunkatárs tette fel, mellette a felhívással: megöli a madarakat a cinkegolyó, ne használjuk őket. A kép és a poszt már eltűnt, de az erről szóló cikkek megmaradtak és most egy reakció is érkezett rá.

A magáról nem sokat eláruló Fióka és madármentés nevű facebook oldal posztolt a fenti témákban, amiből óriási kommentháború kerekedett. Szerintük ugyanis:

  • az MME egy magát madárvédőnek tituláló szervezet
  • a vízmadarak etetésének megtiltásával a madarak halálát okozzuk
  • a cinkegolyós kép megrendezett, valaki csak felakasztotta a golyóra az elpusztult állatot

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A hosszúra nyúlt poszt jelenleg közel 3000 megosztásnál és 100 feletti hozzászólásnál jár, a teljes szövegét itt elolvashatja.

A MME képviseletében a napokban Orbán Zoltán is megvédte a cinkegolyót, bár nem kiáltott azonnal összeesküvést: a Zoom.hu-nak mesélt arról, hogy még soha nem látott és hallott hasonlót, ne féljünk a cinkegolyótól és használjuk tovább bátran.

Madáretetés-hívő és állatbarát szerkesztőségünk véleménye a következő:

Amennyiben a Fióka és Madármentés szeretné felhívni az emberek figyelmét, és megtanítani őket a felelős, és szakszerű madáretetésre, akkor kérjük, hogy azt világosan, pár mondatban megfogalmazva tegyék közzé. Nyugodtan használják, a tilos, a soha, a szabad szavakat, ezzel segítve a könnyebb megértést. Akár a megdöglött szót is, tekintve, hogy az az állatok elpusztulását kifejező szinoníma.  Szeretnénk gondosan eljárni, ezért várjuk a pontos instrukciókat a szakszerű madáretetéshez. Köszönjük!

Címlapkép: pixabay.com



Címkék: