A hazai tavak környékén is nagy előszeretettel etetik az emberek a vízimadarakat, kenyérbéllel, kukoricával, vagy akár chipsszel is. Amíg az énekesmadarak esetében, kifejezetten nagy segítség a téli hidegben, hogyha megtöltjük a madáretetőt, vagy kihelyezünk pár cinkegolyót, addig a vízi életmódot folytató szárnyasoknak ezzel csak ártunk.

Szeméttel etetjük őket

Bármennyire is a jó szándék vezérli az embereket, mikor nyáron teleszórják a Balatont kenyérhéjjal, vagy a mostanában a partokon megjelent madáretető automatákból szerzett, nem mellesleg a madarak számára kifejezetten egészségtelen eleséggel, ezzel oly mértékben megváltoztatják a táplálkozási szokásaikat, hogy az a madarak életébe is kerülhet.

(kép:proch)

Jó lenne, ha mindenki tisztában lenne vele, hogy a hazai vízimadarak természetes táplálékai, a hattyú-, réce- és tyúkfajok esetén a zöld növényi részek, vagyis a füvek, hajtások, levelek, gyomok és magok. A szárcsák és a vízityúkok pedig főként a vízből nyerik az élelmet, ahol rovarokat, csigákat és szinténnövényi részeket fogyasztanak. Tehát semmiképp sem kenyeret, kekszet, pattogatott kukoricát, amiket esetleg tudatlanul odaszórunk nekik.

Kikapcsol a túlélési ösztönük

Nem is gondolnánk, hogy milyen torzulást okozunk ezzel a vízimadarak természetes táplálkozási és viselkedési szokásaiban. Ez a fajta egészségtelen táplálkozás megbetegíti, és olyan helyekre is odavonzza őket, amik egyébként nem alkalmasak esetükben az önfenntartó életre. Vagyis mikor már nincsenek kenyeret dobáló kirándulók, akkor bizony a madarak ott állnak mindenféle táplálék nélkül.

Még ennél is nagyobb baj, hogy az etetés miatt létrejövő táplálékbőség miatt a vándormadarak egyszerűen elfelejtenek melegebb éghajlatra repülni, így itt pusztulnak el a hideg, táplálékszegény, kemény magyar télben. Ez ugyanis kikapcsolja a túlélési ösztönüket, ami miatt normál esetben minden évben délre vonulnak.

A fiókák röpképtelenné válnak

Mivel a fiókák követik szüleiket a mesterséges nyári etetőhelyekre és utánozzák őket, így a folyamatos nem megfelelő táplálékfogyasztásának köszönhetően visszafordíthatatlan csont-és tollnövekedési rendellenességet szenvednek, így repülésre képtelenné válnak, ami a pusztulásukhoz vezet.

A kegyetlen fagyhalál

Mivel a kelleténél jóval több madár marad télre a hazai vizekben, napközben a mozgásukkal nagy területen mozgatják a vízfelszínt.

(kép:dnik)

Ennek következtében az csak éjszaka fagy be, mikor a madarak a tó vizén alszanak. Így azok a jég fogságába esnek, és hosszú, borzalmas fagy- vagy éhhalált halnak.

Szokj le az etetésről!

Éppen ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület határozottan kéri mindenkitől, hogy semmilyen körülmények között ne etesse a vízimadarakat, mert ezzel óvhatják meg az életüket. Kérlek, te is add tovább az üzenetet!

(kiemelt kép: pixabay)



Címkék: