Huszonöt évvel ezelőtt még csak 1700 tudós mondta ki az egyébként nyilvánvalót: az, ahogy a Földdel bánunk, tulajdonképpen öngyilkosság. Kizsigereljük a bolygót, tönkretesszük a levegőt, a vizeket, a levegőt, fajok halnak ki, így a Föld, ami az otthonunk, szép lassan terméketlenné válik. Erre mondtuk, hogy oké, kicsit mozgolódtunk, meg jött az á ugyan hol van az még, sőt egyesek szerint kamu volt az egész, na és akkor elérkezett 2017.

A BioScience című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint – és most jön az őrületes meglepetés – a dolgok csak még rosszabbul állnak. 15 ezer tudós mért, számolt, kutatott, mielőtt erre a következtetésre jutott. A globális klímaváltozás, a vízkészlet zsugorodása, a halállomány csökkenése, a túlnépesedés és a fajok pusztulása egyre súlyosabb probléma, amivel hamarosan valóban nem kell majd foglalkoznunk, hiszen eljön az a pont, hogy már túl késő lesz észhez térni.

Az eredmény összeállítói létrehoztak egy új szervezetet, Alliance of World Scientist néven. Ők gyűjtik és publikálják majd a Föld és az emberiség jólétével kapcsolatos tudnivalókat. Nekünk – nekem, neked – pedig kutya kötelességünk tenni azért, hogy megállítsuk azt, ami a bolygónk és a rajta virágzó élet végét jelentheti.

Címlapfotó: pexels.com



Címkék: