Ismét reneszánszukat élik a szárított virágok. Az én kedvenceim, a nyári spájzolás eredményei közül mutatok néhányat:

Sóvirágok – Limonium fajták

A kerti vagy egynyári sóvirág Limonium sinuatum fehér, kék, rózsaszín és lila színekben fellelhető virága a leggyakoribb szárazkötészeti alapanyagok egyike. Idén találtam rá azokra a mályva, halvány rózsaszín és sárgás-fehér, sokkal apróbb szirmú, finomabb ágrendszerű, elegáns fajtákra, melyek télen is üde, pasztelles színfoltok lehetnek koszorúkon vagy akár csokrokban. Azóta mindig szárítok belőlük.

Gabonafélék

Búza, árpa, rozs fajták is szépen kiszáradnak és buja kompozícióknak adhatnak izgalmas formavilágot. Nyáron még friss kamillákkal és búzavirágokkal kötöttem csokrokba, most majd száraz koszorúkba és őszirózsák társaságába adom őket.

Fátyolvirág (Rezgő) – Gypsophila paniculata

A nyári esküvők hatalmas kedvence itthon kiválóan megél, ezért termesztik is. Érdemes olyankor beszerezni őket, amikor hetek óta szárazság van, mert egyetlen esőzéstől is könnyen tönkremegy a magyar anyag és ilyenkor az olasz import kötegek nagyon drágán kaphatóak. Szépen szárad és bájos kis felhőket képezhetünk belőlük szárított formában is.

Mák – Papaver somniferum

A virág sajnos nem, de a termés természetesen és minden kezelés nélkül is kiszárad. Tartja a formáját és nagyon szépen festhető. Alapvetően kerülöm a festett növényeket mind vágott virág, mind száraz alapanyag formában, de el kell ismernem; valami rettenetesen jól áll a mákgubónak, az arany szín. Érdemes kipróbálni, akár otthoni dekorációhoz.

Szalmarózsa – Xerochrysum bracteatum

Jó vízáteresztő képességű talajban, napos helyen, kertben is könnyen nevelhető és szép színfolt – fehértől a bordóig minden színben megtaláljuk. Ha nem szárított vágott virágként szerezzük be, mindenképpen fejjel lefelé lógatva szárítandó, jól szellőző helyen.

Eukaliptusz fajták

Változatos levélformákkal találkozhatunk hazai kereskedelemben is. Leggyakoribbak a kerekített levelű Eucalyptus cinerea, ennek ’Silver Dollar’ fajtája, és az Eucalyptus nicholii, melynek bogyói miatt nagy a népszerűsége. A képeken láthatóak mellett Eucalyptus populifolia fajták és a ’Baby blue’  a legnépszerűbbek. Magas olajtartalmuknak köszönhetően csodaszépen száradnak és tartják a színüket.

Bíborka – Gomphrena globosa

Amilyen apró, olyan nagyon kedvelt gömbölyű virágzata miatt a bíborka. Fehér, lila, narancs és rózsaszín díszeket kapunk, ha a gyenge szárakat laza csokorba fogva fejjel lefelé tároljuk néhány hétig. Csodásan tartja a színét és érdekes színfolt lehet a gömb fej például ragasztott koszorún.

Komló

Ebben a formában talán még nem gondoltunk rá: a tekergő indák izgalmas, meseszerű formákban száradnak ki minden fellógatás nélkül és a komlótoboz virágszerű, törékeny forma. Ágakkal és őszi virágokkal tűzött tálakhoz, koszorúk egyedi elemeként lehet elegáns kísérő.

Energiafű

Legújabb kedvencem. Szépen kinyíltak a bugák és nem hullanak. Az élénk lilás-bordós szín megfakult kicsit, de csodaszép így is  – füvekkel, levelekkel, filigrán száraz virágok társaságában szép, laza kompozícióknak lehet főszereplője.

Hortenzia – Hydrangea macrophylla

Kertjeink gyakori dísze és tápanyagtartalomtól (savasságtól), megfelelő árnyékoltságtól, a nyár folyamán a benapozottságtól függően változik a színe. Érdemes minden árnyalatból gyűjteni és még frissen, lógatva szárítani vagy azonnal koszorúba kötni, mert az egyik legtartósabb és legbájosabb szárított virág.



Címkék: