Piedone óta tudjuk, hogy a hagymás bab mindent visz. A nagy pofonosztónak igaza is volt, ugyanis a bab nem csak finom, de rendkívül egészséges is, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőle.

A babfélék lassítják az öregedést, magas az antioxidáns-tartalmuk, csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, javítják a bélflóra egészségét, és védenek a gombás megbetegedésekkel szemben is. Ráadásul mindezek mellett még olyan magas a fehérjetartalmuk, hogy akár hús helyett is fogyaszthatjuk őket.

És jó hír, hogy a babételek nem csupán a babfőzeléktől a csilis babig terjednek, hanem millióféle módon elkészíthető ez a tápláló hüvelyes. Ha már kicsit unod a csülkös bablevest, akkor most mutatok pár különleges fajtát, amiknek nem csak az íze, de a neve is különleges.

Mungóbab és azukibab, a csodacsírák

Ez a Délkelet-Ázsiából származó mungóbab, zöld színű és pont úgy néz ki mint a zöldborsó. Azonban jóval több fehérje és sokkal kevesebb cukor van benne. A Kelet-Ázsiában, főleg Japánban, Kínában és Tajvanon termesztett azukibab, pedig szintén apró, kb. 5 milliméteres, vöröses színű, és egészen édeskés. Mindkettőből lehet levest, pasztát, vagy rizzsel keverve köretet is készíteni. Ázsiában az azukibabot gyakran édességként fogyasztják, cukorral keverik ki, mint a gesztenyemasszát.

(kép:Wikipedia)

Mindkét apró hüvelyes tele van fehérjével, magnéziummal, vassal, kalciummal, foszforral, B1 és B2 vitaminnal. Alacsony a glikémiás indexük, inzulinszabályozó, koleszterincsökkentő, valamint vérnyomásszabályozó hatásuk is van.

Csíra formájában a legegészségesebb fogyasztani őket, ugyanis olyankor a fehérjék értékes esszenciális aminosavakká bomlanak bennük. Mungó- és azukibab csírát a boltban is lehet vásárolni, de otthon is remekül csíráztathatóak szárított babból.

(kép:Pixabay)

Edemame, a zsenge szója

Bevallom nekem nagy kedvencem ez a szintén Kelet-Ázsiából származó bab, pedig én aztán nem szeretem a szóját. Az edemame a szójabab zsenge, zöld korában, érés előtt leszedett változata. A japán konyhában főként előételként kínálják, de salátákba keverve, vagy snack-ként is kiváló. Friss, élénkzöld héja van, és elég neki 5 perc, hogy roppanósra főjenek benne a babszemek. Japánban gyakran tengervízben főzik, de az is tökéletes, ha adsz egy kis tengeri sót a főzővízhez. Héjastul kell megfőzni, amit a fogyasztás előtt kell csak leszedni. Hidegen és melegen is egyaránt isteni.

(kép:Flickr)

Az edemamenak nagyon magas a fehérjetartalma és aminosavakat tartalmaz, a vegák és a vegánok kedvelt csemegéje, mert teljes értékű fehérjeforrás. Fogyasztása nem emeli a vércukorszintet, és segít csökkenteni a rossz koleszterinszintet. Magas a rost-, ásványi anyag – és vitamintartalma is.

A színváltós bíbor királynő

Ez a francia babféle, nemcsak hogy finom, de a veteményes igazi dísze is, ugyanis csodás lila árnyalatú a levele, a virága és a termése egyaránt. A bíbor királynő érdekessége pedig , hogy főzés során zöldre változik a színe. Nagyon finom, és szálmentes, pár perc alatt megfő, és a héjával együtt lehet fogyasztani. Salátákba és köretként is kiváló.

(kép:lessonsgardeninglivestocklife.blogspot.hu)

(kiemelt kép: pinterest)



Címkék: