Az éttermi nyelvtörők melegágya, a sok külföldi ételkülönlegesség. Ott ülsz az étlap felett, és halvány lila gőzöd nincs, hogy ejtik helyesen a kis krumpligombócok nevét, vagyis a gnocchit. Most az gnoccsi vagy nyoccsi vagy gnokki vagy mi a frász. Hát elárulom, az bizony nyokki, ha amolyan szép magyarosan szeretnénk leírni.

Szóval hosszas hezitálás után, inkább rendelsz egy bécsi szeletet, annak legalább normális neve van. De ahogy egyre nagyobb teret hódítanak maguknak az messzi földről érkező, különleges alapanyagok, már nem csak az étteremben, de a piacon és a szupermarketben is nagy bajban vagyunk.

Ma már szinte mindent be lehet szerezni hazánkban, a legkülönlegesebb,  egzotikus zöldségek, gyümölcsök és egyéb alapanyagok sorakoznak a boltok polcain. Az egyetlen akadálya, hogy hozzájuss, ha nem bírod kinyögni mit is szeretnél kérni.

Pedig sokukat igen tanácsos fogyasztani, ugyanis kiemelkedően jó hatással vannak a szervezetünkre, vagyis superfoodnak minősülnek. Ezek különösen egészséges,  magas vitamin-, ásványi anyag és antioxidáns tartalommal bíró élelmiszerek. Korábban már bemutattuk közülük a hazánkban is termőket, valamint az avokádót és a chiamagot. Most pedig következzenek a kimondhatatlan nevű superfoodok.

Ajjaj acai

Első számú versenyzőnk az acai bogyó. Nem találkoztam még két olyan emberrel, akik egyformán mondták volna ki a nevét, ennek az apró, lila, trópusi gyümölcsnek. Ejtheted ászájnak, vagy ászáinak, de az összes többi verziót felejtsd el.

kép: Wikimedia

Na most, hogy már tudjuk mi a neve, nézzük mit tud ez csodabogyó. Emlékszel még a gumibogyószörpre, amit a gumimacik főztek egy titkos recept alapján, egy régi rajzfilmben? Ha megitták a lila főzetet, szuperképességeik lettek és úgy pattogtak, mint egy gumilabda. Szerintem már ők is az amazóniai őserdőből származó acai bogyót használták a titkos főzethez, ugyanis az Amazonas vidékén élő emberek, úgy tartják, hogy az acai palma gyümölcse egyenesen csodaszer. De azért ez nincs teljesen így, te se higgy el mindent.

Az acai jótékony hatása

Észak-Brazíliában már több száz éve fogyasztják, ezt a hatalmas fürtökben termő, az áfonyához vagy a fekete ribizlihez hasonló megjelenésű, kicsit savanykás, trópusi ízű bogyótermést. A trópusokon élők nyersen is előszeretettel fogyasztják, azonban nálunk egyelőre csak feldolgozott formában kapható.

És hogy mivel érdemelte ki a superfood címet? Azzal, hogy tartalmazza sz összes esszenciális aminosavat, valamint antioxidánsokat és antocianint is. A magas antioxidáns szintjének köszönhetően megköti a szabad gyököket, ezzel lassítja a sejtek öregedését és károsodását. Mindemellett erősíti az immunrendszert, növeli az energiaszintünket.

A-, B-és E-vitamin tartalmának köszönhetően jó hatással van a látásunkra, a szív-és érrendszerünkre és az agyműködésünkre is. Omega-3 és Omega-6 zsírsavakkal van tele, valamint olyan ásványi anyagokkal, mint a kálium, kalcium, magnézium és vas. A magas rosttartalma pedig az emésztést javítja.

A bizonyítékok hiánya

kép: Wikimedia

Az acai pálma termése valóban igen gazdag vitamin, antioxidáns és ásványi anyag forrásként szolgál, azonban mikor a piac felkap egye-egy különleges alapanyagot, rendszerint kikiáltják mindent gyógyító, örök életet és 3 nap alatt karcsúságot ígérő csodaszernek. Ne dőljünk be ennek!

Fogyasszuk azért mert egészséges táplálék, de ne várjuk például, hogy leolvasztja rólunk egy szempillantás alatt a kilókat. Mivel a benne található tápanyagok miatt, természetes módon gyorsítja az anyagcserét, ezért számos diétás táplálékkiegészítő alapanyagául szolgál, de ezt a tulajdonságát alaptalanul túlzó módon felnagyítják. Ugyanis eddig nem készült olyan tudományos kutatás, mely alátámasztaná az acai bogyó, a reklámok által ígért, csodával határos fogyasztó hatását.

Hogyan a legfinomabb?

Hazánkban jelenleg különböző feldolgozott formákban kapható, úgy mint a szárított acai bogyó por, a friss vagy fagyasztott püré vagy az acai bogyó lé.

Ezeket hozzáadhatjuk vízhez, gyümölcs- vagy zöldségléhez, tejhez de akár joghurthoz is.

Természetesen, ahogy a chiamag úgy az acai bogyó sem maradhatott ki a szuper trendi, újhullámos gasztroőrületből. A chiamag puding után a az acai bowl, vagyis az acai tál hódította meg a világot.

Ha szeretnél egy nagyon divatos, egészséges reggelit, akkor így készítsd el:

Fogj egy turmixgépet, dobj bele két banánt karikákra vágva. Majd ízlés szerint válassz valamilyen fagyasztott gyümölcsöt, például málnát, áfonyát vagy epret, és két csészényivel  ebből is adj hozzá. Öntsd le az egészet 1 csésze növényi tejjel (rizs, mandula, kókusz), és ízesítsd 1 kanál mézzel. Turmixold krémesre az összetevőket, tedd egy tálba, ha már acai tál a neve, és díszítsd friss gyümölcsökkel, magokkal, kókuszreszelékkel vagy akár chiamaggal. Így valami isteni és szuper egészséges reggelivel indíthatod a napodat.

Újhullámos gabona, a quinoa. Ja, hogy nem is gabona?

Menjünk tovább a nyelvtörő superfoodok sorában, az annyira népszerű, eredetileg Dél-Amerikából származó, modern köretként szolgáló quinoara, ami helyesen úgy hangzik, hogy kinoá. De ha nem szeretnél belezavarodni a kiejtésébe, akkor nevezheted egyszerűen rizsparéjnak is. Ami, hát lássuk be, nem hangzik túl előkelően, így nem csoda, hogy a fancy éttermek étlapján nem így szerepel, valószínűleg senki nem rendelné meg.

kép: Wikimedia

A Peru és Bolívia környékén termő növény  (ami akár 1,5 méteresre is megnőhet) egészen apró magjaival kapcsolatban azt se árt tisztázni, hogy annak ellenére, hogy sokszor a kuszkusszal és a bulgurral említik egy lapon, a quinoa nem is gabona, hanem a parajok és a céklák családjába tartozó növény. Bár Európában csak a magja elterjedt, de a levelét is meg lehet enni. Létezik belőle fehér, vörös és fekete is, utóbbi kicsit édesebb ízű.

Egyik nagy előnye, hogy laktóz- és gluténmentes, így allergiások is nyugodtan fogyaszthatják. Remek fehérjeforrás, igen laktató, és a kalóriatartalma alacsonyabb, mint a gabonáé vagy a rizsé, így diétához is ajánlják.

Ez az aminosavakat, antioxidánsokat és nagy mennyiségű fehérjét tartalmazó superfood jó hatást gyakorol a koleszterin szintünkre, a szív- és érrendszerünkre, valamint az emésztésünkre is.

Quinoa, az alternatív hús

kép: Wikimedia

Létezik egy olyan kutatóprogram, amely azt vizsgálja, hogy ha az egyre növekvő élelmiszer-szükséglet miatt a jövőben alternatív forrásokra lesz szükség, hogy a húsbevitelt helyettesíteni tudjuk, akkor mely növényi eredetű élelmiszerek lesznek a legalkalmasabbak erre.

Az eddigi kutatások alapján, a quinoa, vagyis a rizsparéj lehet majd az egyik legjobb megoldás erre, ugyanis a tápértéke megközelíti a húsokét. „A kutatás igyekezett a létező összes szempontot figyelembe venni a termeléstől a fogyasztásig, az elkészítésig, hiszen ennek döntő befolyása lesz a vásárlói szokások megváltoztatásában“.

Rizsparéj 11 000 méter magasan

A quinoa kapható liszt, pehely és mag formában is, felhasználása és elkészítése pedig igen sokszínű. A lisztjével helyettesíthetjük a búzalisztet, a pelyhet fogyaszthatjuk tejbe vagy joghurtba keverve, a magot pedig 20 percnyi főzés után köretként, töltelékként, vagy akár salátába keverve is ehetjük.

És hát mit ad Isten, miközben írom ezt a cikket, épp egy repülőgépen ülök, 11 000 méter magasan. Hongkongból tartok éppen Ausztráliába, és mi más lenne a menü a gépen, mint sonkás, quinoás vegyes zöldségsaláta. Szóval egy magyar lány, egy ázsiai járaton, Ausztráliába tartva, épp dél-amerikai rizsparéjt eszik. Ez aztán a multikulti. Íme az ebédem:



Címkék: