Superfood-sorozatunk harmadik szereplője nem más, mint a tavalyi év legtrendibb étele a chiamag. A magyarul azték zsályamagnak (Salvia Hispanica) nevezett apró fekete magok egy Dél- és Közép-Mexikóban valamint Guatemalában őshonos egynyári lágyszárú növénynek a magjai.

A menta távoli rokona ez a csalánfélék nemzetségébe tartozó zsálya. A Kolombusz előtti időkben, az aztékok által termesztett chiamag olyan alapvető és fontos élelmiszernek számított, mint napjainkban a kukorica. Azért kerülhetett be a superfoodok, vagyis a különösen egészséges, tápanyagban kimagaslóan gazdag ételek csoportjába, mert fogyasztása számtalan jótékony hatással van a szervezetünkre.

Nagy arányban tartalmaz omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat, továbbá rendkívül magas a fehérjetartalma és mintegy 18-30 százalékos rosttartalmának köszönhetően fontos szerepe lehet a napi ajánlott rostbevitel biztosításában is.

Az apró magvak segítenek a szívünk egészségének megőrzésében, javítják a vérnyomást, emelik a hasznos koleszterinszintet, miközben csökkentik a rossz koleszterin arányát. Valamint szintén a bennük található jó zsírsavak miatt a vérkeringésünkre is jó hatással vannak. A benne található omega-3 zsírsav segíti az idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokat, így serkenti az agyműködést és segítséget nyújt a depressziós tünetek megelőzésében.

Az antioxidáns és vitamintartalmának köszönhetően immunerősítőként is megállja a helyét. Ferulinsav, kávésav és kvercetin nevű antioxidánsok találhatóak benne, amik segítenek az öregedés folyamatának lassításában, megakadályozzák a szabadgyökök elszaporodását és megelőzik számos érrendszeri valamint degeneratív betegség kialakulását.

A chiamag a diétázók csodaszere is, ugyanis egy kiegyensúlyozott étrend részeként a nagyon magas rosttartalmának köszönhetően segíti a fogyást, emellett felgyorsítja az anyagcserét és szabályozza a vércukorszintet is, valamint mivel nagy mennyiségű vizet képes megkötni, telítettségérzetet okoz.

Remek tápanyag- és energiaforrás és nagy fehérjetartalma miatt jó táplálékkiegészítő lehet az edzésekhez is. Bőrünk szépségét és csontjaink egészségét is támogatja ez a superfood a magas kalcium-, foszfor-, magnézium- és mangántartalmának köszönhetően. A magas magnéziumtartalma szintén jót tesz alvászavarok, izomgörcsök, idegesség és fáradékonyság esetén.

Veszélyes?

Na most már aztán minden jót tudunk róla, de nézzük milyen veszélyeket rejthet a fogyasztása. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal figyelmeztet, hogy a chiamagnak káros egészségügyi hatásai is lehetnek. „Magas rosttartalma miatt túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért napi 15 gramm chiamagnál nem lehet többet fogyasztani. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalásaiban megemlíti, hogy nem zárható ki az aztékzsályamag esetleges allergizáló hatása sem, néhány esetben ugyanis keresztallergiás reakció lépett fel a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél.“

Ami még szintén fontos, hogy a chiamag nem lenmag! Bár mindkét magot ajánlják diétához és emésztésjavításra is, de amíg nyugodtan bekaphatsz szárazon 1-2 kanál lenmagot, a chiamagot tilos így fogyasztani. A lenmag héja ugyanis sokkal erősebb, így az csak a beleidben kezdi majd felszívni nagy mennyiségben a folyadékot és kezd megdagadni, a chiamag viszont sokkal előbb nyálkás lesz és megdagad, akár még azelőtt hogy a gyomrodba érne. Szóval ne kanalazd be a fekete magokat, hanem fogyasztás előtt áztasd be őket, vagy kis mennyiségben szórd az ételre.

Ha ezekre odafigyelsz, akkor nyugodtan élvezheted ezt az egészséges és finom superfoodot. Számtalan módon felhasználhatod, keverheted például a teljes kiőrlésű kenyér tésztájába valamint süteményekbe és pizzatésztába is. Szuper desszert a chiamagos muffin, a smoothie és joghurt is.  A friss salátát is feldobhatod vele, vagy készíthetsz belőle reggelire egy laktató chiapudingot.

Jó étvágyat hozzá!



Címkék: