Egészséges, a mienk

A biokertészkedés nehézségeiről, érdekességeiről és klasszikus problémák bio- és házi megoldásairól tartott az imént előadást, amin a kis, zsúfolásig megtelt terem minden résztvevője olyan szorgosan jegyzetelt, mintha másnap dolgozat lenne belőle. Persze én is. Ahogy minden kezdő, én is először az éppen megjelent betegségekre kerestem természetes alternatívát a kertben. Aztán következő évben már a termőnövények és védőnövények összepárosításával próbáltam fokozni a hatást, figyelembe véve, mik azok, amik nálunk a kertben jól érzik magukat a talaj, fekvés és napos órák számát tekintve.

Bevallom, egyáltalán nem egyszerű, sok utánaolvasás, millió próba, aztán újratervezés, újraültetés követi a folyamatot, de ma már vannak jól bevált párosok és praktikák, amikkel élek. És még igazán messze a mindenre kiterjedő szemlélet, a vágyott állapot, amiről Gyöngyvér olyan lelkesen beszél. Hogy létrehozzunk egy olyan házi ökoszisztémát a kertünkben, amely úgy van harmóniában önmagával, hogy közben a mi igényeinket is kiszolgálja.

Szerencsére egyre többen vagyunk, akik szeretnék kiiktatni a vegyszereket a kertjeikből. Egyáltalán nem olyan egyszerű ez a folyamat. Nem elég szimplán abbahagyni a permetezést, talajfertőtlenítést, hiszen a betegségek és rovarkártevők attól még menetrend szerint meg fognak érkezni, ahogy eddig. Védekezni pedig nagyon fontos, ha szüretelni is szeretnénk a veteményesben vagy örvendezni a  díszkertben virágzáskor. A védekezést így nem lehet megúszni és szimplán a természetre hagyni az egészet, mert a természet úgyis mást akar, mint amit mi.

Székely Gyöngyvér agrármérnök és biogazdaálkodási szakértő szerint ez az alapprobléma a kertészkedésben, amikor a kertek egyensúlyi állapotáról kérdezem azon a biomagbörzén, ahol találkozunk az előadása után Rákospalotán.

Gyöngyvér egyike azon úttörőknek, akik az országban rengeteget tesznek, hogy fejlődjön a biokertészkedés kultúrája, nem csak a gazdaságokban, hanem a kiskertekben is. Erre persze nem csak három agrár diplomája, hanem több évtizedes gyakorlati tapasztalata is feljogosítja: a saját kertjén kívül ugyanis évekig vezetett biogazdaságot a Szentendrei-szigeten, foglalkozott állattartással, majd vezette az Újpesti Biopiacot és üzemeltetett már saját „polcos” bioáruházat is, ahol biogazdák friss áruit kínálta. Ezek mind kiváló lépcsők voltak a Nagy Tervéhez.

A Nagy Bioterv

Évek óta azon dolgozik, hogy a hétköznapi emberekhez közel hozza a bioélelmiszereket, hogy tudatosítsa: ez nem a gazdag, sznob réteg kiváltsága, hanem mindannyiunk lehetősége. Különösen akkor, ha magunk termeljük! A modern technológiákat és ősi praktikákat azonban senki sem az anyatejjel szívja magába, az interneten kutakodni pedig őrült zsákutcákat jelent. A szakértő erre olyan választ adott, amiről talán maga sem gondolta volna induláskor, milyen sikeres lesz: létrehozta a Bio-Gazdaboltot öt évvel ezelőtt, méghozzá olyat, ami azóta is egyedülálló. Kizárólag biogazdálkodáshoz árusít alapanyagokat: magokat, palántákat, fákat, szerszámokat és védőszereket, tápanyagokat, méghozzá kis tételekben is, szaktanácsadással, hogy a hétköznapi családok kertjeibe is beszivároghasson végre a profi biogyakorlat.

Persze ne felejtsük el, hogy ez feltételezi azt, hogy a természetet tisztelve visszafogjuk az igényeinket. Mert egy természetes egyensúlyban és jó erőben lévő ribizlibokortól nem várhatunk 10 kg termést, kár is érte keseregni szedéskor. Kapunk viszont olyan élő növényi enzimekkel teli, egészségtől kirobbanó zöldségeket és gyümölcsöket, amiket soha, sehonnan nem tudnánk beszerezni. Az agrárszakértő szerint ebben van a lényeg! Amiket a boltok polcairól leveszünk bio címkével ellátva, valóban nem tartalmaznak szervezetünkre káros vegyi anyagokat, ezt igazolja a nehezen megszerzett védjegy, ugyanakkor a polcig megtett szállítási idő alatt rengeteg fontos anyagot veszítenek el ezek az élelmek is. A saját termesztésűek sohasem pótolhatók mással, ha  tápanyagban a leggazdagabbat akarjuk, mert az érés tökéletes pillanatában tudjuk leszedni és megenni.

Akármilyen jó a boltok polcain, a házi vegyszermentes a legegészségesebb

Az áttörés

Ennek fontosságára akkor jött rá igazán, amikor gyerekénél hét évesen egy rendkívül súlyos betegséget állapítottak meg és az orvosok is lemondtak róla. Ezen a ponton, bevallom, megakadt bennem a beszélgetés fonala, de 14 év távlatából Gyöngyvér határozottan beszél erről az időszakról és tovább fűzi.

Ő, aki az agrárium szakértőjeként a „klasszikus”, vegyszeres gazdálkodás mestere akkori férjével együtt, aki egy nagy műtrágyagyártó cég vezetője volt, belekezdtek abba a harcba, amitől ma Gyöngyvért az egész országban a biogazdálkodás anyjaként tisztelnek, bár valójában csak a gyermekét akarta megmenteni. Eleinte. Sorra vette fel a kapcsolatot az egyre sokasodó biogazdálkodókkal, és alakított ki saját eljárásokat, hozott be az országba különlegesnek számító biomódszereket és termékeket, amiket rendszeresen tesztel.

Például náluk szerezhetők be olyan különleges élő szervezetek, mint a gyümölcsfák atka elleni védelmét biztosító élő ragadozó atkák, vagy a lepkehernyók kikelését meggátoló mini petefürkész darazsak, vagy a lótücsök ellen alkalmazható hasznos rovarparazita fonalféreg.

Ők forgalmazzák a Polyversum gombaölő gombát, amely a paradicsomvésztől kezdve az őszibarack levélfodrosodásán keresztül a szőlő-, szamóca- és málna szürke rothadása ellen is védelmet nyújt. Ennek a készítménynek a hazai egyetemi kísérleteit ők végezték paradicsomban, melyből munkatársuk, Bordás Boglárka diplomamunkát írt a Szent István Egyetemen.

A termékek forgalmazásán túl egész évben járja az országot szaktanácsadóként, amelyet nem csak biogazdálkodók, hanem egyszerű családok is igénybe vehetnek. Segít bioszemmel felfedezni a kert lehetőségeit, tanácsot ad nem csak az ültetésekre, hanem a ritkításokra is; szerinte ez a legtöbbször előforduló probléma ugyanis: a kert túl sűrű ültetése, ami sokszor ellehetetleníti a kert önműködő rendszerét.

És míg sorolja, megértem hát buzgó, sohasem múló lelkesedését. Értem, miért beszél a csávázás bio és házi módjairól, ami számomra az előadáson döbbenetes macerának tűnt csak, értem, miért akarja kiiktatni a kereskedőt a biogazda és a fogyasztó között, értem, miért kell már eleve biomagot ültetni, és értem, miért áldozza minden idejét, energiáját, életét annak, hogy terjessze a bioigét.

Mert megérte, és hálás. Hálás azért, hogy ma egy egészséges, felnőtt fia van.

Én pedig azért, hogy meghallgathattam a történetét és továbbadhatom az olvasóknak, akik talán már ettől átgondolják, mennyi vegyszert akarnak szétszórni idén a kertben.

(A főképen baloldalt látható Székely Gyöngyvér, jobboldalon munkatársa a Magbörzén.)



Címkék: