Mindenki természetes és egészséges környezetben szeret vagy szeretne élni. Szerencsés esetben akinek van kertje, örül, ha kézzel fogható jeleit tapasztalja, hogy saját kis birtoka nem csupán egy gazos földterület vagy nyűg, amivel csak a baj és a munka van, hanem sokkal inkább egy élettel teli kis oázis, ami segít a kikapcsolódásban és a pihenésben.

Az egészséges kert egyik ilyen kézenfekvő jele az ott megforduló, esetleg abban otthonra lelő madarak gyakori látványa.

Fülesbagoly szemez a fényképezőgépemmel egy nyírfa tetején falusi családi kertünk egyik csendes sarkában

Ha szem előtt tartasz néhány alapvető kritériumot, az egészséges természeti környezetet is jelképező sokféle madárfaj fogja legalább ideiglenesen birtokába venni kertedet, kis szerencsével pedig ott is rak fészket és neveli fel a fiókáit.

Az itató amellett, hogy hasznos, a kert központi dísze is lehet

A madárbarát kertek kialakításának főbb szempontjai:

A kert lehetőleg nyugodt, távoli részében alakíts ki minél nagyobb, összefüggő fa és cserjecsoportot, lehetőleg sűrűn elágazó ágú növényekből. Ennek két funkciója is van: egyrészt a sűrű ágrendszer közt a madarak könnyebben találnak fészkelőhelyet, másrészt ez véd leginkább a ragadozók ellen. Sajnos nem köztudott, de a kiskertben a madarak legfőbb ellenségei és pusztítói házi kedvenceink, a macskák. Városi környezetben mögöttük a természetes ragadozók (nyest, nyuszt, ragadozó madarak) jóval lemaradva követik csak a macskákat. Ezért is nagyon fontos a nagy felületű, áthatolhatatlan ágrendszer.

A tüskés és szúrós levelű borbolyában biztosan védve vannak a madarak a macskákkal szemben

Alkalmazz bogyótermő növényeket a kert díszítésére. A legtöbb, ősszel beérő fa és cserje termését előszeretettel fogyasztják az énekesmadarak. Ilyenek például a bangitafélék, a madárbirsek, a borostyán, a kecskerágók, a tűztövis, a juharfélék, a borbolyák, az egy- és kétbibés galagonya, a luc-, erdei- és feketefenyő, a hársak, a tiszafa, a berkenyék, vagy például a hamisciprusok.

A madárberkenye általában bőven terem, amit a madaraknak egész télen táplálékul szolgál

Bár a madáretetési szezon mostanában fog befejeződni, evidenciaként muszáj megemlíteni a madáretetők kihelyezését. Fontos, hogy ha már 1-2 hete a kertedbe csalogattad a madarakat, az etetést ne hagyd abba, mert az odaszokott csőrikék a hirtelen megszűnő táplálékforrás miatt veszélybe kerülhetnek. Apró testük és nagyon gyors emésztésük miatt folyamatosan szükségük van a táplálékra.

Talpas madáretető, amit hátulról vékony ágú lombozat véd – ezen a macskák nem tudnak megkapaszkodni. Emellett ebbe a kertbe egy kistestű, éber kutya vigyázza a madarak biztonságát

Ami viszont most nagyon is aktuális, az az etetés befejezésének kérdése. Ez nem is olyan egyszerű és magától értetődő, mit azt sokan gondolják. Az etetést ugyanis nem szerencsés abbahagyni azonnal, ahogy beköszönt a jó idő, hisz a magevő madarak ilyenkor még ugyanúgy nagyon kevés élelmet találnak, mint télen. Erről épp nemrég írtunk bővebben.

Az etető kihelyezésekor elsődleges szempontként a biztonságra figyelj, és csak második legyen a fontossági listán, hogy mondjuk a nappaliból jól látható helyre kerüljön. Semmiképp se tedd asztalra, sziklára, régi szobortalapzatra, ezeken a helyeken a macskák könnyen becserkészik a madarakat.

Odúk kihelyezéséhez viszont soha nincs késő, mivel sok énekesmadár egy évben akár háromszor is költhet. Nem is gondolnád, mennyi kis részletre érdemes odafigyelni még ennél az egyszerű feladatnál is, mint például az odú tájolása, de mivel ezeket a Magyar Madártani Intézet honlapján nálam sokkal okosabb és hozzáértőbb madárszerető szakemberek már összefoglalták, nem is foglalom itt vele a helyet.

Míg télen az etetéssel, nyáron az itatók kihelyezésével érheted el, hogy minél többször láss énekesmadarat a kertedben. A veszély elkerülése érdekében itt is vigyázni kell: az itató mindenképp lábakon álljon, legalább egy méter magasságban. Emellett lehetőleg nyílt, szabad területre tedd, ami közelében nincs semmilyen ág vagy egyéb kiemelkedés “ugrástávolságra”. Mivel a madarak szeretek fürdőzni is és nem csak inni, jó eséllyel hamar kipancsolják az itató vizét, de a természetes párolgás is jelentős, főleg a nyár folyamán. Vagyis, ha itatót tervezel a kertbe, számolj vele, hogy sűrűn kell majd töltögetned, ha röpködő fényképezni valót akarsz látni a kertedben.

A madáritatót is nyílt térre kell tenni, a macskák mindig lesben állnak

Minél természetesebb a kerted, annál több rovar fog élni benne, ami vonzani fogja a madarakat. A “bogárbarát” kert feltételeit elősegíthetjük, ha legalább a kert egy részében meghagyod a természetes avart, amiben felszaporodhatnak a férgek, meg mindenféle rovar, amiket a madarak kikapirgálhatnak.

A másik fontos dolog amit megtehetsz a rovarokban gazdag kertért, hogy nem törekszel a perzsaszőnyeg állapotú gyepre, hanem hagyod kicsit szabadon nőni, legalább egy kisebb, félreeső területet. Itt a földigilisztáktól is gyakoribb vendégek leszek, mert a magasabb fű miatt kevésbé szárad ki a talaj felső rétege, így például a rigók a felszínközeli gilisztákat meg tudják csípni.

Rigó gyűjt gilisztákat – itt épp egy friss gyepszőnyegezés után, amikor a talajt átmozgattuk és teljesen fel is volt ázva, ezért a felszínre jöttek a giliszták

Ha egy nagy fát kell kivágni a telken, hagyd meg a tuskóját, esetleg egy nagyobb törzs darabját és hagyd, hadd korhadjon. Ez igazi kis spájz lesz a madaraknak.

És természetesen töltsd fel a kertedet minél több madárbarát növénnyel!

Jön a tavasz, most van itt az alkalom, hogy átgondold, meglévő kertednek melyik részén alakíthatnál egy kicsit, hová ültethetnél egy-két-harmincnégy cserjét vagy fát, amik madárbaráttá varázsolnák a kertedet.

A növényhasználatra, a kerted biodiverzitásának fokozására itt egy másik cikk, ami még hasznos lehet számodra:

Ezeket ültesd tuja helyett

A legáltalánosabb/legfontosabb madárbarát fák és cserjék:

Sűrű és/vagy elágazó ágrendszerük miatt fészkelésre ideálisak:

Tűztövis

Termésük téli táplálékul szolgál:

Feketefenyő



Címkék: