Nincs is annál jobb, mint mikor az ember egy kellemes nyár estén egy pohár hideg fröccsel a kezében, a szabad ég alatt üldögél, miközben körbelengi a grillen sistergő húsok és zöldségek füstös illata. Na jó, talán csak az, amikor végre elkészül az étel, és olyan finom, hogy azt a legjobb séfek is megirigyelhetik.

Na de ez itt a nagy kérdés, hogy mitől is lesz igazán isteni az a grillvacsora. Arról, hogy mi a különbség a grillezés, a bbq, a broiling és a roasting között, már korábban írtunk, úgyhogy most jöjjenek azok az apró, finom trükkök, amik tökéletessé teszik az ízélményt. Nézzük, milyen grilleszközöket érdemes beszerezni még a nyáron.

A füstös íz szerelmeseinek

(kép: grillpaza)

Az ínyencek azt mondják, hogy a grillételek kellemes füstös íze semmihez sem fogható. Hogy az ízélmény igazán tökéletes legyen, jól jöhet egy füstölődoboz, amit az éppen készíteni kívánt ételhez illő aromájú fadarabkákkal tölthetünk meg. Választhatunk a mesquite, a hickory, az almafa, de akár a boros vagy a rumos hordó közül, de a füstölődobozt nem csak fadarabkákkal, hanem borral, páclével vagy gyümölcslével is megtölthetjük, és akkor füst helyett gőzben készülnek majd a finom fogások. A dobozt egyszerűbb kivitelben 999, komolyabb szerkezettel pedig 7500 forintért, a különleges aromájú füstölőfákat pedig 4000-8000 forintért szerezhetjük be.

A tökéletes hőmérséklet titka

(kép: grillpaza)

Hogy a húsok omlósra, és a kívánt módon szaftosra, vagy akár angolosan véresre süljenek, tudnunk kell, hogy milyen hőmérséklet uralkodik éppen bennük. Ehhez használhatunk digitális hőmérőt (6699 Ft), ami a pontos belső hőt adja meg Celsiusban, de olyan szettet is vehetünk, ami azt is megmondja, hogy milyen sütési állapot eléréséhez alkalmas az adott hő. A 4 darabos szettben (7500 Ft) 2 marhára és szárnyasra hangolt hőmérőket is találunk, hogy még véletlenül se süssük túl a húst.

Így készül a grillhal

(kép: obi)

Az omlós halak elkészítéséhez nincs szükség hőmérőre, mert pillanatok alatt megpuhul a húsuk, viszont egy alkalmas halsütő rácsra, vagy pedig egy grillező falapra már annál inkább. Előzőbe bele lehet fogatni a halat (2499 Ft), amit így könnyen meg is fordíthatunk, de ha különlegesebb ízre vágyunk, a  a kanadai vörös cédrusból készült fa grillezőlapot (5900 Ft) nekünk találták ki. Ezen a halak és a tengeri herkentyűk is tökéletesen átsülnek, miközben a cédrus megfűszerezi őket egy kis bbq ízzel.

(kép: grillplaza)

Nyársak az igazi kertiparti snackhez

Nem csak finomak, de kifejezetten jól mutatnak, és akár a grill mellett állva is könnyen elfogyaszthatóak a nyársra húzott apró grillfalatkák, vagyis a saslik. Felsorakoztathatunk egymás mellett zöldségeket, húsokat, de akár gyümölcsöket is, ha kéznél van pár nyárs.

A legolcsóbb a verzió, az egyszer használatos bambusznyárs, vagy mondhatnám, hogy hurkapálca, amiből 100 darabot kapunk 399 forintért. Ennél azért eggyel komolyabb verzió az acélból készült, és újra használható, 8 darabos dupla nyárs (5990 Ft), de persze aki nagyban játszik, az beszerezhet egy emeletes sütőrendszert is 19999-ért.

(kép: grill-guru)

Csirkétől a marháig

Ahogy a halnak, úgy a szárnyasoknak, a marhának és persze a sertéshúsnak is kijár a speciális bánásmód, és a tökéletesen passzoló grillszerkezet. Így lesz ízletes, és egyenletesen átsült a hús.

A csirkéhez már 1190-ért kapunk egy kissé fapados állványt, de 6500-ért már delux változat jár, ami felfogja a lecsöpögő zsírt, elhelyezhető benn egy 0,33 literes doboz, amibe mondjuk sört tölthetünk az aroma kedvéért, és még egy húshőmérőt is kapunk, hogy tudjuk, mikor készült el a pipi.

Az oldalashoz, vagy egész húsok sütéséhez pedig ideális megoldás egy hússütő kosár, aminek köszönhetően a hús nem tapad le, és tálalni is kiválóan lehet benne az elkészült vacsorát. 

A grillen a helye a zöldségnek és a gyümölcsnek is

Persze nem csak a húsoké a grillsütő, azon ínycsiklandó zöldségek és akár gyümölcsök is készülhetnek. Viszont ha nem szeretnénk, hogy azok a grill rácsai között az izzó faszén között végezzék, akkor érdemes vagy nyársra húzni, vagy pedig zöldségkosárban elkészíteni őket (3499 Ft).

(kép: obi)

Intenzív ízek pácfecskendővel és ecsettel

A nagyobb húsok sütésekor fontos, hogy azok belseje is ízletes legyen, ehhez a legprofibbak a pácfecskendőt ( 7500 Ft) hívják segítségül. A külső fűszerezéshez, szószok, mártások, pácok felviteléhez pedig igen praktikus ötlet a teleszkópos grillecset, ami akár 64 cm hosszúra is kihúzható, így megvédi a kezünket a grill felett való munkálkodás közben (most akciósan 1190 Ft).

(kép: hobbyrendelés)

Süss pizzát a grillen

Na és ha kipróbálnál valami újat, a friss, grillen sütött, ropogós tésztájú, házi pizzának nincsen párja. Bátran kísérletezz a feltétekkel, variáld őket a vendégek kedve szerint, majd dobd fel a jól megpakolt tésztát a grillen sistergő pizzakőre (4899 Ft). Ha pedig nagyon belejössz a pizzasütésbe, beszerezhetsz egy egész szettet lapáttal, hőmérővel, az igazi kemencében sült pizza élményéhez (39 000 Ft).

(kép: grilltársaság)

(kiemelt kép: maxpixel)



Címkék: