A nagy grill őrület

Amióta világ a világ, imádunk sütögetni. Ezt valószínüleg a bunkóbotos, bőrszoknyás ősembertől örököltük, aki előszeretettel üldögélt a tűz mellett, várva hogy megsüljön a mamutvacsora. Nem is olyan rég, a szalonnasütés volt az elengedhetetlen családi program. Egy jó tábortűz, és indulhat a gyomorrontás. De lehet szó egy vidéki ökörsütésről, malacsütésről, vagy akár csak egy apró grillcsirkéről, mi mindet imádjuk. A lényeg, hogy szálljon a piruló hús illata és legyen jó a társaság. Erre pedig a legjobb alkalom, egy manapság oly divatos grillparty.

Napjainkban grillezési lázban ég szinte az egész világ. Mi sem mutatja jobban a sütögetés népszerűségét, mint hogy a grillszezon már milliárdokat hoz a kereskedőknek. A tavalyi évben például a grillkolbászok, -sajtok és –fűszerek forgalma meghaladta a 3,5 milliárd forintot.

És egyre csak nő a grillezéshez kapcsolódó élelmiszerek és non-food termékek iránt a kereslet. „A grillsajtoké a legdinamikusabban fejlődő szegmens, 58 százalékkal, 739 millió forintra emelkedett a teljes bolti eladás. A grillkolbász iránti kereslet 19 százalékkal 2,3 milliárd forintra nőtt, a grillfűszerek piaca pedig 26 százalékos növekedéssel 518 millió forintosra duzzadt”. Forrás: Világgazdaság.

Azért egyre elterjedtebb a grillezés és a barbecue, mert remek kültéri program, ami összehozza az embereket és szinte bárhol nekiláthatunk, persze figyelni kell a tűzgyújtsi szabályokat. Mi a különbség a grillezés és a barbecue között?

Egy kis sütési gyorstalpaló: grillezés, bbq, broiling, roasting

A grillezés tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom. A Wikipédia szerint minden olyan ételkészítési forma, ami faszénnel, rácson történik, az grillezésnek nevezhető. „A hagyományos, Magyarországon is elterjedt, grillezéskor a hőforrás (faszéngáz, stb.) az étel alatt helyezkedik el és a felszálló forró levegőt használjuk sütésre“.

A barbecue pedig a grillezés egyik vállfaja, ami leginkább az Amerikai Egyesült Államokban elterjedt. Ennek legfőbb szabálya, hogy lassú tűzön, hagyományosan 110-120C (230-250F) tartományban, de mindenképpen 150C-on belül, fatüzeléssel vagy természetes faszénnel képzett indirekt hőn, hosszan“ készítik el a húst.

A broiling felülről lefelé irányuló grillezést jelent, Ehhez, a leginkább Észak-Amerikában elterjedt konyhatechnológiai eljáráshoz, speciális broilerre van szükség. Kezdetben a broiler, vagy más néven salamander, egy üres diszkosz-szerű vaskorong volt hosszú nyéllel, amit szét lehetett nyitni és beletéve a sütnivalót parázsban hevíteni. Ma már ez egy meglehetősen komplex eszközzé nőtte ki magát, amihez a szakboltokban juthatunk hozzá.

A nyílt lángon sütés legősibb változata a roasting, azaz a nyárson sütés. A nyársalás szintén sugárzási hővel süti meg az ételt, de a grillhez, vagy broilerhez képest lényegesen lassabban. Azért lassabb ez a módszer a többinél, mert a hús messzebb van a hőtől, viszont épp ezért ezzel a technikával nagyobb húsokat, akár egy egész malacot is el lehet készíteni. Igaz, itt órákig is foroghat a nyársra húzott hús, mire elkészül, de az eredmény garantáltan nagyon finom lesz.

forrás: Broil King

Melyik a legjobb grillsütő?

Most, hogy már pontosan ismered a fogalmakat és technikákat, bele is vághatsz a grillezéshez szükséges eszközök beszerzésébe. A legfontosabb természetesen a grillsütő. Nem lesz könnyű dolgod a bőség zavarában, de nyugi, mi segítünk.

Több szempontot kell figyelembe venni a választáskor. Az árat, a helyszínt ahol grillezni szeretnél, a vendégek számát, hogy mennyi időd van sütögetni. Ha ezeket mind számbaveszed, akkor a végére kiderül, hogy melyik számodra az ideális grillsütő.

Mennyibe fáj egy grillsütő?

Az ár tekintetében nagyon széles a skála. A 1200 forintostól a 1,3 millió forintosig mindenféle sütőt meg lehet találni a piacon. Nyílván mindkettő nagyon mást nyújt.

A barkácsáruházakban 1200 forintért kapható, úgynevezett express grill (https://www.praktiker.hu/kert/grill/faszenes-grill/283198-landmann-express-grill-2922-cm ) akkor ideális választás, ha valahol a szabadban, egy kirándulás, utazás vagy kempingezés közben szeretnél grillezni. Ez egy egyszerhasználatos kis eszköz, amit bárhol elő lehet venni, sütögetni vele egy jót, és még takarítani sem kell utána, hiszen az egészet ki lehet dobni. De a tűzgyújtási szabályokat be kell tartani, mert komoly gond lehet belőle.

A skála másik végén lévő, majdnem másfél millió forintba kerülő hatalmas grill monstrum a másik véglet. Azt csak azoknak ajánljuk, akiknek hatalmas a családjuk és nagyon vastag a pénztárcájuk. Ezzel a 120 kilós, felsőkategóriás grillberendezéssel akár 30-40 főre is lehet ételt készíteni, azonban ehhez jó sok pénz és jó nagy hely is szükséges. Persze ha te pont ilyet keresel, akkor jó hírem van.

A méret a lényeg

Ha már a helynél tartunk, fontos választási szempont, hogy hol is szeretnél grillezni. Ha ehhez van egy egész kerted, akkor nincs nehéz dolgod, hiszen szinte bármilyen eszköz jól elfér benne. Ha pedig igazán nagy kedvelője vagy a tűzön sütögetésnek, akkor akár egy beépíthető darabot is választhatsz, amit egy kerti grillszigetbe építve egész évben tudsz használni. A nagyobb mobil kerti grillek 100 ezer, a beépíthető változatok pedig 200 ezer forint körül kezdődnek és persze határ a csillagos ég.

Azonban, ha jóval kevesebb a helyed és a teraszon, vagy egy kisebb erkélyen látsz vendéégeket, már fontos figyelembe venni a grillsütő méretét. De nyugi, erre is felkészült a grillpiac, ugyanis már olyan faszenes grill is kapható, ami elfér egy kisebb asztalon is.

Hely hiányában a legjobb választás a magasabb vagy alacsonyabb gömbgrill, előbbi lábakon áll, utóbbit pedig az asztalra is teheted. De szintén jó megoldás lehet egy apró, zsúrkocsi alakú, gurulós grillsütő is, ami szintén jól elfér a balkon végében. Ezek a könnyen mozgatható, mobil grillek 10-20 ezer forintnál kezdődnek, de természetesen kaphatóak több százezres darabok is. Ha hosszútávra tervezel, akkor nem érdemes a legolcsóbbat választani, mert azok nem túl hosszú életűek.

A faszenes, a gázos vagy az elektromos grill a nyerő?

Mindegyiknek meg van a maga előnye és hátránya, de természetesen a faszenes változat a legautentikusabb. Sokan azt mondják, csak az az igazi grillezés, ami az izzó parázs felett történik. Vitathatatlan, meg van ennek a módszernek a sajátos hangulata, azonban sokkal időigényesebb, mint a gázgrillen sütés. Pásztor Gábor, a Broil King grillszakértője szerint a faszenes és a gázgrill használatánál az ízvilágban nincs különbség.

Tehát, ha nem sietsz és ki szeretnéd élvezni a tűz látványát is a kertiparty közben, akkor dönts a faszenes verzió mellett, ha pedig szeretnél időt spórolni, akkor válaszd a gázost. Utóbbival akár 15-20 perc alatt is elkészíthető az étel, miközben a másiknál meg kell várni,hogy a faszén elérje az ideális hőmérsékletet. Valamint a gázgrill tisztántartása is egyszerűbb művelet.

Az elektromos grill azoknak lehet jó megoldás, akik például egy társasház erkélyén szeretnének grillezni. Azonban ezt tényleg csak utolsó esetben válaszd, mert ennek az eszköznek a teljesítménye nem ideális, ugyanis nem képes elérni azt a 330-340 fokos hőmérsékeletet, ami a húsok grillezéséhez szükséges.

A tűz a lelke mindennek

Amennyiben a faszenes grillezés mellett döntesz, akkor nem árt tudnod pár trükköt. Az egész grillvacsora sikere azon múlik, hogy megfelelő hőmérsékletű-e a faszén, ami felett az ételt sütöd. Ezt úgy tudod megállapítani, hogy a tenyeredet óvatosan a grill fölé tartod és számolni kezdesz:

– ha csak két másodpercig tudod ott tartani, akkor a tűz nagyon forró, 375 fok körüli,

– ha három másodpercig bírod, akkor közepesen forró (kb. 350 fokos),

– ha négy másodpercig, akkor úgy 300 fokos lehet,

– míg ha öt másodpercig is, akkor a tűz alacsony hőfokú, kb. 250 fokos.

A különböző alapanyagok elkészítéséhez más-más hőmérsékelt szükséges. A sajtok, zöldségek alacsonyabb, a húsok pedig magasabb hőfokot igényelnek.

Mi kell még a grillezéshez?

Már megvan a grillsütő, akkor jöhet a többi elengedhetetlen kellék. A faszenes grillezéshez, bármily meglepő, de kell majd faszén és gyújtófolyadék, valamint egy lapát és egy piszkafa is.

Ezek persze a többi változat esetén nem kellenek, ami viszont igen, az a fogócsipesz, a grill lapát, a kenőecset, a csepegtető tálca és az alufólia.

A legprofibbak beszerezhetnek pácfecskendőt, mini húshőmérőt vagy akár olajpermetezőt is, a legjobb ízek elérése érdekében.

Végre kaja!

Már felvásároltad a fél barkácsáruházat, és meghívtad az összes vendéget, szóval jó lesz ha valami ételt is beszerzel a grillpartyra.

A legelterjettebb a húsok grillezése, és itt is mindenki másra esküszik. Az a jó hírem van, hogy rengeteg fajta hús grillezhető, a zsírosabb tarjától kezdve, a steaken át, a csirkéig vagy halig. Ezeket érdemes bepácolni friss zöldfűszerek és olivaolaj keverékébe, de ízlés szerint borsot, chillit vagy akár citromot is adhatsz hozzá.

A halakat akár egy szál rozmaringgal és pár citromkarikával együtt, alufóliába csomagolva is ráteheted a grillre. Az igazán ínyencek a hamburgerhez gyúrt húspogácsát is a grillen sütik meg, hogy még finomabb legyen.

Fontos, hogy a húsokat lehetőség szerint csak egyszer fordítsd meg, ehhez használd a frissen beszerzett, tuti kis fogócsipeszedet. Persze ha nincs időd a húsok előkészítésére, akkor számtalan fajta grillkolbász, virsli és csevapcsicsa közül választhatsz az áruházak polcairól.

A grillrács a vegák paradicsoma

Ha nem szereted a húst, vagy csupán vágysz egy kis köretre is, akkor bátran dobj fel zöldségeket is a grillre. Jöhet a cukkíni, a padlizsán, a kaliforniai paprika, a csöves kukorica, a répa, a burgonya vagy akár a félbevágott hagyma is. Ezeket is érdemes bepácolni előtte, és ha félsz, hogy beesnek a rácsok között, akkor tehetsz alájuk alufóliát is.

A grillsajtok is fantasztikusan finomak grillezve, és ha vegán vagy, még növényi alapút is találsz, vagy akár választhatod a tofut is. Ha pedig igazán szeretsz kísérletezni, akkor a grillezett gyümölcsöket is megkóstolhatod, kezdd mondjuk az ananásszal. Bátran próbálj ki minél több féle alapanyagot!

Ha szeretnél igazi grill nagymesterré válni és még többet megtudni a kerti sütés fortélyairól, akkor neked ajánjuk az augusztus 25 és szeptemeber 3 között rendezett Grillvásárt. Itt kipróbálhatod a különböző grillsütőket és rengeteg tippet kaphatsz a grillszakértőktől arról, mik a legjobb grilleszközök és receptek.

Ha pedig szeretnéd belevetni magadat a grillezett finomságok világába, és minél többfélét megkóstolni közülük, ott a helyed szeptember 21-24 között a Beer, Burger, Barbecue Fesztiválon, a Millenáris Parkban.



Címkék: