A minap estefelé épp locsoltam a zöldségeskertet, mikor arra lettem figyelmes, hogy a kaporról, ahogy a vízcseppek érik, apró fehér kis rovarok röppennek fel. Megráztam kicsit és egyre csak repdestek a nyavalyások. Ez bizony rossz jel, ezek a rovarok nem a kiskertek barátai. Nem mások ők, mint a liszteskék, tudományosabb néven üvegházi molytetvek, még tudományosabban Trialeurodes vaporariorum.

Bosszantó népség. Sokan vannak, gyorsan szaporodnak, és komoly károkat tudnak okozni. Nem elég, hogy szívogatják a növényeket, ezzel legyengítik azokat és a terméshozamukat is rontják, de repdesésüknek köszönhetően még vírusokat is terjesztenek. Ráadásul mézharmatot is termelnek, amin a korompenész könnyen megtelepedhet.

A molytetű, ahogy a neve is mutatja, üvegházakban károsít, de a fagyok beálltáig szabadföldön is kiválóan érzi magát. Üvegházi palántáinkkal együtt könnyedén kitelepíthetjük őket, ha nem vagyunk elég körültekintők. Ezért, ha paradicsom, paprika, uborka vagy valamely káposztaféle a palántát vásárolunk, igyekezzünk megbizonyosodni, hogy nem fertőzött, mert leginkább ezeken a növényeken telepszenek meg a liszteskék. Azonban sok más növény is kedvükre való, ahogy esetünkben a kaprot lepték meg. Úgyhogy ha már megtörtént a baj, mielőbb cselekedjünk.

A legjobb, ha jelenlétük észlelésekor azonnal védekezni kezdünk ellenük. Mivel, akárcsak a levéltetvek, a molytetvek is kedvelik a sárga színt, ellenük is hatásos lehet a sárga színű ragacsos papír kihelyezése. Azonban ezzel vigyázni kell, ha a közelben éppen virágzik valami, mert a ragacs a méheket is megfoghatja. Ha még nem tettük volna, gyorsan ültessünk büdöskét és körömvirágot, mert ezek illatát nem nagyon kedvelik a kártevők, így jó eséllyel elkerülik a veteményest. És persze ne bántsuk a katicákat, fátyolkákat, pókokat, ragadozó poloskákat, fürkészdarazsakat, mert ezek mind megeszik, illetve elpusztítják tetveinket és azok lárváit.

Forrás: Flickr

Ha már nagy a vész, védekezhetünk természetes permetszerekkel is. Fordítsunk külön figyelmet a levelek fonákjának permetezésére, mert a molytetvek itt alakítanak ki telepeket. Hatékony, igaz nem olcsó permetszer a liszteskék ellen a NeemAzal, csak úgy, mint a Naturalis-L készítmény. Pénztárca kímélőbb megoldás a káliszappanos lemosó permet készítése, melynek ismételt kijuttatásával felvehetjük a harcot a molytetvek ellen. Készíthetünk kenőszappanos oldatot is, amivel a levelek fonákját lemosva ritkíthatjuk a kártevők állományát. A házilag is könnyen elkészíthető, erjesztett csalánlével való permetezés is sokat segíthet, mert erősíti a növényt, vastagítja a bőrszövetet, így a kártevők nehezebben tudják azt átszúrni.

Az időben megkezdett védekezéssel hamar eltüntethetjük a nem várt vendégeket a kiskertből. Nekem kétszeri káliszappanos permetezéssel két hét alatt sikerült kitoloncolnom őket. A kislányom meg azóta is viszi a katicát a veteményesbe, ha valahol épp talál egyet. De nem is baj, mert most meg a levéltetvek szaporodtak el. Nemsokára tőlük is megszabadulunk.

Borítókép: wikimedia



Címkék: