A bicikli eltorlaszolja a bejárati ajtót, a fűnyírót folyton a pincéből kell felcipelni, a kerti szerszámok meg szanaszét hevernek az udvaron? Akkor épp ideje, hogy beszerezz egy kerti fészert, ugyanis a kertes házzal igen csak  sok tárolni való is együtt jár.

De vajon melyik az ideális kerti tároló, ami pont passzol a kertedhez? Ami nem vesz el túl sokat a hasznos térből, de mégis elfér benne minden. Ami egyszerre praktikus, és elég pofás ahhoz, hogy a teraszról egész nap azt bámuld. A kínálat végtelen, szóval vegyük sorba, melyik fészert tervezték a te kertedre.

A fészer sarkalatos pontjai

Három alapvető kérdésre kell választ adnod. Mennyi helyed van? Mit akarsz tárolni? Hol akarod elhelyezni? Ezek alapján már el lehet dönteni, hogy mekkora, milyen kialakítású, milyen anyagú, és milyen stílusú sufnit érdemes belebiggyesztened a gondosan megtervezett udvarodba.

Ha hely szűkében vagy, légy leleményes

Ha kicsi a kert, vagy nincs sok tárolni valód, vagy nem akarod feláldozni a veteményest, a gyerek játszóterét, vagy a kerti partik helyszínét, használd ki a holttereket a ház oldalában, lépcső alatt, vagy épp a járda és a kerítés közti keskeny sávban. Akár több kisebb tárolóval is megoldhatód, hogy minden kerti eszköznek legyen helye.

(kép: Homebnc)

A biciklik, a fűnyíró vagy épp a locsolócső pont elfér egy ilyen sínen mozgatható, fa tárolódobozban. A legjobb ha még egy lakatot is felpattintasz rá a biztonság kedvéért.

 

A ház oldalában is elhelyezhetsz egy praktikus, műanyag tárolót, ami megvédi az időjárás viszontagságaitól a család bringáit, ha nincs zárt garázsod (99 990 Ft).

(kép: backyardboss)

A kertészkedés szerelmeseinek pedig egy ilyen szintén helytakarékos, viszont magas kialakítású tárolót ajánlunk, amiben elférnek a hosszú nyelű szerszámok,mint az ásó vagy a gereblye,  így nem lesznek folyton szanaszét a falnak támasztva. Zseniális ötlet felszerelni az apró fészert egy lehajtható ültető asztalkával.

Nagy telek, sok szerszám

Jöjjön a másik véglet, amikor nagy a család, nagy a ház, nagy a kert és jó sok a szabad terület is, viszont azt meg is kell művelni, amihez kell egy méretesebb fűnyíró, sok sok szerszám, na meg a kerti bútort is tárolni kell valahol télen, és a sok bringa se ázhat az esőben.

Hogy mindez elférjen ma már könnyedén vehetsz egy fészert a legközelebbi barkácsboltban, de mielőtt megtennéd, mérd fel a terepet. Találd ki, hogy pontosan hol akarod elhelyezni. A legjobb, bár nem törvényszerű, ha a kerítés mentén állítod fel. Ettől függetlenül ügyelj a beépíthetőségre, a zöldelületi arányra, mert érhetnek kellemetlen meglepetések. Mérd meg pontosan, hogy mennyi helyed van a veteményesig, melyik irányba tudod könnyedén kinyitni a fészer ajtaját, ami legjobb ha kétszárnyú, és hol tudod gond nélkül betolni a fűnyírót és a bicikliket.

Kapható fa, fém vagy műanyag fészer is, legjobb ha az időjárásnak megfelelően választasz. Ha árnyékos, védett helyen helyezed el, bármelyik megteszi, de ha nyílt terepen fog állni, a fém könnyen felforrósodik a tűző napon. Ha pedig a ház tövébe, az ablak közelébe tervezed, hallgathatod, ahogy kopog rajta az eső, szóval ez esetben inkább a fa, vagy a műanyag mellett tedd le a voksodat. Árnyékosabb, nagy méretű telekre ajánljuk ezt a dubpla tolóajtós fém változatot (141 810 Ft).

Szintén fontos, hogy milyen talajon akarod felállítani a fészert, mert nem mindegyikhez jár alapjáraton a padlózat. Így ha nem betonozott, vagy térkővel kirakott a terep, erre is gondolj, és kérj hozzá padlót is. Megvédi a dolgaidat a nedves talajtól, penésztől és a kéretlen bogaraktól és vakondoktól is. Egy magas minősénőségű műanyagból készült tároló ideális, mert nem korrodálódik, nem hámlik le a vakolata és nem igényel karbantartást (124 990 Ft).

 

(képek: backyardboss, Bauhaus)

Nem árt egy kis világosság

Bármekkora fészert is választasz, fontos, hogy látnod is kell, hogy mi van benne, így a legjobb, ha az ablakokkal ellátott verzió mellett döntesz (279 990 Ft). De az is praktikus, ha kivezetteted az áramot, mert nem csak egy lámpa jön jól este, de az is ha be tudod dugni a fűnyírót.

Télen is praktikus

Ne csak a nyáron használatos kerti szerszámok tárolására gondolj, mikor fészert választasz, hanem arra is, hogy télen, a fűtési szezonban a tűzifát is tárolni kell valahol. Ha fatüzelésű a kazánod, vagy van egy kellemes kandallód, neked találták ki a fatárolós kerti sufnit (332 480 Ft).

Üvegház a kertészeknek

Ha már kora tavasszal szereted elkezdeni a palántázást, vagy szeretnél egy üvegházat, ahol kedvedre nevelhetsz bármilyen nagy fényigényű, de időjárásra érzékenyebb növényt, itt a remek alkalom. A fészerrel egybeépített üvegházzal két legyet üthetsz egy csapásra.

(kép: Homebnc)

A fészer lehet a kert dísze is

Rég elmúltak azok az idők, amikor a kerti sufni egy ronda, rejtegetnivaló tákolmány volt. Mivel nagy valószínűséggel elég sokat fogod látni az újonnan beszerzett fészert, nyugodtan szánj egy kis időt a feldíszítésére. Az ablakába tehetsz virágokat, a falát pedig lefestheted vagy beburkolhatod, hogy passzoljon a főház és a kert dizájnjához. Nyugodtan dekoráld és tedd a kert díszévé a tárolót is, íme néhány ötlet:

(Képek: Backyardboos)

(kiemelt kép: Homebnc)



Címkék: