Téged is megőrjítenek a szúnyogok? Utálod, hogy nem lehet kinyitni az ablakot, mert azonnal beszöknek? Egész éjjel nem tudsz aludni, mert ott zúgnak a füledben, a gyerek meg már véresre vakarta magát a sok csípéstől?

Akkor épp itt az ideje felvenni a harcot a szúnyogok ellen. Összeállítottunk neked egy szúnyoghálókörképet, hogy könnyebb legyen kiválasztani, melyik passzol leginkább a lakásodba, a nyaralóba, a gyerek szobájába, a kertbe, ha kutya vagy macska van a háznál, kempingezéshez, vagy épp a babakocsira.

Ha most építkezel, számolj (le) a szúnyogokkal

Ha éppen nagy házépítési vagy tatarozási munkálatokban vagy, ne feledkezz meg a szúnyogháló beépítéséről, mert lássuk be úgy a legesztétikusabb, és egyben legpraktikusabb is, ha elrejted őket a kombinált redőnyben, akár ultramodern, távirányítós verzióban.

Válassz egy külső, vakolható tokos redőnyt, beépített rolós szúnyoghálóval, ami az ajtóra és az ablakra is ideális megoldás. Az ablakon lefelé, az ajtón pedig oldal irányba lehet elhúzni a szúnyoghálót, és ha nincs rá szükség nem kell bámulnod, mert visszatekeredik a tokba. Ha pedig kinyitod a nyílászárót, csak behúzod a hálót, és már kint is rekedtek a szúnyogok.

 

(képek: tablazat, ablakunk)

Persze ha nem zavar, hogy télen is ott díszeleg a szürke szúnyogháló az ablakon, akkor fix keretes változatot is választhatsz a nyílászárókra. De csak arra tetess ilyet, amit másra nem használsz, mert ha felkerült a szúnyogháló már egy porrongyot se tudsz kirázni. Szóval ez a változat nem ajánlott ablakban könyökölve trécselő idős hölgyeknek, viszont kiváló megoldás a magasan lévő, nehezen elérhető ablakokra.

Egy köztes megoldás a zsanéros, nyitható, keretbe feszített szúnyogháló, ami éppúgy nyílik, mint egy ajtó. Bár ez se a legszebb látvány egész éven át, viszont már praktikusabb, hiszen bármikor kinyithatod. Persze van tolóajtós szúnyogháló is, ami nem nyílik, hanem a oldal irányba mozgatható, így a toló-bukó ajtókhoz ideális. 9500 forint/m2 körül kezdődnel ezek az ajtók, fehér színben, de persze színesben, és mindenféle extrával felszerelve is kérhetjük.

(kép: ablakok.eu)

Utólag is szúnyogtalaníthatsz

Ezeket a fix, vagy nyíló keretre szerelt szúnyoghálókat utólag is fel lehet szerelni a nyílászárókra. Ha igazi ezermester vagy, akár házilag is barkácsolhatsz egyet, 1600 forintos méteráron találsz hozzá üvegszálas szúnyoghálót a barkácsboltokban. Íme egy kis útmutató az elkészítéshez:

De ha még ennél is egyszerűbb megoldást akarsz, gyors, bár nem túl tartós megoldás, az öntapadós, tépőzáras szúnyogháló, amit csak fel kell ragasztani az ablakkeretre. Ezt ugyan mérettől függően pár ezer forintért beszerezheted ( 130×150-es ablakhoz 999 forint), de nem a legszebb látvány, és nem marad fent évtizedekig, elég gyakran cserélni kell.

(kép: tessitore)

Persze nem csak ablakra, ajtóra is van instant megoldás, a szúnyogfüggöny, ami kettő, vagy több részből áll, az ajtókeretre szerelhető, súlyozott az alja, és mágnessel záródik. Ez sem a legesztétikusabb, bár akár szivárványszínűben is vehetünk, és nem is éppen atombiztos, viszont akkor tényleg praktikus ha a nyaralóban minden este kerti partit tartunk, mert nem kell nyitogatni, így akár tányérokkal a kezünkben is átmehetünk rajta, és még a házi kedvenc is önállóan tud közlekedni. Elég széles a választék, és az árskála is, 100×220 centis változatot találunk 1 500 forinttól 10 000-ig, a színeset például 6 899-ért kínálják.

A házi kedvencek se csípik a szúnyogokat

Ahol kutya vagy macska van a háznál, arra is figyelni kell, hogy ők is be tudjanak jutni a házba anélkül, hogy beengednék a vérszívó szúnyogokat. Ehhez nappalra jó lehet a fent említett mágneses szúnyogháló, de éjszaka nyilván nem hagyjuk tárva nyitva a teraszajtót, így akorra elkél egy szúnyoghálóval ellátott kisállat bejárat.

(kép:roloart)

Ha pedig szeretnéd a szabadban is megóvni a kedvencedet, már szúnyoghálóval felszerelt fekhelyet is vehetsz neki,7600 forint körül,  amit csak el kell helyezned a kertben egy árnyékos helyen, és így bármikor szundíthat egyet benne a blöki, anélkül hogy összecsipkednék a rovarok.

A hálóba nem árt az extra védelem

Ha már alvás, nem csak a kutya, de mi is szeretnénk zavartalanul átaludni az éjszakát, ehhez jól jöhet egy baldachin (1990-től már kapható), nem csak a szülői hálóba, de a gyerekszobába is, így távol tarthatjuk magunktól a beszökött szúnyogokat.

(kép: ebay)

(kép: cocobb)

Persze a legkisebbek nem csak éjszaka, de napközben is nagyokat alszanak, és azt kifejezetten szeretik a szabad levegőn, a babakocsiban tenni. A szúnyogszezonban fokozottan óvni kell őket, ezért a babakocsira is érdemes szúnyoghálót szerelni, mindössze 1490 forintba kerül.

(kép: brendon)

Gondtalan, csípésmentes szabadtéri programok

Nyáron a legjobb programok a kertben, a parkban, a vízparton zajlanak, de könnyen elronthatja a bulit a szürkületkor megjelenő rengeteg szúnyog. A grillezést és a kerti partit megmentheted egy szúnyoghálós pavilonnal 7750 forintból, vagy egy napernyőre szerelhető hálóval, 8990-ért:

(kép: tvproducts)

A kempingezést és a horgászatot pedig egy jól felszerelt sátorral, és egy szúnyoghálós fejfedővel (mindössze pár száz forint). Szóval irány a szabad!



Címkék: