A hagyományos népi hangszerek mindig lenyűgözőek. A zenélésre való vágy és a találékonyság együtt olyan hangszereket eredményez, amik aztán a mai kor zenéjébe is remekül beilleszthetőek. Ami nálunk a köcsögduda és a nádipikula, az Vietnámban az areng és a dan bau.

Jöjjön az 5 legérdekesebb vietnámi hangszer, pengetve, fújva, ütögetve.

Dan k’ni


A dan k’ni egy húros, bambuszból hajlított hangszer, ún. szájhegedű. Nincs teste, ami berezonálhatna, a húr rezgését a zenész a szájához továbbítja egy húrral, aminek a végén egy műanyagból vagy bambuszból készült “fog” teszi lehetővé, hogy a zenész erősítse és “artikulálja” a hangot.

Areng


Az areng egy egyszerű nádból készült hangszer, egy lyukkal. Ketten játszanak rajta, az egyik belefúj, illetve megnyitja vagy bezárja a lyukat, a második pedig szájával erősíti a hangot és artikulál.

Dan bau


A dan bau egy speciális citera, amin a zenész a bal kezével a húr feszességét szabályozza, a jobb keze pedig egy pengetővel csipkedi azt. Az egyik legnehezebb vietnámi hangszer, rengeteg gyakorlásra van szükség ahhoz, hogy ilyen szépen szólaljon meg.

Dan da


Személyes kedvencem a dan da, ami egy 3-15 darab lapos kövekből álló lithofon. Vannak hangszerek, amik több, mint 3000 évesek, de még mindig játszanak rajtuk.

Dan klongput


A klongput felhangolt bambusz csövekből áll, de nem fújják őket, hanem tapsolva ütögetik.

Kiemelt kép: vietnam-travel.org



Címkék: