Nemrég írtunk a háztáji (önellátó) gazdálkodásról mint munkahelyről. Meggyőződésem, hogy ha két vagy több ember együtt él, teljesen járható út, hogy egyikük otthon marad és nagyban kertezik, ellátja a többieket egészséges bioélelmiszerrel. Vidéki “kis” kertje lesz az ő csendes, természetközeli munkahelye. Egy konyhakert, gyümölcsös, tyúkudvar, esetleg egy-két kecske, ennyi kell hozzá. Területben 2000 négyzetmétertől egy vagy több hektárig gondolkozzunk. Anasztázia minden családnak egy hektár területet javasol családi birtoknak. Gondoljuk el, ha gyerekeket nevelünk, nekik ez maga a paradicsom lesz. Az én álmom egy olyan világ, ahol minél többen így élnek. Egy ilyen birtokon alig termelődik hulladék. Nincsenek vegyszerek.

Kutatók szerint a húsmentes életmód menthetné meg a Földet. Egyes vélemények szerint a rovarevés. Szerintem pedig a háztáji gazdálkodás. Természetesen ötvözhetjük a rovarevéssel, ha szeretnénk. Hogy kicsit jobban megismerjük, leírom, hogyan telt a nyarunk itt vidéken kis gazdaságunkban.

Természetben gyűjtögetés

Még tavasszal elhatároztam szeretnék egyre több vadnövényt megismerni és felhasználni a konyhámban, hiszen ezekkel nem kell bajlódnom, ültetnem, locsolnom, a természet ingyen adja. És biztos vagyok benne, hogy ők a legegészségesebbek. Nagy szerencsémre, pont indult nyáron egy vadnövénytanulós tanfolyam a közelünkben, melyen minden héten részt vettem gyerekeimmel. Az első sorban figyeltünk mindig jegyzetfüzettel, fonott kosárral és metszőollóval. A sétákon a vadnövényeket is begyűjthettük, melyek most szépen sorban sorakoznak befőttesüvegben a konyhánkban, arra várva, hogy ősszel és télen belőlük készítsük teáinkat.

Alsó sor: két üveg hársfa, két üveg gyönyörű sárga körömvirág, egy üveg szép lila szurokfű, egy fehér bodza stb.. Nemcsak gyógyhatásúak, de jól is mutatnak. Öröm lesz rájuk nézni, a hideg, téli napokon.

Gyűjtöttünk bodzavirágot, hársfavirágot, akácvirágot, szurokfüvet, cickafarkot, orbáncfüvet, mentát, zsályát, kakukkfüvet, csalánt, parlagfüvet, tejoltó galajt, szeder és szamóca levelet, apró bojtorjánt. Ezek közül több fűszerként is használható. Rajtuk kívül még nagyon sok vadnövényt megismertünk. A levesbe idén először került mindig vadpasztinák gyökere petrezselyem helyett, és néha vadmurok gyökere. Ebédre néha vadnövényes főzelék készült (csalán, tyúkhúr, libatop stb. alapanyagokból). Sőt, fagyasztóba is tettem belőlük, hogy egyszer-egyszer télen is ehessünk. Fűszernek szárítottam még vadpasztinák termését és közönséges boróka termését. Ősszel jön majd még a csipke és kökény gyűjtése teának.

Barátkozunk a vadnövényes ételekkel. Kép forrása: Pixabay

Kert, ültetés, zöldségek

A viszonylag csendes, nyugodt téli pihenés után tavasszal indult az ültetés. Cél annyi zöldség megtermesztése, ami a család egész éves zöldségszükségletét fedezi. Általában sikerülni is szokott majdnem minden. Egyedül a krumpliból kell egy-két zsákot vennünk más biogazdaságból. Egész évre elegendő répa, hagyma, uborka, paradicsom, zöldbab, szárazbab, borsó, tök, cukkini, sütőtök, fokhagyma, sóska, petrezselyem megterem kertünkben. Sajnos az idei év időjárása kivételesen rossz volt, így hagyma, répa, borsó kevesebb termett, de ezt szintén kiegészítjük az említett biogazdaságból. Kivéve a borsót, mert abból tavaly 40 kg került a fagyasztóba, ami még további egy vagy két évre elég lesz. Répa is van elrakva tavalyról, reszelve sóban. A lényeg a több lábon állás. Sok mindent kell ültetni, és ha sok terem, nem szabad elpazarolni, úgy kell eltárolni, hogy akár két évre is elég legyen.

Négy éves kisfiam által ültetett kukorica és sütőtök.

Gyümölcsös

Idén a zöldséges kert helyett a gyümölcsfák roskadoztak a terméstől. A termést veszni nem hagytuk. Elkészült 50 db 7 dl-es üveg meggylekvár (cigány meggyből), 50 üveg meggyszörp, 40 üveg almalekvár (7 dl-es). A téli menü idén: lekváros kenyér, lekváros gofri, lekváros palacsinta, lekváros süti, tejberizs, tejbegríz, túrógombóc lekvárral stb.. Azért ez a szörp és lekvár mennyiség legalább két, három évig ki fog tartani. Készült még június elején 20 üveg bodzaszörp és júliusban 10 üveg ribizliszörp (7 dl-es). Üdítőkre, szörpre nem kell költenünk. A ribizli kipasszírozása után megmaradt húst megaszaltuk és elraktam gyümölcsteának.

Aszaltunk még rengeteg nyári almát, 30 üveg telt meg eddig, de még folytatom, csak nem nyári almából. Jó ropogásra aszalom, így chipsek helyett majd ezt rágcsáljuk télen. Nyaralásról nem is álmodozunk hosszú évek óta, mert itt a nyár a munkáról szól, de a csendes meggyszedés kellemes délutáni napsütésben számomra éppoly kikapcsoló, mint mikor régen tengerparton napoztam. Csak valamivel hasznosabb. Még vár ránk a szilva, őszibarack és további alma befőzés, mert ők még most érnek nálunk szeptemberben. Biztosan lesz 30-30 üveg mindegyikből. Az idei év elképesztően sikeres volt gyümölcs szempontjából. Talán elérjük a 300 üveget is! Muszáj csinálnunk, mert kicsi fagyzugos falunkban elképzelhető, hogy hosszú évekig (akár négy évig is) nem lesz újra gyümölcs.

A fák roskadoznak. De nem hiába, minden almának helye van gazdaságunkban. Még a szárnyasoknak is jut a hullottból.

Tehenek, tejtermékek

Tavaly ősszel leellett két tehenünk, és van már saját biotejünk. Muszáj volt tehenet vennünk, mert bizony sehol sem kaptunk nyers, friss biotejet. Sajnos a gazdáknak nem éri meg mesterséges táp helyett tehenüket legeltetni és gabonával etetni, hiszen így kevesebb tejet fog adni, mint tejelőtáppal, ami bár tízszer olyan jó minőségű tej lenne, de nincs még olyan tudatos vásárlói kör, aki hajlandó lenne dupláját fizetni az egészséges tejért. Pedig megérné, most már én is látom. Ezen okoknál fogva muszáj volt tehenet vennünk. Szerencsére minden jól alakult, az ellés is, a fejés is. Párom megtanult kézzel fejni, nekem gyorsan sebtiben meg kellett tanulnom sajtot, túrót, vajat, tejfölt, joghurtot, kefirt készíteni.

Idén már csak saját tejterméket eszünk. Azt kell mondanom, a “saját” tej az önellátás csúcsa. Szinte alig kell boltba mennünk azóta. Tejben-vajban fürdünk. És valóban, már bőrápolásra is vajat használunk. Ha a kedves olvasó fél a nagyobb állatoktól, elég ha tehén helyett kecskét tart, hiszen ő is ad biotejet és ebből is lehet sajtot, túró, joghurtot, kefirt készíteni. Természetesen egy-két kecskének már nagyobb terület szükséges, 1-2 hektár (10-20 ezer m2). Tehát jó, ha falu szélén lakunk, és van egy kisebb földterületünk.

Egy éves borjúk, háttérben egy éves jerkék.

Hús, tojás

Családunknak a húst szárnyasok biztosítják. A tyúktartásról már sokat írtam. Szeretjük és élvezzük, nagyon kevés munkával jár, mégis sok hasznot ad. Jól szaporodnak, sosem kell venni baromfit, csak ha vérfrissítést szeretnénk, de olyankor is inkább cserélünk ismerőssel. Ha már a húsnál tartunk, az igazi az lenne, ha disznót is tartanánk. Talán egyszer ennek is eljön az ideje. Egyenlőre most a tehéntartással barátkozunk. Fontos, hogy csak kis lépésekkel haladjon előre az ember, mert akkor nem éri kudarc. Egyszerre nem szakadhat a nyakába kert, tyúk, tehén, malac stb. Ez lehetetlen egy városról jött embernek, akinek most kell mindent kiépítenie. Természetesen egészen más, ha valaki beleszületett és egy jól működő gazdaságot vesz át.

Fagyasztó

Nyár végére bőven megtelt. Hat adag sóskát mindig elrakok, hogy azokban a hónapokba is legyen belőle, amikor a nagy hidegek miatt nem szedhető. Tíz-tizenöt adag reszelt tököt is fagyasztok, hogy havonta egyszer vagy kétszer tökfőzeléket ehessünk. Kerül a fagyasztóba több csomag felkockázott cukkini, amivel többféle ételt is főzök. Karikára vágott cukkini, amit télen kiránthatunk.

Sárga cukkini. A cukkini nagyon hálás növény.

Uborkából tíz-tizenöt csomagot készítek, mert a fagyasztott uborka felengedve ecetes uborkasalátának tökéletes. Erdei gomba is lesz télire és azokra az időkre, amikor száraz az erdő. Ebben az évben jó sok rántott sajtot paníroztam saját sajtból, ami kitart jövő nyárig, vagy tovább. Számomra a gazdálkodás sikerességét az tükrözi, hogy a kamránkban és fagyasztónkban legalább két évre elegendő élelem van, tehát, ha most két évig nem raknék ide semmit, akkor fogyna csak ki a készlet.

Befőzés

A lekvárok mellett nagyon sok zöldséget be lehet főzni. Mi egyenlőre a kényelmesebb fagyasztóba rakást választottuk, de javítunk majd ezen a jövőben. Most egyenlőre három kisgyerek mellett kellett mindezt végigcsinálni. Amit biztosan befőzünk a zöldségek közül, az a paradicsom. 40 db 7 dl-es üveg elég a családnak egy évre, ebből minden hónapban többször készítek pizzára vagy spagettire szószt, vagy lasagne-t. Na meg a lecsó. És a házi ketchup.

Pince

Egy jó pince nélkülözhetetlen, hiszen itt valóban majdnem egy évig (!) eláll a répa, hagyma, krumpli. De csak a saját termés. Mert a boltban vásárolt, műtrágyával és vízzel felpumpált zöldségek szövete laza lesz, így nem lehet őket sokáig eltartani. Ezzel szemben a saját zöldségek (ha műtrágyát nem használtunk) kisebbek, tömörebbek, de ízletesebbek, tápanyagban gazdagabbak, laktatóbbak és sokáig eltarthatók. Szóval a répa, hagyma, krumpli, petrezselyemgyökér tartósításával nem kell bajlódni. Sajnos olyan szerencsések nem vagyunk, hogy ilyen pincével rendelkezzünk, de egyik barátunknak van, tőlünk 100 méterre, ide bekéredzkedik minden évben a zöldségeink jelentős része.

Tartósítás nélkül

A saját fokhagyma mutatós füzérbe kötve szintén majdnem egy évig eláll hűvös száraz helyen. Mák, dió, ha kiszárítjuk és üvegbe rakjuk egy évnél tovább is eláll. Tehát láthatjuk, hogy számos megtermesztett élelem mindenféle feldolgozás, tartósítás nélkül összeér a következő évi terméssel, ami csodálatos dolog szerintem, így sosem szorulunk majd belőlük vásárlásra.

Kék kukorica vetőmagnak félrerakva.

Vásárlás

Természetesen vásárolni azért vásárolunk élelmiszert, de csak havonta egyszer-kétszer megyünk boltba egy-két apróságért (rizs, hal, só, búzadara, adalékanyag mentes kolbász, szalonna, fehér liszt süteménybe stb). Gabona ültetésébe eddig még nem fogtunk, bár, ami késik, nem múlik. Helyette termelőtől veszünk búzát, melyet házimalommal őrölünk meg. Idén augusztusban már meg is vettük a következő egy évre szükséges mennyiséget, amiből a kenyeret, lángost, bodakot, knédlit, pitát, palacsintát stb. sütjük. 50 kg búzát vettünk 60 Ft/kg áron. Tönkölybúzából 100 kg-ot vettünk, ennek ára “kicsit” drágább, 300 Ft/kg.

Fontosnak tarjuk, hogy leginkább tönkölybúzát őröljünk és együnk, mert sokkal egészségesebb, igaz láthatjuk, hogy ára hatszorosa. A biogazdálkodás során felértékelődik az egészséges élelmiszer fontossága. Évről-évre sokat változunk, hiszen városról jött emberek vagyunk. Itt végre egyfajta értékrendváltás történik bennünk. Pl.: drága mobil vagy LCD-tévé helyett inkább veszünk drága, de jó búzát. De minek is ide okos telefon vagy tévé, van itt elég érdekesség.

Kislányom az útifűvel barátkozik.

Még egy kicsit a búzáról és kenyérsütésről. Nálunk öt fős családunknak 150 kg búza elég egész évre, ha 60 Ft-tal számolok, akkor ez 9000 Ft. Elképesztően kevés, ahhoz képest, hogy 5 fő egy éven át kenyeret, palacsintát, kiflit, zsemlét stb. eszik belőle. Két dolgot jelent ez számomra. Az  egyik, hogy nagyon megéri az önellátás, kicsit dolgozni, sütni-főzni, ahelyett hogy készen vennénk. A másik, hogy az élelmiszer nagyon olcsó, pl.: a búza is. És ez nem feltétlen jó dolog.

Ha valamihez olcsón jutunk, félő, nem is értékeljük úgy. Régen az élelem volt a legfontosabb. Ma meg már csak egy mellékes dolog. Sokkal fontosabb, hogy szép házunk, bútoraink, autónk legyen, eljárjunk nyaralni, utazni, wellness-hétvégékre, különböző fizetős programokra stb.. Mindez persze sokba kerül, amit az élelmiszeren spórolunk meg. Hallottam már anyukát arról panaszkodni, hogy nem vesz a gyerekének biot, mert az drága, igaz pont előtte mondta, hogy fél millió volt a nappaliba az új bútor. Tudom nincs ezzel semmi baj, csak más az értékrendünk.

Ha biogazdálkodásba kezdünk, biztosan átalakul majd értékrendünk. Szeretnék cikkemmel minél több embert biztatni, merjen belevágni a háztáji gazdálkodásba, akkor is, ha ez nem tartozik a ma oly divatos munkahelyek közé, de lehet jól érezzük majd magunkat benne és a Föld megmentését is így képzeli el a permakutúra.



Címkék: