Szeretnéd, ha nem kellene munkahelytől függni, mindennap bejárni, ingázni? Szeretnél egy olyan munkát, ahol a magad ura vagy? Te vagy a főnök és az alkalmazottaid nem dumálnak vissza? Szeretnél egészséges munkakörülményeket, friss levegőt, csendet, természetet? Mi sem egyszerűbb ennél. Vegyél egy nagyobbacska kertet, ültess gyümölcsfákat, haszonnövényeket. Gondozz haszonállatokat. Hiába élünk a 21. században, ma is lehetséges mindez. Jó keresetkiegészítésként, fél vagy akár teljes állásként.

Leendő munkatársaid. Kép forrása: PublicDomainPictures

Teljes munkaidő állás

Szinte majdnem minden élelmiszert meg lehet termelni egy nagyobb kertben (zöldség, gyümölcs, tojás, hús, még a tejet is), és még csak különösebb szakértelem sem szükséges hozzá. Teljesen kezdők is belevághatnak. Ha a család egyik tagja otthon marad, ültet, haszonállatot gondoz, majd süt-főz a megtermelt zöldséggel, gyümölccsel, tojással, hússal, tejtermékkel, akkor a családnak szinte alig kell élelmiszerre pénzt kiadni. Ma egy négy fős család nagyjából 150 ezer forintot költ el ételre, italra havonta, ami számításaim szerint azt jelenti, hogy az otthon maradt személy keresete ennyi lenne. De valójában, ha ez a személy biokertezik, márpedig biokertezni fog, akkor a legjobb minőségű bio élelmiszert állatja elő, tehát a keresete egyből 300 ezer forintra emelkedik. Ebből következik egy újabb haszon, hogy sokkal kevesebbet kell ezután gyógyszerekre költeni, talán semennyit sem, hiszen a család immunrendszere az egekbe szökik majd. Vajon mennyi pénzt számoljunk a visszaszerzett egészségünkért?

Végül ennek a személynek nem lesz szüksége autóra, benzinre, autó fenntartásához szükséges pénzre vagy buszbérletre, mert helyben marad, így akár 30 ezer forintot is spórolhat a család. Ha az otthon maradt ember megtanulja a házi szappan készítés rejtelmeit, akkor elláthatja családját szappannal, tusfürdővel, samponnal, mosogatószerrel, takarítószerrel, hiszen ezt mind tudja a csodás háziszappan. Most már majdnem 350 ezernél járunk havonta (és az egészségünk visszaszerzését pénzben nem is számoltam hozzá). Ez az én kis elmélkedésem a háztáji gazdálkodásról, mint munkahelyről, biztos van, aki ezzel vitatkozna. De igenis működik akár teljes állásban is. Persze jó, ha a család másik tagja pénzt is hoz a házhoz, hogy kifizessük a rezsit és egyéb költségeket. De nagyon hasznos, ha egy személy otthon marad és nagyban kertezik.

Ne aprózzuk el, tűzzük ki célul az éves zöldségszükséglet megtermesztését. Kép forrása: PublicDomainPictures

Haszonkert

Azt mondják egy 600- 800 m2 nagyságú konyhakert már ellát egy négy fős családot zöldséggel egész évre. Mi nagyon lelkesen kertezünk, így majdnem 1000 m2-es területet művelünk. Oláh Edit Biokerti praktikák című könyvében azt írja, 500 m2 is elegendő (300 m2 a burgonyának, 200 m2 a többi zöldségnek). Ruth Stout pedig egy 13X13 méter nagyságú területen termelte meg kettőjüknek az éves zöldségszükségletüket, ez csak 170 m2. Ő sajátos kertészkedési technikát alkalmazott, szalmával mulcsozott, nem kapált, nem ásott, nem gyomlált, csak vetett és aratott. Megvallom mi mindenféle kertművelési technikát alkalmazunk: hagyományos ásás-kapálást (néhol csupasz a talaj), van, ahol mulcsozunk, van permakultúrás erdőkertünk, jövőre szeretném kipróbálni a mélymulcsos gazdálkodást. Csak egy dologban nem változtatunk, sosem használunk vegyszert, semmilyen esetében. A munkánkat és munkakörülményeket nagyon élvezzük, sosem unatkozunk.

Gyümölcsös. Kép forrása: Pixabay

Gyümölcsös, tyúkudvar

A haszonkert mellett kell még egy gyümölcsös és egy tyúkudvar. Megkönnyítjük dolgunkat, ha a tyúkudvart a gyümölcsös és a zöldségeskert határára helyezzük (Baji Béla, Permakultúra és önellátó biogazdálkodás). A tyúkudvarnak legyen egy-egy átjárója mindkettő felé. Így a gyümölcsösbe egész évben kiengedhetjük a szárnyasokat, míg a zöldségesbe késő ősztől kora tavaszig. Emellett a tyúkudvar is szép nagy legyen, akár több 100 m2, hogy mindig legyen zöldtakarmány az állatoknak. Az így tartott szárnyasoknak jut bőven természetes élelem, nekünk már csak egy kevés gabonával kell kiegészíteni, hogy biztosan jól hízzanak és tojjanak. Egyértelmű, hogy nyereséges lesz. Tarthatunk együtt tyúkot, kacsát, libát, futókacsát, pulykát csak elegendő hely álljon rendelkezésükre. A gyümölcsös és tyúkudvar olyan sok teendővel nem lát el minket, mint a konyhakert, inkább csak befőzéskor (gyümölcsös) és vágáskor (baromfiudvar) lesz kicsit több a munka.

Kecske

Ha még sok energiánk és területünk maradt ( mondjuk 1 hektár), akkor pár kecskét beszerezhetünk, akik legelnek és némi abrakot (búza, árpa stb.) kapnak. Reggelente kézzel megfejjük őket és már van is friss, nyers, bio tejünk, melyből tejtermékeket (vaj, túró, sajt, joghurt, kefír stb.) készíthetünk. Szintén nem szükséges hozzá szakértelem.

Új irányzatok

Attól ne féljünk, hogy olyan kemény lesz az otthon maradt ember élete, mint régen nagyszüleinké, mert ma már számos új kertművelési eljárás létezik, például a mulcsozás vagy permakultúrán belül a mélymulcsos kertművelés és az erdőkert. Ezenkívül gépek is segítségünkre állhatnak. Továbbá világért sem kell sokat gyomlálnunk, kapálnunk, mert ma már tudjuk, a gyomok nem oly veszedelmesek, mint régen gondolták. Végül nem kell drága vegyszerekre és műtrágyákra sem költeni, mert a biokert igenis működőképes, és járható út. Természetesen munka azért lesz.

Ma már gépek és új művelési technikák könnyítik dolgunkat. Fotó forrása: Wikipedia

Utolsó meggyőző érv

Jó lenne, ha minél több ember belátná, a háztáji gazdálkodás az egyedüli kiút, hogy visszaszerezzük magunk, gyermekeink, unokáink egészségét. Megszabaduljunk a civilizációs ártalmaktól, betegségektől. Azt gondolom pont a gazdálkodás segít majd visszatalálni a természetes ételekhez és természetes életmódhoz. Egy nyugodtabb, csendesebb élethez. A városban élőknek is az lenne a legjobb, ha minél többen vidékre költöznének és belefognának a háztáji gazdálkodásba, mert ha ők többletet termelnek, eladhatják a városiaknak, akik így bio-élelmiszer árnál valamivel olcsóbban juthatnak a legjobb alapanyagokhoz (zöldség, tej, hús, tojás).



Címkék: