Az ősz sztárja vitathatatlanul a sütőtök. Szeptemberben megjelenik a piaci standokon, és ősz végéig megállíthatatlanul dübörög a tökszezon. Finom ételek készülnek belőle, szuper egészséges smoothiek, az őszi lakásdekor kihagyhatatlan részei, és október végén pedig jön a gyerekek nagy kedvence, a halloweeni töklámpásfaragás.

Egy kis töktörténelem

A sütőtök népszerűsége nem véletlen, hiszen szinte az egész világon termesztik, és a felhasználási lehetőségek sora végtelen. A tökfélék, a lopótök kivételével Amerikából származnak, ahonnan aztán a spanyoloknak és a portugáloknak köszönhetően, később eljutott Ázsiába, Afrikába és  Európába is, a XVI. század környékén.

Magyarországon a XIX. században vált igazán népszerűvé ez a zöldség. Nagy tápértéke, és könnyű termesztése miatt takarmánynövényként is használták. Kezdetben a sütőtök a szegény ember pecsenyéjének számított, hiszen olcsóbb volt, mint a hús, mégis nagyon tápláló.

A Halloween-őrület pedig a 2000-es évek elején érte el Magyarországot, és azóta is nagy népszerűségnek örvend a fiatalok körében, az október 31-ei ijesztő jelmezbál.

A sütőtök és rokonsága

A tök (Cucurbita), a tökfélék (Cucurbitaceae) családjának névadó nemzetsége, amelybe mintegy 114 nemzetség és 500 faj tartozik. Nem is gondolnád, de olyan zöldségek és gyümölcsök a rokonai a töknek, mint a sárgadinnye, a görögdinnye vagy az uborka. A tökfőzelék a spárgatökből (Cucurbita pepo) készül, de a cukkini, és a patisszon, azaz a csillagtök is mind egy nagy család leszármazottjai.

Több, mint 150 fajta tök létezik, de ami a legfontosabb, hogy olyan fajta, hogy sütőtök, nincs. Ez az elnevezés nem egy fajt takar, hanem a felhasználási módját különböző tökféléknek. Ezek közül jó párat Magyarországon is termesztenek, de akad olyan is, amit messzi földről kell importálnunk. Nézzük melyek a legnépszerűbbek, és melyik a legfinomabb.

A legek legje, az óriástök

A Cucurbita maxima, egy hatalmasra növő, szürke héjú és élénk narancs belsejű sütőtök. Hazánkban nagydobosi kék tökként is ismert, és akár tíz kilósra is megnőhet. Erős, édes íze van, sütésre kiválóan alkalmas.

A kanadai rokon, az orange

Az eredetileg Kanadából származó sütőtökfélét itthon is sokfelé termesztik már. Latin nevén Cucurbita moschata, de nevezik orange-nak, sonkatöknek, pézsmatöknek és származása miatt kanadai töknek is. Hosszúkás alakja, narancssárga héja, és élénk narancs húsa van. Ez a tökfajta azonban nem olyan intenzív ízű, mint a nagydobosi szürke tök, így ezt inkább ne magában fogyasszuk, hanem használjuk fel alapanyagként, töltelékként, különböző tökös ételekhez.

Kiszombori sütőtök

Egy igen kedvelt, itthon termesztett faj a kiszombori, melynek íze hasonlóan kellemes, mint a nagydobosié, azonban ez a fajta jóval kisebb.  Enyhén nyújtott gömb alakja van, szürkésfehéres héja, és narancssárga húsa. Általában 4-6 kilósra nő, és egészen az első fagyokig szedhető.

Keleti csemege, a japán sütőtök

Az egy japán szigetről elnevezett Hakaido sütőtök, igazán különleges csemegének számít. Nem nő túl nagyra, 2-3 kilós csupán, de a piros héja nagyon finom, édes, kicsit diós ízű narancs belsőt rejt. Elég nehéz felvágni, viszont érdemes megkóstolni, intenzív íze különleges élményt nyújt.

A leghíresebb, a halloween tök

 Az angolszász országokban, és ma már hazánkban is elterjedt töklámpáshoz a legjobb alapanyag a Jack O’ Lantern tök. Nevét a részeges kovácsról kapta, aki lepaktált az ördöggel, hogy ne kerüljön a pokolra, azonban mivel élete során sok rosszat tett, így a mennybe sem fogadták be, ezért egy töklámpás fénye mellett bolyong a lelke. Ennek a fajtának elég jellegtelen az íze, így a kivájt húsát ízesítve, fűszerezve töltelékként érdemes felhasználni.

Azonban a töklámpás elkészítéséhez szuper alapanyag, ugyanis szép nagyra nő, szabályos alakja van, élénk narancssárga héja, és ami a legfontosabb, hogy könnyen faragható. A gyerekek imádják megtervezni, megrajzolni, majd kifaragni a saját, egyedi halloween lámpásukat.

Most a legszebbekkel akár versenyt is lehet nyerni, az Oázis kertészetekben kezdődő tökfaragó versenyeken. Nevezzetek be az családdal, és ha október 27-29 között ti készítitek a legkülönlegesebb halloween lámpást, értékes nyeremények várnak rátok. Az első húsz jelentkező ingyen tököt kap hozzá.

 

Díszíts tökkel

Rendkívül változatos és különleges alakúra nőnek a dísztökök, amikkel a lakást, a teraszt, vagy akár a kertet is remekül lehet díszíteni. Érdemes összeválogatni több félét, és színes őszi dekorációt készíteni belőlük. Megenni viszont nem lehet a dísztököt, szóval mikor átveszi a helyét a karácsonyi dekoráció, akkor ne főzzünk belőle vacsorát.Címkék: