Az interjúra igyekezvén éppen azon gondolkoztam a metrón, hogy milyen jó lehet Barnabásnak: milyen jó lehet felfedezni valamiben a szépséget és újraértelmezni úgy, hogy az végül magyar szabadalom legyen. Az interjú végére pedig úgy gondoltam, hogy milyen jó nekem.

A Viaplant olyan magyar újítás, amely szárított növényi részekből, azaz levelekből, növényi szárakból, virágokból, virágzatokból készülő burkolat, amelyből falburkolatoktól kezdve bútorokon át különféle design termékek is készülnek. A zöldfelületfenntartásból származó zöldhulladék újragondolásaként értelmezhető anyag készítése során olyan növényeket (is) alkalmaznak, hasznosítanak, mint például egyes invazív fajok: például parlagfű, kanadai aranyvessző, ezüstfa. A Viaplant kitalálója mindezt a fejlesztés egyik különleges pikantériájának tartja, szerinte ez a növényi társadalom perifériájára szorult, hányattatott sorsú, irtandó növények magasabb szintre emelése is egyben.

A Viaplant felhasználása széleskörű – lehet például falburkolat… (fotó forrása: www.viaplant.com)

…vagy világítás. (fotó forrása: www.viaplant.com)

Tudtad-e?

A zöldfelületfenntartás a zöldfelületek jó karban tartását jelenti. A fenntartási munkák során megannyi zöldhulladék keletkezik, például a gyep kaszáléka, vagy az ősszel lehulló falevelek, stb. Ezeket használják fel a Viaplant alapanyagaként.

De hogy jött létre a Viaplant? És egyáltalán miért?

Egyértelmű választ kapok azonnal: nem volt tudatos. Barnabás, a Viaplant feltalálója organikus eseménysorozatok összességének nevezi a termék megszületését, amely miatt még kedvesebb számára. 2015-ben művészeti projektként indult a Viaplant pályafutása, a Tájék művészeti csoport munkájaként. (Szakács Barnabás egyben a Lépték-terv tájépítész iroda ügyvezetője. A cég művészeti csoportja a Tájék nevet viseli, amely profilja landart alkotások készítése.) Ebben az évben Pilsen volt Európa Kulturális Fővárosa, ennek kapcsán landart akció készítésére kérték fel a művészeti csoportot. Barnabás ötlete, a hely szellemétől megihletődve, a város szélén fekvő St. George parkból összegyűjtött növények ágaiból, terméseiből, faleveleiből készített óriás plakát méretű montázs, egy absztrakt kompozíció volt. A természet becsempészését tűzte ki célul ezzel az alkotással Pilsen történeti belvárosába, amelyre így emlékszik vissza: „gyönyörű történelmi belváros, régi térfalakkal, középen hatalmas templom, kockakő burkolat. Pilsen belvárosában egy fűszál, egy fa sincs.”

Mivel ennek a landartnak minimum két hétig állnia kellett, fejtörést okozott, hogyan és mivel lehetne rögzíteni a struktúrát, a formákat, az anyagokat. A fejtörésből – sok-sok utánajárást követően – tökéletesítés következett, amelynek során ma már magyar újításként ismerhetjük meg a Viaplantot.

Na és azt tudtad-e?

A landart-alkotás olyan természetművészeti alkotás, amely emberalkotta szabadtéri installáció, természetes anyagokból, jellemzően helyi anyagokból készül. Általában nagyméretűek, de egészen aprók is lehetnek. Többnyire rövid életű művek, hiszen a természet viszontagságainak kitettek.

Miért jó?

Újrahasznosított anyag. A Viaplant zöldhulladékból készül, amelyet a zöldfelületgazdálkodásból nyernek. A gyártáshoz fix partnerekre van szükség, így például a legfőbb fűforrás – most éppen – a Videoton – de ki tudja lehet egyszer majd a Real Madrid vagy a Barcelona lesz az -, ahonnan napi több köbméter kaszálék származik. Kiváló parlagfűforrások a beépítetlen telkek gyomos területei, a nád bugavirágzata pedig a nádtetőkészítőktől származik.

Természetes, így szeszélyes, bájos és legfőképp változatos: lelőhelyének és évjáratának sajátosságait magában tartva hagy lenyomatot az emberek hétköznapjaiban. Növények leveleinek, lágyszárúak minden részének, virágszirmok és virágzatok felhasználásával készül: ezüstfa, kanadai aranyvessző, parlagfű, nád, tippan, széna, szalma újul meg az újszerű és különleges anyagban. Ezek a képzelet szerint variálhatók, mind kombinációban, mind kontrasztban, színben. Egy-egy növény nyári és téli változatának izgalmas különbségeivel és kölcsönhatásaival is lehet játszani, de az őszi lombszín kihasználása is érdekes kompozíciót ad.

Variálásának legfeljebb a képzelet szabhat határt! (fotó forrása: https://www.facebook.com/viaplantdesign/photos/pcb.428549474293167/428548820959899/?type=3&theater)

Kompromisszum. A Viaplant fejlesztése során egy természetes folyamatot állítanak meg. Rögzítik az időt, ha úgy tetszik egy időkapszula. Így válik lehetővé a természet színeinek és textúrájának konzerválása és bemutatása.

Műszaki paraméterei

Növénykompozit, tehát a kompozitokra jellemzően rendkívül tartós anyag, időtálló és hosszútávon felhasználható. Kopásállóság, karcállósága szintén kiváló és mindemellett vízálló, fagyálló és UV álló is. Ha pedig az ember úgy akarja, áttetsző és átvilágítható is.

3 mm vastag, nagy méretű táblákban gyártják, és nagyon könnyen szabható, vágható asztalosipari szerszámokkal. Könnyű, a felhasználáshoz átlagban fél-egy kg szárított nyersanyagra van szükség négyzetméterenként.

Mire jó ez az anyag?

Megálmodója öt felhasználási területet jelöl meg: falburkolatok, világítás, bútorok, térelválasztók, használati tárgyak és divatipari kiegészítő termékek készülnek belőle. Bútorok közül a bemutató termükben belső led világítású dohányzó asztal és éjjeli szekrény, valamint egy tárgyalóasztal látható, míg design termékek közül abszolút kedvenc a napszemüveg, de stílusos a jegyzetfüzet és a tálca is. 2019-re táskakollekcióval debütálnak, valamint ékszerek is készülnek Viaplantból.

Belső led világítással átvilágított Viaplant burkolatú dohányzóasztal (fotó forrása: www.viaplant.com)

Éjjeli szekrény – ehhez már kislámpa sem kell! (fotó forrása: www.viaplant.com)

Elég menő ez a szemüveg, nem? (fotó forrása: www.viaplant.com)

Tálca. Ezt én is imádnám a háztartásomban. (fotó forrása: www.viaplant.com)

Hol találkozhatunk már Viaplanttal?

Az értékesítést csak most kezdték el, de már Oroszországból és Hollandiából is érdeklődtek a Viaplant után. Van ahol alkalmazott közegében látható a Viaplant: egy budapesti kávézóban, egy recepciópult átvilágított falburkolataként, de láthatjuk az anyagot okoskocka burkolataként egy parkban, vagy egy szegedi játszótéri kerítésmezőn is.

Szeptember 21-23 között a S/alon Budapest kiállításon, október 12-14-én az Otthon Design Ősz kiállításon a Construmán, november-decemberben a WAMPon lehet találkozni velük.

A kávézó falburkolata Viaplantból készült. (fotó forrása: www. viaplant.com)

Szabadtérépítészeti felhasználás

Engem tájépítészként az anyag szabadtérépítészeti elterjedése, illetve ennek akadálya érdekelt leginkább. Barnabás szerencsére megnyugtatott, kültéri felhasználását tekintve jelenleg tesztelés alatt áll szélsőséges körülményekre: víz, fagy, UV és vandalizmus tekintetében. Két legfőbb ellensége a kültéri elterjedésnek az UV fény és a vandalizmus, előbbit különböző felületkezelésekkel, utóbbit pedig védett helyekre kihelyezésekkel lehet kiküszöbölni. Mindez a vízszintes felületekre vonatkozik, függőlegesen már kültéren is működik az anyag, például hulladékgyűjtők, infó- és tanösvény táblák burkolataként.

A Viaplant már hulladékgyűjtők burkolataként is működik. (fotó forrása: www.viaplant.com)

Egyértelműen prémium kategóriájú anyagról beszélünk, aminek körülbelüli ára 100 euró/m2 +ÁFA. Ezt tovább cizellálhatja a festés, a felületkezelés, a háttérmunka. Egyedi kéréseket is vállalnak, így kapott egyszer egy szeretett nagymama eperlevelű Viaplant tálcát 80. születésnapjára.

A szeretett nagyi szamócalevelekből készült tálcája. (fotó forrása: Viaplant facebook oldala)

Ha pedig többet szeretnél megtudni, akkor nézd meg a honlapjukat vagy kövesd őket facebook-on és instagramon, illetve látogass ki a S/alon Budapest kiállításra, a WAMPra, vagy a Construmára.

Az interjú végére úgy gondoltam, hogy milyen jó nekem: milyen jó nekem, hogy megismerhettem a Viaplantot, a történetét és a mondanivalóját.

 

kiemelt kép forrása: www.viaplant.comCímkék: