A klimaváltozás és a tengervíz folyamatos melegedése miatt rohamos mértékben pusztulnak a világ korallzátonyai. Az ausztrál Nagy-korallzátonynak például már csaknem a fele odavaszatt. A hőhullámok okozta korallfehéredés során a virágállat színét és energiáját adó algák kilökődnek, és az gyakorlatilag éhenhal.

A folyamatosan pusztuló korallzátonyok miatt, az arra táplálékként és élőhelyként támaszkodó számtalan tengeri élőlény, mint például a halak és rákok is veszélybe kerül, majd azok megfogyatkozásával a ragadozó halak száma is csökken, és az egész ökoszisztáma felborul.

A súlyos probléma megoldására ausztrál tudósok kifejlesztettek egy 3D technikával nyomtatható, mesterséges korallvázat, amit a Maldív-szigetek mellett telepítettek. A melbourni laboratóriumban 24 óra alatt nyomtatták ki a legószerűen összeilleszthető mesterséges koralldarabokat, amiket a helyszínre szállítás után megtöltöttek betonnal, és hét méter mélyen elhelyezték azt a tengerfenéken.

A 3D nyomtatással készült zátonyra élő korallokat ültettek, és a kutatók abban bíznak, hogy két-három év alatt az egészet benövik a virágállatok, valamint benépesítik a halak és más tengeri élőlények. Nézd meg, hogyan ültették be a 3D zátonyt:

(képek: Maldives Independent)



Címkék: