Míg régen csak távoli országok bizarr szokásának tartottuk a rovarok elfogyasztását, manapság már szó van arról is, hogy ez lehet az egyetlen esélyünk az életben maradásra. Mármint a Földnek, úgy egyben, mindenkinek. Mert a rovar tápláló, olcsó és környezetbarát.

Az állattenyésztés felel a világ gázemissziójának 15 százalékáért, ez az arány pedig a jövőben csak romlik, mert világszerte növekszik a húsfogyasztás. Tanulmányok szerint a húsmentes élet lehet a megoldás, de mi van akkor, ha van itt valami fehérjedús, amit fogyaszthatnánk helyettük? A rovar olcsó, egészséges, gazdaságok, fenntartható. Viszont undorító, még akkor is, ha egyébként nem viszolygunk tőlük és kézzel rakjuk ki a pókot/százlábút/poloskát a kertbe, egy ilyen hamburgerhús mindenképp okoz valami természetes viszolygást.

Eddig is léteztek rovaros fogásokat felszolgáló éttermek, Bangkokban például egészen megszokottak a sül skorpiók és egyebek, de most Londonban is megnyitott egy ilyen szokatlan alapanyagokat is felhasználó konyha.

Laurence Mohan, a Horizon Insects tulajdonosa és családja egy farmon  tenyésztik a rovarokat, amiket fel nem használt növényi hulladékokkal etetnek. Szerintük a jövő a lisztkukacok tenyésztésében van, mivel olcsón és kis helyen előállítható alapanyag, aminek sokkal kisebb a környezet károsító hatása, mint mondjuk a szarvasmarha tenyésztésnek. Ráadásul egészségesek is: a fehérje és omage-3 zsírsav tartalmuk kifejezetten magas. És velük megmenthetjük a világot.

Kiemelt kép: horizoninsects.co.uk



Címkék: