Cigicsikkekkel van tele az óceán, közel akkora problémát okozva, mint a szívószálak és egyéb műanyag hulladékok.  A National Geographic cikke szerint évente körülbelül 5,5 billió olyan cigarettát gyártanak, amely cellulóz-acetátból készült, műanyag alapú szűrőt tartalmaz, és miután a csikket eldobták, a szűrőknek évtizedekbe telik, mire teljesen lebomlanak.

A bomlás folyamata ráadásul olyan anyagok felszabadulásával jár, melyek károsíthatják a környezetet. A szűrőkből származó anyagok az állatokban is felhalmozódnak, az Ocean Conservancy nevű nonprofit szervezet adatai szerint a tengeri madarak 70 és a tengeri teknősök 30 százalékában mutathatóak ki a veszélyes vegyületek.

„A végső kérdés az, hogy ezek a mikroműanyagok és egyéb hulladékok milyen hatással vannak az emberi egészségre” – nyilatkozta a szakértő az NBC-nek, aki szerint a füstszűrőkről már az is kiderült, hogy nem jelentenek valódi védelmet a káros füsttel szemben, szóval az egész csak marketingfogás, aminek a levét a környezet issza meg.

 

Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: