Bár a tél nem éppen a gyönyörűen nyíló virágokról híres, de azért ilyenkor sem kell teljesen lemondanunk a színpompáról. Vannak ugyanis olyan növények, amik pont a zord, téli hónapokban bontanak virágot, ezzel téve színessé a lakást. Az orchideák és a hagymások mellett a karácsonyi kaktusz is ezek közé tartozik, nevét is arról kapta, hogy Karácsony környékén borul virágba, persze csak ha megfelelően gondozzuk. Lássuk, mi a kaktuszvirágzás biztos receptje.

A Brazíliában őshonos karácsonyi kaktusz (Zygocactus truncatus) a trópusi és szubtrópusi esőerdők fáin él. Igen kedvelt dísznövény, ugyanis – bár a kaktuszfélék közé tartozik – nincsenek tövisei, és nem igényelnek sok törődést.

Azonban hogy igénytelen, és így sokféle környezetben képes életben maradni, nem jelenti azt, hogy virágozni is fog. Ahhoz, hogy akár hónapokon át csodálhassuk a lila, cseresznyepiros, rózsaszín vagy akár fehér, a hajtások csúcsán nyíló 6-8 centis virágait, bizony fontos odafigyelni pár dologra.

(kép:pixabay)

A víz-fény-hőmérséklet szentháromság

Hogy karácsonykor színesítse virágaival a lakásunkat a kaktusz, ősztől 15 fok körüli hőmérsékleten kell tartanunk, és csak mérsékelten szabad locsolnunk, viszont párás környezetet kell teremtenünk. Utóbbit legegyszerűbbe úgy lehet elérni, ha köveket teszünk a kaspója alatti tálcába, és azokat rendszeresen vízzel permetezzük. Ekkor még kevesebb fényt igényel, legjobb ha olyan szobában van, amit este nem világítunk be, így hosszú órákon át sötét van benne.

November táján megjelennek az apró bimbók a növény leveleinek a végén, akkor már az ablak közelébe kell helyezni, és a legfontosabb, hogy innentől kezdve nem szabad forgatni a cserepet, mert ha nem ugyanabból az irányból éri a kaktuszt a fény, hajlamos ledobni a virágait.

Ettől kezdve gyakrabban, 2-3 naponta kell öntözni, de csak kevés vízzel, mert a túlöntözést nem bírja. Mivel a virágzáshoz sok tápanyagra van szüksége, heti egyszer tápoldattal kiegészített vízzel locsoljuk meg.

A novembertől januárig tartó virágzási időszakban már tarthatjuk pár fokkal melegebb szobában is a karácsonyi kaktuszt, de radiátorok közelébe ne tegyük. A legjobb helye hűvösön, az ablak közelében van, és ha a párásításra is figyelünk, akkor több hónapon át tartó élénk virágokkal hálálja meg.

(kép:flickr)

Ha elvirágzott szaporítsd

Jót tesz neki, ha kicsit visszavágjuk, attól bokrosodik, és jövőre még több virágot hoz majd, a levágott hajtások pedig könnyen gyökeret eresztenek. Tavasszal, mikor növekedési időszakban van a növény, csípj le egy néhány szártagból álló darabot, majd 1-2 napig hagyd a levegőn száradni, hogy begyógyuljon a vágási felület. Ezután gyökereztetheted vízben, de akár rögtön el is ültetheted kaktuszföldbe, vagy homok és tőzeg keverékébe.

(kiemelt kép: pixabay)



Címkék: