Körülbelül 8 000 tő védett réti őszirózsát találtunk idén a Böddi-szék szomszédságában lévő, egykor a Böddi-székkel egységes szikes vizes területet alkotó Maka-széken, írta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága. Egy botanikai felmérés során derült ki, hogy a szikeseken jellemző őszi virágmezőt nem csak a szokásos sziki őszirózsa, hanem valójában három őszirózsa faj alkotja: a nagyobb termetű, védett réti őszirózsa, a hasonló, de kisebb sziki őszirózsa, és a napsárga virágú aranyfürt, amely ugyanehhez a nemzetséghez, azaz az őszirózsákhoz tartozó növényfaj.

A védett réti őszirózsát eddig még nem írták le a területről, most azonban egyszerre több ezres állományt találtak. A Maka-szék szikes rétjein és a magasabban fekvő hátakon már korábban is észlelték, hogy eltérő a növényzet, mint a környékbeli szikesek, például a Böddi-szék belsejében.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park

Hogy miért pont most jelent meg tömegesen a védett réti őszirózsa, arra az lehet a magyarázat, hogy a kaszálásból kihagyott területrész idén épp a réti őszirózsa élőhelyére esett, így a háborítatlan gyepterületen a korábban rendszeresen lekaszált növények most nagyobb tömegben kifejlődhettek.

Címlapkép: Kiskunsági Nemzeti Park facebook oldala



Címkék: