Az a jó az orchideákban, hogy a sivár téli napokon is képesek színpompás tavaszt varázsolni a lakásba. Ha igazán jól gondozod őket, akkor ontják a virágokat a hideg hónapokban is, és hosszú heteken át gyönyörködhetsz bennük.

Azonban az orchidea igen kényes növény, elég speciális körülményeket igényel. Ezeket azonban könnyű megteremteni otthon, csak tudni kell a receptet. A legelterjedtebb fajtól, az indomaláj szigetvilágból származó lepkeorchideától (Phalaenopsis) kezdve, az illatos Dendrobiumon és a pöttyös Odontoglossumon át, a különleges Miltoniáig mindegyiknek meg vannak a saját jellegzetességei.

Éppen ezért ha még most állsz vásárlás előtt, akkor érdemes a lakásod adottságaihoz igazítva kiválasztani a virágokat. Az Odontoglossum például a hideget kedveli, így egy központi fűtéses, meleg kislakásban nem fogja jól érezni magát, a lepkeorchidea viszont jobban kedveli a 20 fok körüli hőmérsékletet, így őt nagyobb sikerrel tudod életben tartani, egy ilyen otthonban.

Tudom, hogy azok a legszebbek az üzletben, amik már tele vannak kinyílt virágokkal, de ha otthon sokáig szeretnéd csodálni az új növényt, akkor érdemesebb olyat venni, amin inkább bimbók vannak, mert akkor akár 1-2 hónapig is virágoznak majd.

Mi kell a biztos virágzáshoz?

Na és akkor nézzük, hogy mik a legfontosabb teendők, ha gyönyörűen virágzó orchideákat szeretnénk. Nálam mindig ősz és tavasz végén indul meg a bimbó dömping, és bár vannak hónapok, amikor kicsit kopárak a virágtalan növények, ilyenkor nagyon meghálálják a gondozást, és hogy nem dobod ki őket, csak mert pár hónapig nem olyan mutatósak.

Fényterápia a tél ellen

Az összes orchideára igaz, hogy nem szeretik a változásokat, ezért jól meg kell választani a helyüket. A legideálisabb keleti vagy nyugati ablak közelébe helyezni a növényt, ne érje tűző nap. A téli hónapokban, mikor nagyon korán sötétedik, ez különösen fontos. Olyan ablakot válasszunk, amit nem szoktunk nyitogatni, mert a növény könnyen megfázik, a huzatot nem bírja.

Az orchideát csak akkor helyezzük át, ha az ablak alatt van a radiátor. Lehet, hogy nyáron ideális helye volt, de télen, mikor bekapcsoljuk a fűtést, már nem érezné jól magát.

Helyezzük a virágot egy orchidea kaspóba, ami lehet átlátszó is, de ez nem feltétlenül szükséges. A lényeg, hogy megemelje a virágot. Ha azt szeretnéd, hogy egyenletesen nőjön a növény, akkor időnként fordíts egyet a kaspón, mert az orchidea minden esetben a napfény felé törekszik.

Párásítsunk, mert megy a fűtés

Az orchidea kaspó azért fontos, mert az aljában egy kis emelvény van kialakítva, így a növény nem áll vízben, nem rohad ki az öntözéstől. Az orchideának igazából nem locsolásra, hanem magas páratartalomra van szüksége. Ezért fontos, hogy ne tocsogjanak a gyökerei a locsolóvízben. A fűtési szezon okozta száraz levegő miatt figyelni kell rá, hogy mindig legyen egy kevés víz a kaspó alján, de csak kevés, hogy a növény ne érjen bele. A radiátorra érdemes párologtatót helyezni, a levegő nagyobb páratartalma érdekében, ez nem csak a növénynek, de nekünk is jót tesz télen.

Locsolni akkor kell a növényt, ha az ültetőközeg már majdnem száraz. Ezt abból látjuk, hogy a léggyökerei már nem zöld, hanem szürkés színűek, ekkor kevés vizet kell önteni rá. Akinek nincsen orchidea kaspója, vagyis a növény a cserép alján áll, annak ajánlott az áztatásos módszert választania. Ekkor körülbelül egy órán át hagyjuk a vízben állni az orchideát, majd leöntjük róla a vizet.

Ha biztosra akarsz menni, mert nem tudod, hogy otthon mennyire kemény a víz, akkor szoba-hőmérsékletű esővízzel, hólével, vagy felforralt és lehűtött lágy vízzel locsold a növényt. Bár nálam gyakran sima csapvizet kapnak, és így is ontják a virágokat.

Kell a tápanyag

Az orchideát átültetni csak 2-3 évente kell nyár elején, mert a tápanyagot nem a földből nyeri, hanem a léggyökerein keresztül a levegőben található párából. Viszont éppen ezért fontos, hogy a locsolóvízhez 2-3 hetente adjunk egy kis orchidea tápoldatot, mert a virágzáshoz sok tápanyagra van szüksége. Nálam leginkább az önadagolós tápoldat vált be. Ezt fejjel lefelé a földbe kell szúrni, és szépen lassan, pár hét alatt lecsepeg. Ha látom, hogy kiürült kicserélem, és ennyi. Az én növényeim szeretik ezt a módszert.

Ha nem akarjuk, hogy az orchidea a mélybe vesse magát, karózzuk meg

A legtöbb orchidea természetes környezetében fákon csüngve él, így szeretnek lefelé nőni. Viszont éppen ezért, képesek akár kifordulni a cserépből. Főleg, mikor megindul a virágzás, és a hatalmas virágokkal teli szárak lekonyulnak, akkor könnyen leborulhat a növényünk a polcról.

Ezt elkerülendő, a cserép forgatása mellett, érdemes a hajtásokat megkarózni. Vékony pálcák segítségével könnyen befolyásolható a virág növekedési iránya. Azért ne túl erősen hajlítsuk, mert könnyen eltörhetnek a szárak. Figyeljünk, hogy lazán rögzítsük a pálcához őket, hogy legyen helyük megvastagodni. A léggyökereket, ha össze-vissza állnak is, hagyjuk szabadon nőni.

Azokat a szárakat, amikről lehullottak a virágok ne vágd le, mert újra kihajtanak, és újabb virágokat hoznak. Látni fogod, ha egy szár már nem él, mert akkor elszárad. Csupán ekkor kell a tövénél levágni. Ha igazán jól érzi magát a növény, akkor szaporodni fog. Nálam már az anyanövényen nőtt, kis egyed is hozza a hajtásokat. A sarjakat leválaszthatjuk a növényről, és elültethetjük őket. Ezt egy nagyon éles ollóval, vagy késsel tegyük, hogy minél kevésbé roncsoljuk a növényt. A leválasztott sarj elültetéséhez tegyünk a kaspó aljába agyaggranulátumot, az ültetőközeg így jobban levegőzik. Majd oszlassuk el a gyökereket és töltsük ki a orchidea ültetőközeggel. Ha 2-3 hétig nem locsoljuk, akkor elősegítjük a sarj gyökérképződését.

Ha ezeket az apró trükköket betartod, akkor garantált a pompás virágözön. Nálam jelenleg 16 orchidea él, van amelyik már több mint 5 éves, és évente kétszer virágba borul.



Címkék: