Van egy ismerősöm, aki minden évben letudja a kerti tó teleltetését azzal, hogy mindent hagy kifagyni-befagyni, aztán tavasszal új növényeket és halakat vesz bele. Hát, ez is egy megoldás persze (jó ég!), de ha már telepítettünk egy kis bájos tavat a kertbe, ne hagyjuk, hogy a benne élő állatok és növények csak úgy belehaljanak a hóesésbe.

Mert vannak azért olyanok, akiknek fontos megőrizni azt, amiben örömüket lelik, és ha ez egy humánus módszer, már szép gesztusnak is vehetjük. Körükhöz tartozik egy helybeli –fent említettnél nyilvánvalóan kedvesebb – ismerősöm, Móni is, aki férjével és kislányával tavaly egy álomszép kis kerti tavat készített a kertjükbe. Ministég, szép tómélység, halak, burjánzó, csinos vízinövények is vannak itt egész évben, persze télre alaposan átgondolják, mit hogyan őriznek meg, amiről ki is kérdeztem őket. Némi utánaolvasás után is sok információhoz juthatsz az ügyben, azt azonban mindig egyedileg kell mérlegelni, ki mit tart be belőle, kivéve néhány kihagyhatatlan lépést.

Először is, legyen a tó a lehető legtisztább. Sem falevelek, sem az évelő vízinövények elszáradt vagy -rohadt részei nem úszkálhatnak rajta, mert nem tesz jót a víznek és a halaknak, növényeknek sem télen. Ha nagyobb fa közelében van a tó, érdemes hálóval lefedni hullás idején, ahogy Móniék is csinálták, szerintem igen praktikusan.

Látjátok a szuper hálót kifeszítve? Praktikus megoldás az ősztől hulló falevelek ellen.

Ha ezután főleg a halakra gondolunk, akkor fontos, hogy a tavunk legalább 70-80 cm mély legyen, hogy legyen esélyük. 5-6 fokos vízhőmérséklet esetén már kikapcsoljuk a vízeséseket, csobogókat és a keringető szivattyút is, hogy ne keveredjen fel a víz a mederben, mert ők ekkor már afféle téli álmukat alusszák a tó fenekén. A szűrőket és az algamentesítő UV lámpákat vegyük ki és tisztítva tegyük őket el száraz helyre következő tavaszig.

Ha télre benne hagyjuk a fagytűrő világítást vagy a kis teljesítményű levegőztetőt, azzal elkerülhető, hogy a tó vize befagyjon. Erre márpedig ügyeljünk, mert amennyiben teljesen befagy a felszín, nem jut friss oxigénhez a víz élővilága és az esetleg felgyülemlő káros gázok sem tudnak időben távozni. Igen, tavasszal meg halászhatjuk ki a tó tetején „úszkáló” fekvő halakat… Akinek nincsenek ilyen berendezései, azok ne ijedjenek meg, ha befagy, tessék óvatos módszerrel néhány helyen léket készíteni a tó kőkemény tetején (tudom, nagy a kísértés, de ne vegyük elő a horgászbotot). Csákány helyett azonban egy csendesebb fúrót vagy csavarbehajtót előbb javasolnék, mert a halak is hallanak és nem akarjuk, hogy idő előtt felébredjenek vagy feljöjjenek.

Aztán semmi halkaja dobálás, míg 12-15 fokos nem lesz a víz! Sok sikert, sok élő halat tavaszra!

(Főkép: pixabay.com, kerti tó fotója: Pajzosné V. Mónika)



Címkék: