Két fiatal egyetemistalány új anyagot hozott létre műanyaggal kevert kávézaccból. Az új anyag nem csak költséghatékony, de számos módon felhasználható lehet a jövőben.

Új anyagot hozott létre a Miskolci Egyetem két mérnöke. Borsodi Eszter és Tamási Kinga ötlete kávézás közben született meg. A két fiatal hölgy arra próbáltak megoldást keresni, hogyan lehetne újra felhasználni a nem mellesleg rengeteg jótékony hatással rendelkező, a kávézókban mégis a szemétben landoló kávézaccot. Tamási Kinga jelenleg egy űripari cégnél dolgozik, Borsodi Eszter nem régen végzett friss diplomás mérnökként. Míg Kinga a szakmai és az infrastrukturális feladatokért felel, addig Eszter a gazdasági feladatokért felel a projektben.

Eszter és Kinga egy olyan technológiát találtak ki, melynek köszönhetően a kávézacc hasznos eleme lehet a 3D nyomtatásnak: a zacc és műanyag keverékével létrehozott, nyomtatáshoz használható alapanyag nem csak rugalmas, de költséghatékony is lehet, egyszerre lehet hasznos alapanyag ajándékok, makettek vagy egyedi dísztárgyak gyártásához, designer elemek megalkotásához.

A mérnökök szerint a kávézaccos nyomtatás egyik előnye, hogy a tervezők által kidolgozott ötletek még azelőtt tökéletesíthetők, hogy a vezetőknek, ügyfeleknek bemutatnák azokat. A hagyományos gyártási eljárások a műanyag alkatrészek tömeggyártása esetén általában olcsóbbak, ám kis darabszám esetén a 3D gyártás a gyorsabb, a rugalmasabb és költséghatékonyabb. . A projekt folytatásaként egyedi lámpaburák gyártását tervezik 3D nyomtatással az általuk kifejlesztett anyagból.

Forrásunk volt.



Címkék: