Kevés embert zavarnának a molylepkék akkor, ha nem tennének kárt ruháinkban és élelmiszereinkben. A szárnyas kártevőktől elsőre nehéznek tűnhet megszabadulni, néhány egyszerű és természetes trükkel azonban jó időre megszabadulhatunk tőlük.

Ha kifejlett szárnyas molylepkével találkozunk otthonunkban, biztosak lehetünk benne: a kis szürkésbarna kártevők már elfoglalták lakásunkat. A repülő rovarok már nem tesznek kárt ruháinkban és ételeinkben, lárváik azonban szinte biztos, hogy éppen valamelyik pamutruhánkból vagy száraz élelmiszerünkből gyűjt erőt ahhoz, hogy egyszer majd szép, nagy, kifejlett példány legyen.

Ruhamollyal a ruhásszekrények, lisztmollyal pedig a spájz környékén találkozhatunk, a két fajtát pedig különböző módszerekkel tudjuk csak kiirtani otthonunkból:

A lisztmolyok ellen:

Ne raktározzunk fel túl sok száraz élelmiszert! Minél több a bontott lisztes, tésztás, fűszeres zacskó, annál nagyobb eséllyel petéznek bele a lepkék.

Takarítsunk ecettel! A spájz vagy a szárazélelmiszeres szekrények polcait töröljük át ecettel, a molyok ugyanis nem maradnak meg a számukra kellemetlen szagú környezetben.

Dobozoljunk! A kibontott élelmiszereket jól lezárható üveg- vagy műanyagdobozban érdemes tárolni, ezekre a helyekre ugyanis nem jutnak be a lepkék.

A ruhamolyok ellen

– Mivel a ruhamolyok esetében is a lárvák a legkártékonyabbak, érdemes előre gondolkodni: a szekrényekbe, ruhás fiókokba tegyünk egy csomagnyi, vékony textilbe csavart száraz levendulát. A molyok utálják a növény illatát.

– A téli és a nyári ruhák elcsomagolásánál érdemes vákuumos tárolókba elrakni a textíliákat, a gondosan légmentesített és elzárt csomagokba ugyanis nem tudnak behatolni a molyok.

– Amennyiben a vákuumos raktározás nem lehetséges, úgy a kabátok, nadrágok, zakók zsebébe érdemes egy kis terpentinnel átitatott selyempapírt tenni. A szag számunkra csak egy ideig lesz érezhető, a molyok viszont örökre távol maradnak kényes ruhaneműinktől!



Címkék: