Budapest elsők között nyílt nyers vegán étterme arra hivatott, hogy megmutassa, az állati eredetű alapanyagoktól és hőkezeléstől mentes ételek is lehetnek laktatók és finomak. A Kossuth tértől alig pár perc sétára található, frissen felújított Veggie ráadásul igazi békesziget annak, akik egy lelkiismeretfurdalástól mentes, friss ebédre vágyna, étrendbeli „hovatartozástól” függetlenül.

Bobák Szilvi kolléganőmmel érkeztünk a Veggie-be, ő a vegánokat, én a mit sem sejtő mindenevőket képviselve, hogy kipróbáljuk a hidegen készült és tálalt mindenmentes finomságokat. Zöld növénydísszel felfuttatott falak, a plafonról lelógó hintaszékek és motiváló idézetek jelezték, hogy itt bárkit szívesen látnak, aki nyitott az újra. A hely önkiszolgáló, a két légtérű étteremben pedig ebédelhetünk magasított bárszékeken, kényelmes asztaloknál, vagy akár az előbb említett lengőfotelekben is, ahogy mi is tettük.

A vitrin mögött csupa friss, a laikusok számára először még beazonosíthatatlan, de néhány ismerős ételt is felismertünk, újragondolt köntösben. Ilyen volt a vegán magszósszal tálalt töltött káposzta, a lecsó vagy a „hamburger” is, természetesen minden alapanyagot növényi eredetű hozzávalókkal elkészítve, friss zöldségekből, magvakból, persze hidegen. A degusztációs tányérunkra mindenből kaptunk egy keveset, ám a vegyes összeállítás így is olyan bőségesre sikerült, hogy alig bírtuk megenni, – szóval már itt szeretném megdönteni azt a sztereotípiát, miszerint a nyers vegán ételtől nem lakik jól az ember. A kajakóma itt sem maradt el, viszont teljesen más érzés mindenmentes fogásoktól eltelítődni, mint egy nagy adag spagettitől vagy egy nehéz marhapörkölttől.

A kellemes telítettség érzését háromféle turmixxal tudjuk fokozni. A színek állandóak, hogy mi kerül a sárga, piros vagy zöld smoothie-ba, az már csak az idényzöldségeken és – gyümölcsökön múlik. Ahogy megtudtuk, a zöld színű energizál, a piros általában a legédesebb, a sárga pedig a legegészségesebb opció, szóval egyikkel se járunk rosszul.

Olvasd tovább Bodnár Zsófi cikkét itt, és megtudod, milyen a sütikínálat és az árfekvés is!



Címkék: