Lecseng lassan az ünnep és megszűnik az ezzel járó rohangálás, főzés, családlátogatás, elfogynak a végtelenített főétkezésekkel töltött napok. Érdemes ilyenkor legalább egy, minden szempontból tehermentesített estét tartani – kevesebb evés, kevesebb rokon, több sport vagy buli vagy kultúra. Vagy ezek bármilyen kombinációja.

A Szilveszter például kiválóan alkalmas arra, hogy baráti körben oldódva nevess a karácsony környéki napok feszültségében megoldhatatlannak tűnő munkahelyi vagy családi ellentéteken. Érdemes tehát eseményt szervezni köré. Minél nagyobb légtér kell ilyenkor a fejed kiszellőztetésére, annál nagyobb helyre és/vagy partira van szükség.

Ha messzire utazol ilyenkor, olyan kellemes tájára a világnak, ahol lenge öltözetben járkálhatsz és a napsugarak is csak rád mosolyognak, akkor ez a cikk neked most pont nem tartalmaz semmi érdekes információt. Szerintem egy tengerpartot egyáltalán nem kell dekorálni – úgy jó az, ahogy van.

Ha mégis zárt helyen ünnepelsz, olvass tovább dekorációs ötletekért.

Klasszik: konfetti, szerpentin, léggömbök

Alapvetően szerencséje van minden dekoratőrnek ezzel a nagyszabású év végi eseménnyel kapcsolatban; ebben az évezredben gyakorlatilag nem nagyon változtak az alap igények: ha egy dolgot kell említeni, akkor csak pezsgőre van szükség az év utolsó napján, dekoráció kapcsán pedig minden típusú megoldás elfogadott; csak a konfetti és a szerpentin tud hiányozni az átlag szilveszterezőnek. Már nem csak a plakátfestékek alapszíneiben érhetőek el szerencsére, mint azt a ’80-as és ’90-es években megszokhattuk, hanem zavarba ejtő választékban állnak rendelkezésre. Az újdonságok a fémes színek és a legelegánsabb, ha ezeket egy jól kiválasztott pasztellel oldjuk. Jöhetnek az arany, ezüst, bronz és réz konfettik és léggömbök. A Vogue előrejelzése szerint a 2017-es év során leáldozott a rose gold trendnek, de az év utolsó napján még szerintem bátran futhatunk vele is egy kört, ha megtetszett.

Esküvőtrendből és Ázsiából mentve: lampionok és zászlócskák

Az elmúlt évtized vintage és hipster (notdead) trendjei hozták magukkal az esküvőkre ezeket a könnyed hatású dekorációs elemeket. Tartósnak bizonyul, szerintem még legalább 10 évig biztosan nem fogja mindenki megunni a lampionok és háromszög alakú zászlócskák világát. Kedves és egyszerű, akár otthon is elkészíthető dekoráció mindkettő, – emiatt is lett hamar népszerű – szárnyalnak a DIY korban. Nyári, akár kültéri rendezvényeken, és télen, beltéren is hatásos tud lenni mindkettő – a napszakhoz és évszakhoz igazított fények arányával kell csak jól játszani és szükség esetén plusz forrásokkal, például fényfüzérekkel kiegészíteni a tereket.

Papírdíszek függesztve, tömegben

Egyre több minőségi papírdekorációt készítő vállalkozás található kis hazánkban is, akik egyre szebb és érdekesebb anyagokkal és minőségekkel bővítik a palettájukat. Virágkötőként is felkeltette érdeklődésemet néhány csodaszép kivitelezésű, plafonról a térbe engedett megoldás, amivel térhatárolókat vagy egyedi látványokat, háttereket lehet alkotni. Azonos hatású növényfüggönyöket készíteni nagy munka és nem egyértelműen értékesebb ebben az esetben a végeredmény. Nagyon szépen kidolgozott, finom munkák közül választhatunk ugyanis, vagy ezekhez hasonlókat otthon készítve is szép összhatást alkothatunk egy-egy kiemelt pontra.

Fentiek DIY változatai

A lampionok, a zászlócskák és a papírdíszek is otthon másolható dolgok, nagy hibát nem tudunk elkövetni, ha megpróbáljuk utánozni a rendelhető változatokat. A videomegosztó csatornák és a közösségi képgyűjtő oldalak sok segítséget nyújtanak, ha rájuk keresünk a DIY videók között.

Virág!

 

A városi szilveszteri rendezvények közül egyelőre csak az elegánsabbaknak van virágdekorációja. A nagyobb vendéglátásra berendezkedett háztartások újévi partijaira is csak a kifejezetten virágrajongó háziasszonyok helyeznek el ilyet, például az előtérben, az asztalokon és a svédasztalon, süteményes pultnál, a bár-asztal mellett, könyöklőkön. Nem kell viszont azt gondolnunk, hogy kiváltságosok sajátja a virágdekoráció. Bátran teremtsünk a kevésbé elegáns rendezvényeken is barátságos légkört egy-egy jól elhelyezett csokorral. Igazán nem kell sok ahhoz, hogy otthonos, kellemes, vidám hangulatot hozzunk létre vele.

Játék

Forrás: anyoccasionbanners

Társaságfüggő, de Szilveszterkor azért általában ezzel sem lövünk mellé: tervezhetjük a dekoráció egy részét egy – egy játék köré. Akár csak azzal, hogy helyet teremtünk egy pókerasztalnak, csocsónak, dartsnak vagy társasjátéknak, akár azzal, hogy a játék színvilágát, a társasjáték tematikáját kiegészítők formájában hozzuk vissza a dekorációban.

Ital

Igen, fontos elem a ’mitiszunk’ is. Szilveszterkor ez általában a bármi és pezsgő. Az éjféli koccintást én szívesen készítem elő habzóborral vagy gyöngyözőborral, mert már csodás választékunk van ezekből magyar borászatok pincéiből is. Az italok megjelenése legyen Szilveszterkor is virágos, gyümölcsös és játékos. A jégkockák és maga a hűtő is lehet a dekoráció része, ha egy csepp időt szánunk az előkészítésre és virágokat, gyümölcsöket fagyasztunk a felszolgáláshoz.

Boldog, virágzó új évet kívánok!



Címkék: