A Joule folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint egyre több amerikai dolgozik otthonról, ami kedvező hatással van az energiafogyasztásra is. A University of Texas at Austin és a Rochester Institute of Technology munkatársai 2003 és 2012 közötti adatokat mértek fel azt vizsgálva, hogyan is nézett ki körülbelül 11 000 amerikai munkavállaló napi rutinja. A kutatók azt találták, hogy az amerikaiak 2012-ben átlagosan nyolc nappal többet töltöttek otthon, mint 2003-ban. Mivel több időt töltöttek otthon, 1,2 nappal kevesebb időt fordítottak utazásra és 6,7 nappal kevesebb időt voltak nem lakóépületekben.

A kutatók elemzése szerint a megkérdezettek életkora nagyban befolyásolta azt, hogy mennyi időt töltenek otthon: a  18 és 24 éves korosztály 2012-ben átlagosan két héttel többet, mint 2003-ban. Ez a változás 70 százalékkal volt magasabb a populáció többi rétegéhez képest. A kérdőívet kitöltők többsége dolgozott, videót nézett vagy számítógépét használta ez alatt az idő alatt. Ugyanakkor az emberek sokkal több időt tudtak fordítani saját szükségleteik kielégítésére, mint például alvás, főzés, evés.

Kép forrása: Europress

A tanulmány készítői nem csak azt vizsgálták, hogy mennyi időt töltenek otthon az amerikaiak, hanem azt is megnézték, hogy ez az életmód milyen hatással van az energiafelhasználásukra. Az eredmény egészen meglepő, az otthon dolgozás ugyanis 1700 milliárd BTU-val csökkentette az ország energiaigényeit. Ez nagyjából 1,8 százaléka a 2012-ben felhasznált energiának.

De ez még mind semmi!

Mindemellett ez a fajta életvitel egyéb, mérhető környezeti hatással járhat. Ha az amerikaiak gyakrabban dolgoznak otthon, akkor kevesebb üzemanyagra van szükség a közlekedéshez, ami még mindig az egyik legfőbb oka a klímaváltozásnak. A környezetvédelmi hivatal szerint 2015-ben a szénkibocsátás 27 százaléka a közlekedésből származott az USA-ban.

A kutatók megjegyezték, hogy a tanulmány eredményei eltérőek lehetnek a városi és a vidéki területeken élő emberek között. (Pl. a városban élők olyan tömegközlekedési eszközöket használhatnak, amelyek viszonylag kevesebb energiát fogyasztanak.) Ám ezzel együtt is ki lehet jelenteni, hogy az otthonról dolgozás nem csak az emberek mindennapi életét könnyíti meg, hanem fontos szerepet játszik a környezetvédelemben is.

Kiemelt kép: Europress

Forrás: Futurism



Címkék: