Reggeli kávé? Intravénásan, légyszi! Sokan vannak így ezzel, én is közéjük tartozom. Egyszerűen nem indul el a nap kávé nélkül. Nem is beszélve a napközbeni, munkahelyi életmentőről. Erről mondjuk pont most próbálok leszokni.

Nem is lenne baj, hiszen a világ kávétermesztése éppen veszélyben van. Mi az oka? A klímaváltozás. Legalábbis ez egy tudományos kutatás eredménye, amelyet a Climate Institute készített el.

A kávét – a legjellemzőbb termesztett növényről elnevezve – a kávéövben termesztik, amely trópusi és szubtrópusi területeket foglal magában az Egyenlítőtől délre, a 23. és 25. szélességi kör között. Jelenleg a legnagyobb kávétermesztők Brazília, Vietnám, Indonézia és Kolumbia.

Kávé szemek Fotó: Pxhere

Drágul

A klímaváltozás miatt a kávéültetvények területe beszűkül, a szélsőséges időjárás pedig nyilvánvalóan nem kedvez a kávécserjéknek. A változás következtében a kártevőkkel és kórokozókkal szembeni ellenállásukat elveszítik. Az adaptálódás hosszabb folyamat, így a klímaváltozás hatásaira való reakcióidő hosszabb, mint kellene. Emiatt csökken a termesztő terület, kevesebb a kávé. Az ára pedig egyre magasabb. Feltűnt, nemde?

A globális felmelegedés során a Föld átlaghőmérséklete emelkedik. A 2015-ös párizsi klímakonferencián kitűzött cél 2 °C alatt tartani a Föld hőmérsékletének emelkedését – az iparosodás előttihez képest – az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével. Amennyiben átlépjük a 2 °C-os hőmérséklet-emelkedést, beláthatatlan következményekkel járó, kiszámíthatatlan és szélsőséges időjárás várható. Gondoljunk csak az idei, “áprilisi télnek” nevezett hideghullámra, vagy a néhány évvel ezelőtti március 15-ei hóesésre és pánikhelyzetre.

Ez már létező probléma, itt van velünk. Mivel ez egy globális konfliktus, a legtöbb ember úgy érzi: “én ehhez kevés vagyok, mit tehetnék ellene?”  Sokat! Te személy szerint is tehetsz a klímaváltozás ellen. Sok kicsi sokra megy alapon:

Járj tömegközlekedéssel, vagy kerékpárral, de legalábbis ne tök egyedül ülj autóba nap, mint nap! Miért ne vihetnéd a szomszédokat is? Legalább osztozkodtok a költségeken is. Vidéken, kerékpározás közben pedig nemcsak tiszta levegőn vagy, de még sportolsz is. (Kellemeset a hasznossal.)

Biciklivel. Van, hogy ez a leggyorsabb megoldás a városban Fotó: Pxhere

Gyűjtsd szelektíven a hulladékot! Tudtad, hogy a papírhulladék átlagban 6-8-szor újrahasznosítható? Ennek megoldása még itthon is elég magas arányú.

Védd a környezetet és a zöldet, ami körülvesz! Klassz elmenni kirándulni például a hegyekbe, inni egyet egy tiszta vizű patakból. Ezek nagyszerű dolgok, meg kell őket védeni! Légy nyitott a természetvédelemre, mert a földi élet – a te életed – alapja is! Magyarországon a helyi flórát és faunát óvd, azt ami itt őshonos, ami eredetileg is itt élt. Megannyi behurcolt faj veszélyezteti a honos fajainkat – gondolok itt növényekre, állatokra egyaránt.

Csökkentsd az energiafogyasztásodat, ne pazarold a vizet! Ha teheted, gyűjtsd az esővizet, s azzal locsolj!

– Légy megújuló energia párti! Ha teheted, emellett dönts! Régebben, mikor még gyerekcipőben járt például a napenergia-hasznosítása, a bekerülési költség irreálisan magas volt. Ma már jóval olcsóbb, hamarabb térül meg, azután pedig ingyen élvezhetsz olyan szolgáltatásokat, amikért most komoly összegeket fizetsz.

Napenergia Fotó: pixabay

Légy tudatos fogyasztó! Gondold át, hogy mit veszel meg és hogy tényleg szükséged van-e rá! Ne termelj annyi hulladékot! Például komolyan muszáj nejlonzacskóba tenni két almát vagy egy zellergumót? És tényleg muszáj azokban az országrészekben is PET palackos ásványvizet inni, ahol a csapvíz kiváló minőségű? Ugye tudod, hogy az óceán felszínén úszó műanyag-szigetek nagy részét ilyen PET palackok adják? És azt tudod, hogy emiatt, ennek közvetlen vagy közvetett hatásai miatt esetleg teljes fajok sodródnak a kihalás szélére?

– Hasznosíts újra! Lényegében ennek csak a képzelet szab határt, legyen szó akár komposztról vagy zsemlemorzsáról száraz kenyérből, vagy akár a házi kedvencek fekhelyéről (például régi ruhákból). A cicáim kifejezetten imádják.

– Zöldmezős beruházás helyett válaszd a barnamezőt! Ha egy felhagyott gyárterület helyén valósítasz meg új dolgot, az az egyik legmenőbb dolog a világon.

Barnamezős beruházás Duisburgban. Fotó: Wikimedia Commons

– Ültess fát, mert fából sosem elég!

– Gondolkodj zöld(ebb)en! Támogasd a zöld szervezeteket!

A jelen helyzetet ismerve a Föld és mi nem állunk jól abban a játékban, amit azonos oldalon játszva kellene megnyernünk. Új terv és megvalósítás kell.
És akkor tovább élvezheted a reggeli kávédat.

Címlapkép: Pxhere



Címkék: