Alig várjuk a nyarat, hogy végre süssön a nap, aztán amikor meg süt, nem győzünk elbújni előle. Még szerencse, hogy annyiféle napernyő van ma már a piacon, mint égen a csillag, na de mégis miben különbözik a 1250 forintos a 700 ezrestől? Lássuk!

Gagyi, de a célnak megfelel. Vagy mégsem?

(kép: pixabay)

Szerintem nincs olyan ember a földön, akinek legalább egyszer az életben ne lett volna egy ilyen napernyője. Pofon egyszerűen működik, a két kezeddel felhúzod és beledöngölöd a strand füvébe, vagy ha otthon, az erkélyen szeretnél elbújni a nem túl nagy árnyéka mögé, akkor a 1250 forinthoz még hozzácsapsz 2000-et, és egy talpat is beszerzel.

(kép: Jysk)

Na most, lássuk be, az egész szerkezet pont annyit is ér, mint amennyibe kerül, szóval ez a klasszikus egynyári napernyő, mert az anyagát széteszi a nap, a szél előszeretettel felborítja, főleg ha napokig kint aszalódik a talp, és elpárolog belőle a víz fele.

Viszont ideális ha az ember nyaralni megy, vagy kempingezni, mert csak vesz egyet útközben, és bedobja a kocsiba a szintén szezonális gumimatrac mellé. Persze nem csak 1250 forintért lehet kapni, vannak azért kicsit komolyabb darabok is, amik akár még a 14 000 forintot is elérik. Ezeknek már két méter az átmérőjük, nem csak 180 cm, és az anyaguk is strapabíróbb.

(képek: Bauhaus)

Biztosabb lábakon álló, akár hangulatvilágítással

Jöjjön az előző retró darabnak egy modernebb változata, ami hasonló elven, kézzel működik, de már dönthető, és forgatható az ernyője, és a talpa is komolyabb darab, nem a 10 kilós vizes megoldás, hanem 30 kiló körül kezdődik, gránit, beton vagy akár kő, és így sokkal stabilabb, és jobban bírja a szelet.

(képek: Jysk)

Persze itt már mennek fel az árak, a 300 centi átmérőjű darabok olyan 15 000-nél kezdődnek, és még hozzájön a 30 kilós talp, ami most épp akciósan 10 000. Szerintem ez a megoldás akkor a legpraktikusabb, ha az a klasszikus, középen lyukas teraszasztalunk van, máskülönben nem túl előnyös hogy a szára középen van.

Viszont ha akarunk egy kis romantikus hangulatvilágítást este, vagy ha egy kis eső sem riaszt el minket attól, hogy a teraszon vacsorázzunk, akkor a legjobb választás egy ledlámpákkal ellátott darab. Ezek már egy kisebb napelemmel vannak felszerelve, ami biztosítja a ledvilágításhoz szükséges energiát, most a tied lehet 49 999 helyett 35 999-ért.

(kép: Beliani)

Prímán el lehet férni a függő napernyők alatt

Ha nagyobb kertbe vagy teraszra keresünk ernyőt, és nem akarjuk folyton a szárát kerülgetni, a legjobb ha egy függőernyőt veszünk. Itt is igen széles a választék, de az árban már benne van a talp. 25 000 körül kezdődnek a 3 méteresek, aminek pedig már kereke is van, vízálló és akár függőlegesig dönthető, most épp akciósan 60 000. A komolyabb darabok pedig már 50 faktoros UV szűrős vitorlákkal készülnek, így nem csak a hőérzetünk kellemesebb alatta ülve, hanem valóban nem égünk meg, de itt már bőven százezer felett vagyunk.

(kép: Praktiker)

Ha a design a lényeg     

Persze sokan vannak, akik nem a praktikum, hanem a csillivilli külső alapján választják ki életük napernyőjét. Rájuk is gondoltunk, így hoztunk egy fordított, igazán elegáns darabot, melynek formatervezése a virágok alakját idézi, így a neve is Tulip lett. Stílusos hatást kelt, és a beépített ledvilágítással az esti medencés partin is pazar látványt nyújt, az MDT-tex designereinek munkája.

Akik szertik a mediterrán országokban az ablakon kilógatott ruhaszárítók látványát, vagy a vitorlák suhogását, azok képzeletben egy pillanat alatt a tengerpartra repülhetnek a Breezer fantázianevű ernyővel, potom 3400 Euroért, a Sywawa-tól.

(kép: Sywawa)

A bohémebbeknek pedig az egzotikus partok szalma napernyőinek és a a 1920-as években divatos charleston ruhák rojtjainak szerelemgyerekét ajánljuk, a FrouFrou-t, ami fehérben csak 884, de zöldben már 2400 Euro.

(kép: Sywawa)

Drága, de már okos is, nem csak puccos

Na de ha már itt tartunk a több százezres daraboknál, akkor jöjjön az idei év valószínűleg legdrágább darabja. Arról már írtunk, hogy ha a strandra indulunk, a Leaf for life nomád napernyő jó szolgálatot tehet, mert a napelemeinek köszönhetően begyűjti az energiát, amivel akár a telefonunkat is tölthetjük napozás közben, igaz a homokba szúrható darabért, amit mint tudjuk 1250 forintért is megkaphatunk, ez esetben 38 ezret kell fizetni.

Na de ez az összeg egészen eltörpül, ha megismerjük a nagy pályás napelemes, ultramodern, intelligens, luxusnapernyőt, a Shadecraft idei újítását, a Sunflowert.

Ez nem csupán valami fantázianév, hanem a napernyő képes követni a nap mozgását, így soha többé nem kell tologatnunk, döntögetnünk, az mindig árnyékot ad. De ha épp napra vágyunk, akkor a távirányítójával, de akár hangvezérléssel is mozgathatjuk az ernyőt.

Nem, ez még közel sem minden. A napenergiával működő darab wifivel és bluetooth-szal is fel van vértezve, így lejátszik nekünk bármilyen zenét a telefonunkról, és vígan netezhetünk alatta. Persze tölteni is lehet vele az okos eszközöket, és még egy 360 fokos kamera is van benne, szóval biztos nem rabolnak el minket napozás közben.

(kép: Shadecraft)

A környezetbarát, napelemekkel működő, mesterséges intelligenciával rendelkező robotnapernyő érzékeli a hőmérséklet, a páratartalom és a szél változását, és ha a belső meteorológusa azt jelzi, hogy vihar közeleg, összezárja magát. Jobb is, ugyanis 10 000 dollárt kell kicsengetni érte, azaz több, mint 2.7 millió forintot, szóval drága buli lenne, ha az első szél összetörné.

(kiemelt kép: Sywawa)



Címkék: