Igencsak becsapós az áruházak kültéri kaspófelhozatala, ugyanis szinte mindenféle anyagút lehet kapni. Az ember gyanútlanul rámegy a stílusra, hiszen jó ha a kaspó passzol a kerti bútorhoz, a harmonizál a terasz burkolatával, na meg a ház színével. Szóval vizuális lények lévén, először a szemünkkel választunk szín, meg forma alapján.

Majd elkezdjük méregetni, hogy melyikbe is fér majd bele a leander, meg a dísztuja, a muskátli és társaik. Egyre szűkül a kör, már találtunk olyat, ami tetszik, meg ami méretre is megfelel, ekkor lecsekkoljuk az árakat, amik laikus szemmel érthetetlen módon széles spektrumon mozognak.

Mi az isten kerül tízszer annyiba az egyik kaspón, mint a másikon, mikor mindkettőre az van írva hogy kültéri. Osztunk, szorzunk, fejben összeszámoljuk az összes virágot a teraszon, hűha, venni kell vagy tíz cserepet. És itt már nagyjából el is dőlt, hogy a 3 ezres, vagy a 30 ezres mellett döntünk-e, mert ugye nem mindegy, hogy a vége 30 vagy 300 ezer lesz.

A gondolatmenetünk igen logikusan felépített, de sajnos mégis hibás, és mondjuk egy évre levetítve lehet, hogy többe kerül majd az olcsó kültéri kaspó, mint a drága. Hogy miért? Mert amíg a lakáson belül nagyjából mindegy, hogy miben tartod a virágot, ha az belefér, a szabadban a kaspónak nagyon fontos szerepe van, és sokszor bizony igen szélsőséges viszonyokat is ki kell állnia.

Időjárás versus kaspó

A kültéri kaspót igen cudar csatába küldjük, mikor büszkén odabiggyesztjük a teraszunk, verandánk, franciaerkélyünk vagy épp a kerti járda mellé. Ki kell állni a jelenleg is tomboló, tűző napon akár 40 fok feletti hőséget, majd a nyári jégesőt, az őszi orkánerejű szélvihart, a téli farkasordító fagyokat, na és persze a tavaszi véget nem érő esőzést is.

Na na de nem csak neki, hanem a rábízott növénynek is, akinek az élete múlik az időjárási csatatérre induló kaspónkon. Szóval az a rossz hírem van, hogy az távolról sem elég, hogy a barkácsbolt odafirkantotta a kültéri feliratot a kaspók felére. Attól azt még simán összetöri az első szél, ha nem elég nehéz, vagy sosem cipeled fel a harmadikra, ha éppen túl nehéz, vagy annyira felforrósodik a tűző napon, hogy szó szerint megsül benne a virág.

Erre figyelj a választásnál

Szóval vegyük sorra az anyagokat, amikből szabadtéri virágtartókat gyártanak, hogy kiderüljön, végül melyik is érik meg valójában, és melyik az, amit pár hét múlva virágostul dobhatunk ki.

A műanyag cserepekkel az a gond, hogy nagyon könnyűek, így minden egyes fuvallat fel fogja borogatni őket, valamint a nap szó szerint megeszi az anyagot, és először csak a színét veszíti majd el, de utána ripityára törik, mikor megfárad a műanyag. Ha mégis a műanyagot preferálod, mindenképpen olvasd el a feliratot rajta, keresd az UV álló, fagyálló verziót, az áráról fel fogod ismerni, ez a drágább (8 999 Ft).

A klasszikus agyagkaspó ugyebár már eggyel nehezebb, és olyan igazi kültéri hatása van, egyszer volt, hogy én is bedőltem neki, majd arra mentem haza, hogy az összes ripityára tört a viharban, szerencsémre egyik sem landolt a szomszéd fején (799 Ft). Emellett ez sem bírja a fagyokat. Ha ragaszkodsz hozzá, akkor keresd az üvegszállal megerősített változatot, ami valamivel strapabíróbb (6 900 Ft).

Alumínium, galvanizált acél és társaik. Nagy divat, főleg a fűszernövények balkonon való tárolására, viszont egyetlen egy esetben ajánljuk, ha kifejezetten árnyékos, vagy fedett a teraszod (295 Ft). Ugyanis, ha valami, akkor ez a cserép tűzforróra hevül a napon, így a benne lévő nyomorult kis fűszernövény is. Szóval ha nem érted, mitől döglenek meg folyton, ellenőrizd a kaspó anyagát, lehet, hogy nem is te vagy béna.

 

Jól mutatnak, hiszen kiválóan harmonizálnak a kerti bútorral, a polyrattan virágládák, és akárcsak a napágy, ez is kültérre van kifejlesztve, így bírja az strapát (7 499 Ft). De a legjobb, ha csak a méretes növények alá tesszük, amiknek nagy az önsúlya, mert a rattan kaspónak nem sok van, így egy kisebb darabot könnyen felborít egy nagyobb szél.

 

A fa virágládák már egészen jól bírják a kinti gyűrődést, és egy rusztikus teraszon kifejezetten jól mutatnak. Nem forrósodnak fel, fagyállóak és nem kell félned attól sem, hogy összetörnének (169 €).

(kép: Miravila)

A beton is megoldás lehet, főleg modern, minimalista környezethez illik. UV álló, bírja a fagyot, a szelet, egyetlen baja van, hogy marha nehéz, így felcipelni, mozgatni, esetleg télire bevinni, ha a növény azt igényli, nem egyszerű. Vannak könnyített meleg beton változatok, azokat érdemes keresni (10 900 Ft).

A legideálisabb, bár kevésbé pénztárcabarát megoldás, a polystone kültéri virágtartó, ami minden igényt kielégít. Kifejezetten arra fejlesztették ki, hogy megóvja a szabadba kihelyezett virágokat, a hideg, a meleg és a szeles időben is. A szintetikus anyag üvegszál, gyanta és természetes kő ötvözete, ami ráadásul jóval könnyebb, mint a beton, így igazán nagy méretben is kapható, és mozgatható, és hosszú életű, így megéri befektetni (79 €).

(kép: Miravila)

(kiemelt kép: fleur-ami)



Címkék: