Ma ünnepli 54. születésnapját Michelle Obama. Nyolc évig volt az Egyesült Államok First Ladyje, imádták ezalatt kiváló szónoki képességeiért, egyedi és bájos öltözködési stílusáért, bátor kiállásáért komoly ügyek mellett – vagy azért, mert akkora cool arc, hogy hajlandó volt kamerák előtt edzeni, táncolni, lenyomni 25 fekvőtámaszt, de még karaokézni is. De mi gardenisták persze nem ezért szeretjük a legjobban. Hanem a Fehér Ház konyhakertje miatt.

A Fehér Ház konyhakertjének történetében eddig három időszakról érdemes megemlékezni: az első a kert létrejötte 1801-ben – ez a második elnök, John Adams és felesége, Abigail nevéhez fűződik. A fiatal szövetségi állam első évtizedeiben nyilván szimbolikus jelentősége is volt annak, hogy az újdonsült amerikaiak nagy gondot fordítottak saját földjük művelésére. A 19. század a folyamatos fejlődés és változás évszázada volt a kert életében: az egymást követő elnökök gyümölcsfákkal és dísznövényekkel egészítették ki, 1835-ben üvegház épült hozzá, amely 1902-ig állt.

A Fehér Ház 1835-ben. A kép forrása: https://www.whitehousehistory.org/

A második nagy szakasz apropója szomorú: 1943-ban a háborús élelmiszerhiányt úgy igyekezett enyhíteni a kormányzat, hogy országos kertépítési kampányt hirdettek. Ezrével születtek a „Győzelem kertjei” (Victory garden) magánházak udvarain és közparkokban (az első közösségi kertek!), az akkori elnöki pár, Franklin és Eleanor Roosevelt pedig igazán példamutatóan viselkedtek: ők is megépítették saját konyhakertjüket a Fehér Házban. (Elméletem szerint az amerikaiak lelkében akkor annyira mélyen összekötődött az otthoni zöldségtermesztés az élelmiszerhiánnyal, hogy emiatt hagytak fel az egésszel a háború után – és ennek a cikk további részében megint lesz jelentősége.)

A század második felének elnökei nem bizonyultak különösebben zöldkezűnek – még Jimmy Carter sem, aki pedig egy georgiai mogyorófarmról költözött a Fehér Házba. Bill Clintonnak meg egyszerűen nem engedték meg, hogy a park egységét megbontsa egy konyhakerttel – erre ők a ház tetején alakítottak ki zöldségágyásokat. Aztán jött Michelle Obama, és nem teketóriázott: 2009 tavaszán 100 négyzetméterrel indult a déli gyepen.

A veteményeskert előkészítése 2009 tavaszán
Fotó: Joyce N. Boghosian

Mindenféle kertészeti tapasztalat nélkül vágott bele a dologba, maga is bevallotta, hogy fogalma sem volt, mi fog az egészből kisülni.

„Azt viszont biztosan tudtam, hogy azt akarom, hogy ez a kert ne csak egy darab föld legyen, amelyen zöldség terem. Azt akartam, hogy ez a kert valami nagyobb lélegzetű terv első állomása legyen. Anyaként és first ladyként egyaránt sokkoltak a beszámolók arról, hogy az amerikai gyerekek milyen nagy része elhízott, és arról, milyen súlyos követkeményekkel jár ez gyerekeink egészségére. (…) Azt akartam, hogy a Fehér Ház konyhakertje tankertként működjön, ahol az emberek saját tapasztalatokat szerezhetnek a földművelésről, ahol a gyerekek, akik talán soha életükben nem láttak még friss, élő zöldségnövényt, magokat vethessenek és palántázhassanak, láthassák és megkóstolhassák saját munkájuk gyümölcseit.” (Michelle Obama: American Grown – The Story of the White House Kitchen Garden and Gardens Across America, Crown Publishers, New York, 2012)


A First Lady nem végzett rossz munkát: tavaly ilyenkor 260 négyzetméternyire nőtt, jól beállt veteményest adott át Melania Trumpnak, magaságyásokkal, sétautakkal, padokkal. A kertből rengeteg levélzöldséget (salátaféléket, spenótot, mángoldot), káposztát, tomatillót, paprikát, paradicsomot, fűszernövényeket, bogyós gyümölcsöket takarítanak be, amelyekből természetesen a Fehér Ház ebédlőasztalaira is jut, a felesleget pedig nonprofit szervezeteknek, élelmiszerbankoknak adományozzák. A kertben kis méhkolónia is él, akikre külön méhész vigyáz, a méz pedig a White House Ale nevű italba kerül. Érdekesség: Obamáék idejében céklát sosem termesztettek itt, mert a ház ura nem szereti, punktum (nem tudja, mit hagy ki…)

A projekt méltatói persze globálisabb értékeket is kiemelnek: az otthon termesztett élelmiszerrel megspóroljuk a szállítást, annak költségeivel és környezetterhelésével együtt. A kertben végzett fizikai munka jót tesz a testnek és a léleknek is, az egészséges élelmiszerrel meg pláne rengeteg betegséget előzünk meg. Mindez nekünk (hál’istennek) egyre természetesebben hangzik, de ne felejtsük el, hogy az Egyesült Államokban járunk, ahol a 19 év alatti fiatalok egyötöde elhízott, és egészen a közelmúltig egyáltalán nem volt divat az otthoni zöldség- és gyümölcstermesztés.

Fotó: Chuck Kennedy

Michelle Obama nyilván nem bírta volna egyedül a kerti munkát, úgyhogy takarékos háziasszonyhoz méltóan gyerekekkel dolgoztatott: a washingtoni Bancroft Elementary School ötödikesei rendszeresen jártak kertészkedni a Fehér Házba, sőt, még a konyhában is segédkezhettek a leszüretelt finomságok elkészítésében.


A szkeptikusok persze azt mondják, ez az egész csupán „operettkertészkedés”, kampányfogás, népszerűséghajhászás, és különben is a First Lady túl csinos, nem elég „kertészes” a sajtófotókon. Én meg azt gondolom: Michelle Obama pontosan azt tette, amit tennie kellett. A világ minden lépését követte (követi azóta is), szavai és tettei sok millió amerikai dolgozó nő, feleség és anya életére voltak hatással. Ő meg bátran beleállt a szerepbe. Persze most még nagyon nehéz megállapítani, hogy törekvései valóban meggyökereztek-e az amerikai társadalomban, de például az itt olvasható jelentés szerint az USA-ban 2008 és 2013 között 17%-kal nőtt azok száma, akik otthon termesztenek zöldséget, ráadásul pont a fiatalok (34 év alattiak) és a nem túl magas jövedelműek bizonyultak a legvállalkozókedvűbbnek. És ha tíz év múlva csak két fiatal kertészről derül ki, hogy ők is a Bancroft Elementary ötödikeseként kezdték a szakmát, már akkor is megérte.

Meg különben már a csodálatos Audrey Hepburn is megmondta: To plant a garden is to believe in tomorrow – azaz Kertet gondozni annyi, mint hinni a holnapban.

Úgyhogy HAPPY BIRTHDAY, MRS. FIRST GARDENER!

Fotó: Lawrence Jackson



Címkék: