Az ónos eső nem csak balesetveszélyes és a közlekedés béníthatja meg, de óriási károkat is okozhat. Emlékszik, mi történt a Normafánál 2014-ben? A Normageddont is az ónos esőnek köszönhettük, de mi az ónos eső és miért is kell már megint olyan óvatosnak lenni?

Talán nem meglepetés, de az ónos, vagy tévesen ólmos esőnek semmi köze sem az ónhoz, sem az ólomhoz. A kialakuló jégpáncél miatt olyan, mint ónnal futtatnánk be mindent, innen az elnevezés. Ez a csapadékforma 0 fok alatti hőmérsékletű, de még folyékony, azaz túlhűlt vízből áll, súgta nekünk az Idojaras.hu. Ez a talajra, fákra, vezetékekre hullva az ütközés következtében hirtelen, robbanásszerűen fagy meg, így alakítva ki a veszélyes réteget.

A Kárpát-medencének köszönhetően az ónos eső Magyarországon elég gyakori, mivel itt sűrűn megreked a 0 fokos, vagy annál hidegebb levegő, miközben a magasban egy melegfrontnak köszönhetően meleg és nedves levegő érkezik a térségbe. A magasban kialakuló esőcsepp a földfelszínhez közeledve negatív hőmérsékletű levegőbe érkezik, ahol vagy teljesen megfagy, és fagyott esőként ér talajt, vagy nincs elég ideje megfagyni, de a hőmérséklete 0 fok alá csökken, túlhűl. És amikor túlhűlt esőcsepp eléri a felszínt, abból tudjuk mi lesz: jégpáncél.

Kiemelt kép: wikipedia.com



Címkék: