Írtunk már arról, hogy időnként szivárvány folyik a Yosemite vízesésből. Most hoztunk egy újabb természeti csodát, a kolumbiai szivárványfolyót, azaz a Cano Cristales-t. Kétség kívül ez a világ legcsodásabb vízfolyama, ami 100 kilóméter hosszan pompázik a szívárvány összes színében.

Ezt a különleges folyót naponta csupán 20 ember nézheti meg, és azt is csak az évnek egy rövid időszakában, de már ez is nagy szó, ugyanis éveken át életveszélyes volt megközelíteni, mert drogkereskedő, kormányellenes gerillák vették birtokba.

De szerencsére a kolumbiai kormány felszámolta a kartell bázisát, és újra látogathatóvá vált a La Macarena National and Ecological Nemzeti Park, és benne a szivárványfolyó. A Cano Cristales Földünk egyik legszínesebb és leglátványosabb folyója, amely a Sierra de la Macarena hegység területén található az Andok keleti részén, Kolumbia Meta tartományában.

Az ország első nemzeti védettségű területét a hegység központi részén alakították ki 1948-ban. Nemzeti parkká 1971-ben nyilvánították, amelynek területe 6200 négyzetkilométer. A viszonylag kicsi területen nagyon gazdag biodiverzitás figyelhető meg, mégis a Cano Cristalesben élő algák a leghíresebbek az itt élő fajok közül.

Az itt élő algafajta a Macarenia clavigera, az esős és száraz évszak közötti időszakban beborítja a folyó sziklás medencéit, sziklapárkányait és öbleit. A napfényben a zöld, a kék, a sárga és a piros szinte megszámlálhatatlan árnyalatában tündökölnek. Az algák és moszatok színvarázsának kialakulása csak bizonyos vízhozam és hőmérséklet esetében valósul meg, szóval nagyon jól kell időzíteni a kolumbiai nyaralást.

(forrás: National Geographic)



Címkék: