Megvan az érzés, mikor szembetalálod magadat egy természeti csodával, és szájtátva bámulod, és azt gondolod, hogy ez olyan gyönyörű, hogy már fokozni sem lehet? Például ott állsz a Yosemite vízesés lábánál, és nézed, ahogyan a szemed előtt több, mint 700 méter magasból zúdul alá a kristálytiszta víz, ami úgy porlad szét a levegőben, mintha csak füstölne.

(kép: youtube)

És akkor egyszer csak megérkeznek a nap sugarai és az egész vízzuhatagot egy hatalmas, színes szivárvánnyá változtatják. Ha egy filmben látnád rögtön arra gondolnál, hogy biztos egy hatásvadász számítógépes effekt, de nem, ez igazi, ott van előtted, és már szinte káprázik a szemed a vízcseppeken táncoló napsugarak színkavalkádjától.

(kép: flickr)

Na persze ilyet azért nem láthat minden, éppen az amerikai Yosemite Nemzeti Parkban andalgó turista. Óriási szerencse, és tökéletes időzítés kell hozzá, hogy pont elcsípd azt a csak pár évente előforduló jelenséget, amikor elég tiszta az égbolt, és pont olyan szögből érkeznek a nap sugarai, és olyan irányból fújja a szél a vízcseppeket, hogy a vízesésből szivárvány zuhog alá. A látvány valami lenyűgöző.

De a vízesésből folyó szivárvány nem az egyetlen szemkápráztató fényjáték a Yosemite Nemzeti Parkban. A Lófarok-vízesés például évente két hétre tűzhányóvá változik, mikor a februári lemenő nap sugarai pont úgy világítják meg a 480 méter magas vízesést, hogy az tíz percen át izzó lávafolyamnak tűnik. Azt hiszem érdemes felvenni a Yosemite parkot a bakancslistára.

(kiemelt kép: flickr)



Címkék: