Két helyről is rendeltem egy hónapja, még egyik szállítmány sem érkezett meg, ezért csak nektek írom: már nyugodtan el lehet ültetni a dáliát a végleges helyére.

Az Észak-Amerikából származó csodás növény a XVI. században érkezett Európába Mexikóból a spanyol hajósok által, és azóta töretlen népszerűségnek örvend szerte Európában még úgyis, hogy télen nem szabad őket kint felejteni, teleltetni kell ezen az éghajlaton. Aki nevelt már dáliát, tudja, miért olyan kedvelt dísznövény: nyár közepétől egészen a fagyokig ontja a virágokat és olyan sok variációja létezik, mint égen a csillag. Ennek köszönhetően szinte bármilyen kertbe be lehet őket csempészni.

Én minden évben megteszem, de a mostani télen baleset érte az eltett gumókat a garázsban (legyen elég annyi, hogy ráborult egy adag festék), ezért újak vásárlására szántam el magam, mert ezek sosem hiányozhatnak a virágágyásból.

Aki időben felébredt a téli álmából, az már cserépben, fűtött helyen előnevelte a gumókat márciustól, hogy májusban derék kis hajtásokkal rendelkező növényt ültessen a helyére. Aki viszont nem volt előrelátó vagy csak most kapott kedvet, annak sem kell szomorkodnia: a május az ő hónapja is lehet!

Így ültesd el, így neveld

A május a dáliáké, itt az ideje, hogy a gumókat elültessük már a szabad földbe. Az időjárás előrejelzések szerint a következő hetekben folytatódik a kora nyári meleg, kár lenne kihagyni ezt a ziccert. Keressünk egy napos, esetleg félárnyékos helyet neki. Az ültetőgödör és közvetlen környéke legyen szép laza szerkezetű és tápanyagban gazdag föld. Ha soványabb talajjal van dolgod, akkor sem kell aggódni, legyen a te ültetőgödröd nagyobb és tegyél bele bőven jó minőségű virágföldet!

Ezután már csak bele kell helyezni úgy, hogy a gumók mindenképpen a föld alatt helyezkedjenek el és legyen rajta kb. 2 cm földréteg is (mélyebben ne legyen!), a tetején mulcs, majd alapos belocsolás. Az első hónapban figyeljünk arra, hogy komolyabban ne száradjon ki a földje, utána már jól bírja, ha lecsökkentjük heti egy-két alkalomra a locsolás mennyiségét. Kéthetente egyszer megköszöni a virágos tápot.

Most gondoskodj az őszi virágözönről

Az erkélyen is helye van

A dáliák kifejezetten magas növények (átlagban 1 m vagy magasabb), de vannak alacsonyabb, úgynevezett törpék is, amelyeket a max. 40 cm-es magasságukkal bátran tegyétek cserépben napos erkélyre vagy teraszra.

Kertészetekben láttam a múlt héten sok előhajtatott példányt és gumókat is, vegyétek meg bátran és tegyetek egy próbát, ettől a növénytől nem kell megijedni és rengeteg örömöt ad, hiszen vágóvirágnak is mutatós és tartós.

(Képek: Flickr, Maxpixel)



Címkék: