Amióta Dél-Afrikában közeleg a vízügyi világvége, sok beszélgetésbe keveredik körülöttem a téma, a mértéktelen vízpazarlás. Ennek pedig – akárhogy is próbálnám megvédeni- tökéletes mintapéldája a kertészkedés.

Sajna a növényeknek sok víz kell, hogy szépek legyenek – gondolják sokan, ezért a gondozott kerttel rendelkezők a legtöbbször mértéktelenül folyatják a vizet. Sőt, már maga a kert kialakítása is arra épít, hogy folyamatos öntözéssel legyen csak fenntartható. Nos, szerencsére nem minden csodálatos díszkert kert igényli az effajta gondoskodást sőt, még a veteményest is alakíthatjuk úgy, hogy kevesebb locsolással beérje.

Nekem a kezdetektől óriási lelkiismeret-furdalásom van, akárhányszor ki kell nyitnunk a csapot egy növény kedvéért, ezért már az első évben beszereztünk egy átalakított kólás tartályt, hogy abban gyűjtsük az esővizet. Amilyen kevés dolog volt akkor a kertben, még sok is volt az az 1000 liter. Aztán történt, hogy tavaly a garázs tetőfelújítása miatt le kellett szerelni az összes ereszcsatornát, amit azóta is várunk vissza.. A tavalyi év így a szárazság jegyében olyan tesztekre és próbákra adott lehetőséget, amik egy életre megtanítottak arra, hogy nem muszáj megnyitni a csapot a szép látványért.

Íme 5 tuti biztos tipp a kertemből, hogy kevesebb legyen a vízszámlád és, hogy óvd kicsit jobban a Föld vízkészletét:

  1. Gyűjtsd az esővizet!

Szerezz be végre egy hatalmas tartályt, amiben gyűjtöd az esővizet! Az eső ingyen van és a növények is sokkal jobban szeretik, mint a csapvizet. Mindig döbbenetes, mekkora mennyiségű esőt lehet elhasználni, óriási kincs!

  1. Kevesebb cserepet!

A cserepes növények vízháztartására állandóan figyelni kell és locsolni-locsolni, hiszen a cserépből könnyen elszivárog és elpárolog nyáron a víz. Ideje leszokni róluk! Jó-jó, nyilván nem az ablakpárkányon álló pár ládáról van még szó, sokkal inkább a kert területén lévő cserepesekről. Vízügyileg igazi luxus. Tudom, a mediterrán növényfüggőknek ez most biztosan rémesen hangzik, de annyi más alternatívája lehet a leandereknek például, amit a földbe is beültethetünk.

  1. Mulcsoljunk!

Szuper víztakarékossági intézkedés, ha nem engedjük a vizet túl hamar elpárologni a földből. Erre a legjobb módszer, ha nem hagyjuk pucérkodni a talajt. Takarjuk be a kultúrnövények között, például a fűnyíráskor összeszedett fűnyesedékkel! Ezernyi előnye mellett segít megtartani a föld nedvességtartalmát is.

  1. Csak semmi felesleges kapálás

Furcsán fog hangzani, de ha nem kapálsz egyfolytában, akkor a föld mélyebb rétegeit nem szárítod ki. Ha észreveszel egy rémes gazt, amitől biztosan meg akarsz szabadulni, akkor ne kapáld föl a körülötte lévő egy négyzetmétert, elég ha csak a gyom gyökere körül lazítod a földet. Csak annyit, amennyi feltétlenül szükséges.

  1. Nem kell annyi füves terület

A fű sokkal érzékenyebb ezer, meg ezer kerti társánál, úgyhogy nyáron nincs esélye locsolás nélkül. Sok virágnak viszont van! Tegyél hát egy próbát és telepíts egy virágágyást olyan növényekkel, amelyek jól bírják a nyári forróságot és a szárazságot is. Igaz, hogy az ültetés utáni egy hónapban nyilván kell locsolni, hogy begyökeresedjen, de utána! A kúpvirágok, díszfüvek, varjúhájfélék a kezdőknek is sok sikert tartogatnak.

Kezdésnek bármelyik praktikával köbméterben mérhető majd a különbség! Nem hiszed? Idén próbáld ki!

(Főkép: pxhere.com)



Címkék: