Nyakunkon a húsvét, úgyhogy épp itt az ideje, hogy nekiálljuk a tojások színezésének. Azok számára, akiknek ilyenkor is fontos, hogy kizárólag természetes anyagokat használjanak fel, összegyűjtöttünk tíz tippet.

Sárgához kurkumát

Sárgára legegyszerűbben kurkumával színezhetjük be a tojásokat, ez az alapanyag pedig szinte minden élelmiszerboltban beszerezhető. Egy edényben keverj össze egy teáskanál őrölt kurkumát egy teáskanál ecettel és 3 bögrényi vízzel. Főzd 15 percig, majd tedd bele a tojásokat és azokkal együtt is forrald egy ideig a keveréket.

Fotó: Europress

Kékhez vöröskáposztát

Az apróra vágott vöröskáposztához önts egy edénybe annyi vizet, hogy ellepje. Főzd fél órán keresztül, majd vedd le a tűzről, és várd meg, hogy a folyadék kihűl. Csak ezek után tedd bele a tojásokat, amik attól függetlenül, hogy a keverék lila színű, kékek lesznek.

Fotó: Europress

Sötétbarnához kávét 

A sötétbarna szín eléréséhez a legideálisabb a kávé, amit minél erősebbre főzöl meg, annál intenzívebb lesz a tojás színe. Mindenképp várd meg, hogy a főzet kihűljön, és csak utána rakd bele a tojásokat, a kávé ugyanis akkor színez, ha már hideg.

Fotó: Europress

Zöldhöz spenótot

Igazából bármilyen zsenge, zöld színű növény megfelel a festéshez, de minél élénkebb a színe, minél lédúsabb, annál szebb lesz a tojás is. A spenótot a vöröskáposztához hasonlóan fél órán keresztül kell főzni, de ebben az esetben nem kell megvárni, hogy a víz kihűljön, azonnal bele lehet engedni a tojásokat és addig áztatni, míg szép zöld árnyalatot kapnak.

Fotó: Europress

Rózsaszínhez céklát

Reszelj le egy darab céklát, tedd fel főni annyi vízzel, amennyi ellepi, majd amikor felmelegedett, áztasd bele a tojásokat. Ha nincs otthon céklád, a konzerv vagy az üveges cékla leve is alkalmas a színezésre. Nagyon erős színezőanyagról van szó, ezért nem kell forralni, elég csak felmelegíteni a levet.

Fotó: Europress

Narancssárgához kutyatejet

Ahhoz, hogy a kutyatejjel szép narancssárga árnyalatot érhess el, a növény gyökerére lesz szükséged. Húz ki a kutyatejet a földből, tisztítsd meg alaposan a gyökerét, majd tedd fel főni annyi vízben, amennyi ellepi. Adj hozzá 2 teáskanál pirospaprikát, majd áztasd bele a tojásokat.

Fotó: Europress

Feketéhez diólevelet

Ha szeretnél egy kis extrém színt is belevinni a húsvéti dekorációba, használd fel a diófa levelét. A legjobb, ha olyan tojásokat áztatsz be a levéllel összeforralt, forró vízbe, amiket előzőleg már megfestettél kávéval. Az eredmény nem egyértelműen fekete szín, de egy ahhoz nagyon hasonló árnyalat.

Figyelem! A diólevél mérgező, ezért csak olyan tojáshoz használd fel, amit utána nem eszel meg!

Fotó: Europress

Kékes lilához áfonyát

Egy edényben kezdd el melegíteni az áfonyát annyi vízzel, amennyi ellepi. Tedd bele a tojásokat és főzd annyi ideig, míg a kívánt színárnyalatot elérik. Mivel az áfonya általában minden elég hamar és kimoshatatlanul megfog, ehhez a művelet valószínű, hogy csak pár percet vesz igénybe.

Fotó: Europress

Világosbarnához vöröshagymát

Pucold meg a vöröshagymát, a burokleveleit pedig főzd annyi vízben, amennyi épp ellepi. 30 perc után már jól fest a hagymalé, helyezd bele a tojásokat és áztasd annyi ideig, míg világosbarna lesz. Minél tovább hagyod a tojásokat a folyadékban, annál intenzívebb színt kap.

Fotó: Wikipédia

Piroshoz mályvarózsa 

A mályvarózsa virág szárított szirmait gyógynövényboltokban megvásárolhatod. A főzött lé piros lesz, ebben addig kell a tojásokat hagyni, míg sötét színt kapnak.

Fotó: Wikipédia

Kiemelt kép: Europress



Címkék: