Az advent, ahogyan a karácsony is, mindenkinek kicsit mást szimbolizál. Manapság vallástól, neveltetéstől, szokásoktól, kultúrától és környezettől függően más-más módon ünneplik világszerte, és más tartalommal ruházzák fel, hiszen ahány ház, annyi szokás. Azonban ami egyetemes, hogy az adventet a várakozás időszakának, a karácsonyt pedig a szeretet ünnepének tekintik, és ameddig ezt a jelentést sikerül megőriznünk, addig megvalósul ennek a két ünnepnek az eredeti üzenete.

A advent eredete

Az advent, vagy más néven az úrjövet, karácsony napját (december 25.) megelőző negyedik vasárnapon veszi kezdetét. Advent első vasárnapja a keresztény egyházi év, a karácsonyi ünnepkör és az adventi várakozás kezdete is egyben.

Az advent szó eljövetelt jelent, és a latin adventus Domini, vagyis az Úr eljövetele kifejezésből származik. A Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnapon kezdődő ünnepi időszak, ahogyan neve is mutatja, az úr eljövetelére, azaz a kis Jézus születésére való várakozást szimbolizálja. A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Az advent eredete egészen a negyedik századik nyúlik vissza, azt pedig, hogy a várakozás négy vasárnapon át tartson, VII. Gergely pápa vezette be a tizenegyedik században.

Miért rövidebb idén az adventi várakozás?

Advent első vasárnapja mindig november 27. és december december 3. közé esik, így az utolsó pedig december 18. és december 24-e közé. Mivel idén a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnap a december 3-i, így ezen a napon gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún. Ez pedig azt jelenti, hogy az utolsó, azaz a negyedik gyertya a december 24-i vasárnapon, azaz karácsony előestéjén lobban majd lángra, így másnap már ünnepelhetjük is a karácsonyt.

Egyre fényesebb az adventi koszorú

Az első adventi koszorút Johann H.Wichem, német evangélikus lelkész készítette 1893-ban. Ez még hatalmas volt, szekérkerékből készült, és 24 gyertya díszítette, melyből minden nap eggyel több égett a koszorún.

(kép:wikimedia)

A mai adventi koszorúk leginkább fenyőágból készülnek, és négy gyertya szimbolizálja rajtuk advent négy vasárnapját. A gyertyák nem csak az idő múlását jelölik, hanem egy-egy fogalmat szimbolizálnak, a színük is jelentéssel bír. A koszorún három lila színű gyertya van, melyek a katolikus hagyomány szerint a bűnbánatot jelképezik. Egy rózsaszín gyertya is helyet kap rajta, amit advent harmadik vasárnapján, azaz az öröm vasárnapján gyújtunk meg.

Az első meggyújtott gyertya a hitet, a második a reményt, a harmadik, a rózsaszín az örömöt, a negyedik pedig a szeretetet jelképezi. A világító gyertyák egyre nagyobb száma pedig a növekvő fényt jelképezi, mely karácsonykor Jézus születésével teljesedik ki.

Az adventi koszorú az ünnepi hangulatot hozza el otthonunkba, és még nagyobb örömet okoz, ha azt a családdal együtt, saját kezűleg készítjük el. Rövid videónkat követve, nektek is egyedi koszorútok lehet.

A gyerekek kedvence, az adventi naptár

A kicsik imádják a karácsonyt, az illatozó karácsonyfát, a csodás díszeket, a csillogó égősort, és persze legfőképp az ajándékbontást. Türelmetlenül várják karácsony napját, és számolják a hátralévő napokat. Ez hozta életre az adventi naptár népszokását is, melyet az 1900-as években egy német édesanya talált ki, hogy csillapítsa kisfia, Gerhard türelmetlenségét. Egy kartonlapot 24 részre osztott, és mindegyikre rátűzött egy-egy apró csokoládét. Ezekből minden este egyet megehetett a kisfiú, hogy könnyebb legyen kivárni a szentestét.

(kép:maxpixel)

Annyira elterjedt ez a szokás, hogy ma már tucatszám árulják az áruházak a csokit rejtő adventi naptárakat. De ha te valami személyesebbel szeretnéd meglepni a gyerekeidet, akkor ezt is könnyedén el tudod készíteni saját kezűleg. Így nem egy unalomig ismételt nyitogatós kartonpapírt, hanem egy izgalmas, egyedi ajándékokat rejtő kalendáriummal taníthatod meg a kicsiket a várakozás örömére. Íme az útmutató hozzá.

Adventi vásárok és ünnepségek országszerte

Az adventi időszak a lelki felkészülésre, a várakozásra, a család, a szeretet, a béke fontosságára tanít. A karácsony előtt heteket igyekezzünk az ünnepre hangolódással, és a szeretteinkkel tölteni. Közösen ellátogathatunk az adventi angyalmisékre, vagy másnéven rorátékra, melyet advent első vasárnapjától egészen karácsony első napjáig, minden hajnalban megtartanak.

(kép:flickr)

Szintén számtalan közös programot kínálnak akár a vidéki, akár a Budapesti Adventi- és Karácsonyi vásárok. Vár minket az Adventi Ünnep a Bazilikánál és a Téli Fesztivál is, a Gödöllői Királyi Kastély kertje is megtelik adventi programokkal a következő hetekre.

(kép:pxhere)

(kiemelt kép:maxpixel)



Címkék: