Fertőtlenítő szer, súroló szer, felmosószer, antibakteriális WC-tisztító, WC-illatosító, ablaktisztító, mosópor, öblítő stb. mind-mind felesleges dolgok egy háztartásban. Egészségünknek ártanak, pénztárcánkat terhelik, környezetünket szennyezik, miattuk még több hulladékot termelünk. Csak fogyasztói társadalmunk hitette el velünk, hogy szükségünk van rájuk. Ne csak a kertből zárjuk ki a vegyszereket, hanem a háztartásunkból is. Bátran ajánlom mindenkinek a vegyszermentes háztartást. Rendkívül egyszerű, olcsó, egészséges és környezetbarát. Kell ennél több indok?

Mi kell a vegyszermentes háztartáshoz?

Házi szappan, ecet, szódabikarbóna, citrom, só, hamu, mosószóda, 100 %-ban természetes illóolaj, víz, szivacs és a két kezünk.

Első lépés, hogy egy kicsit másként tekintsünk a koszra. Akinek gyereke van, az már biztosan lazábban kezeli a kosz kérdését. Gyermekeink legfőbb tanítóink. Nap, mint nap edzenek minket. Hogy miért? Mert ők valahol a lelkük mélyén tudják, szükségük van a koszra, mert edzi immunrendszerüket. Ma már számos kutatás bizonyítja, hogy kosz helyett az ultrahigiénikus környezet és a vegyszerek ártanak legjobban az egészségünknek, és gyerekeink egészségének. Tehát vegyünk 180 fokos fordulatot, űzzük ki fejünkből az állandó fertőtlenítés gondolatát, mert a túl steril környezet árt, ha mindent fényesre súrolunk, különösen, ha vegyszerrel dolgozunk. Lássuk, mit tegyünk nélkülük.

Első lépés: irány egy háziszappan készítő műhely! Fotó forrása: Pixabay

Háziszappan a titkos fegyverem

Kétévente készítek 6 kg szappant, a művelet nagyjából három órát vesz igénybe. Nem aprózom el, ha egyszer nekiállok, jó sokat csinálok. Később minden fáradságom megtérül, hiszen velük tisztálkodunk, de velük takarítok és mosogatok is. Miből készül a háziszappan? Állati zsírokból és /vagy növényi olajokból, nátrium-hidroxidból (nátronlúg) és folyadékból (víz, tea, tej). Tehát csak ehető alapanyagokból és nátronlúgból áll, ami engem végtelenül megnyugtat, főleg ha kisgyermekeim kezébe kell adnom. A szappankészítés nagyon egyszerű, de először mindenképpen tapasztalt embertől tanuljuk, mert nem veszélytelen. Egy-két alkalom egy szappankészítő műhelyen elég is, azaz pár óra alatt elsajátíthatjuk a tudást. Vagy elhívunk magunkhoz egy barátot, aki már ért hozzá, és együtt készítjük vele. Egy drága tanfolyam szerintem felesleges. Ha kész a háziszappan, nemcsak a tisztálkodás, hanem a takarítás és mosogatás is történhet vele.

Csap és fürdőkád takarítás

Környezetbarát takarítás kellékei. Fotó forrása: Pixabay

Egyszerűen a szivacsra vagy súrolókefére egy kevés háziszappant teszek, és jöhet a takarítás. Én így csinálom. A szokásos vegyszermentes háztartásban szódabikarbónát, ecetet, citromot vagy citromsavat ajánlanak csapok, kádak stb. takarítására, mert mindegyik jó fertőtlenítéshez és vízkőoldáshoz. Ezt is kipróbálhatjuk. Számomra azért csodálatos az utóbb említett négy „tisztítószer”, mert mind ehető alapanyag, tehát biztos nem árt sem nekünk, sem gyermekeinknek, sem a környezetünknek. Súroláshoz jól bevált még a hamu, mivel lúgos és szemcsés állagú.

Tükör- és ablaktisztítás

A hagyományos tipp: meleg vízzel és ecettel. Én itt is egyszerűsítettem, az ecetet kihagyom. Csak tiszta meleg vízre van szükségem. Úgy érzem, a szokásos vegyszermentes háztartási tippekben azért szerepel az ecet mindenhol, mert a háziasszonyok még mindig nem tudják elhinni, hogy időnként csak tiszta, meleg víz is elég a takarításhoz.

A legkörnyezetbarátabb, ha csak vízzel takarítunk. Sok esetben ez is elegendő. Fotó forrása: PxHere

Az ecet egyfajta placebóként működik. Azért javasoljuk, hogy ha már lemondtunk a takarítószerekről, valami csak kell helyette? Legyen az ecet. Hisz fertőtlenít! És manapság nagy divat a fertőtlenítés. Egyik ismerősömtől hallottam, hogy ő mindig mindent kivasal, mert a vasalás fertőtlenít. Szegény, mennyit vasalhat. Bevallom, én itthon nem érzem szükségét a fertőtlenítésnek. Egy kórházban vagy orvosi rendelőben természetesen nagyon fontos. Visszatérve az ecetre, azt ne feledjük, az ecet is műanyag flakonban jön hozzánk, tehát újabb szemét, továbbá valahol elő kellett állítani, utaztatni, boltokban árulni. Szóval spóroljunk vele. Végül az ablakot, tükröt ne papírral töröljük szárazra, mert csak újabb hulladékot termelünk, hanem valamilyen textillel (pl.: törölköző, magunknak varrt törlőkendő régi flanel ingből).

Felmosás

Nálam csak jó forró víz kerül a felmosó vödörbe. Ha ezt kevésnek találod, természetesen mehet bele ecet. Illetve, ha még nem tudsz lemondani az illatosításról, akkor 1-2 csepp 100 % tisztaságú illóolajat csepegtess a vízbe. Vigyázat nagyon sok illóolaj szintetikus, ezeket ne használjuk. A természetes illóolajok annyira fantasztikusak, igazi csodák. Citrom, citromfű, levendula, geránium, borsmenta, ciprus stb.. Nekem a citromfű a kedvencem. Bár drágának tűnhetnek, 10 ml 1000-2000 Ft körül mozog, azonban 1 vagy 2 csepp elég belőlük. Patikákban, drogériákban kaphatók. Szappanjaidat is illatosíthatod velük.

100 % tisztaságú illóolaj a megoldás, ha még nem tudsz lemondani az illatosításról. Fotó forrása: Pixabay

WC-takarítás

Az ecet fertőtlenít és szagtalanít. Mint írtam, nem vagyok a fertőtlenítés híve, de a WC takarításánál nálam is előkerül az ecet. Itt valóban jól jön egy kis fertőtlenítés, szagtalanítás. Mehet az ülőkére, felmosóvízbe, vécékefetartóba. Kell még egy szivacs, meleg víz, egy kis dörzsölés és ragyog minden. Az ecet esetében két dologra figyeljünk oda. Egyik, hogy sokat ne lélegezzünk be belőle, hiszen gőze maró hatású. A másik, hogy nagyobb mennyiségben bőrrel ne érintkezzen.

Illatosítás, szagtalanítás

A legtöbb légfrissítő és illatosító rendkívül egészségtelen, akár súlyos egészségkárosodást is okozhatnak, felső légúti problémákat, allergiákat. Mégis rengeteg háztartásban ott vannak. Szakértők véleménye szerint is feleslegesek. Elfedés helyett, szüntessük meg a kellemetlen szagokat okozó gócokat. A megoldás a tisztán tartás, szellőztetés és a természetes illóolajok. Állítólag csodákra képes egy szál gyufa is. Ha meggyújtunk, kicsit égni hagyjuk, majd elfújjuk, semlegesítettük a szagokat.

Lássuk a konyhát: mosogatás

Mosogatógépem nincs. Tudom, azt mondják, környezetbarátabb, mint kézzel mosogatni, de én szeretnék erre is rácáfolni. Elhatároztam versenyre kelek a gépekkel. Forró álló vízben mosogatok kb. 3 literben. Mosogatószert nem használok, hanem a szivacsot bedörzsölöm háziszappannal. Koszossági sorrendet betartom, legutoljára jön a legkoszosabb. Valójában csak forró víz is elég a mosogatáshoz, amennyiben az edények nem túl zsírosak. Utána öblítek, de az öblítővizet felfogom egy régi zománcos edényben, amit kiöntök egy felmosó vödörbe, és mehet vele a WC-„lehúzás”, leöntés. Macerának tűnik, de valójában nem az, néhány másodpercet vesz igénybe ez a pár mozdulat. Csak szokás kérdése.

Így megnyertem a versenyt, 3 liter víz, nulla áram és nulla vegyszer! Még csak el sem romlok, engem nem kell szervizbe vinni. Mert az én mosogatógépem bizony kétszer is elromlott, végül kitettem a szűrét. Amúgy sem tudtam megbarátkozni a tablettákkal, nagyon erős vegyszernek tartom. Ha mosogatógéped van, helyette készíts házilag tablettát szódabikarbónából, sóból, borkősavból vagy citromsavból és vízből. Az interneten több recept is fent van, próbáld ki.

Tűzhely és odaégett edények

Áztatás, esetleg szódabikarbóna, ecet, só és súrolás. Itt egy kicsit több izommunkára lesz szükségünk, de vegyszerre nem.

Mosás

A mosógépbe mosószódát teszek, ezt találom a legkörnyezetbarátabb megoldásnak és egyben legolcsóbb is. De a mosódió éppolyan jó. Szinte mindig a legrövidebb programot választom és 40 fokot. Öblítőként csak ecetet adagolok. Ha illatosítani szeretnél, mehet bele pár csepp természetes illóolaj. Szerintem a fertőtlenítés mellett az illatosítás az amiről le kell mondanunk. Semmi szükség rá, megint csak a világ, amiben felnőttünk hitette el velünk, hogy mindennek illatozni kell. A mi ruháinkat a szabad levegő illatosítja tavasztól őszig.

Tudtad például, hogy mikor egy kisbaba megszületik, neki csak az édesanyja bőrének iliatát kellene éreznie? Ehelyett szegény mindenféle illatos tusfürdő, krém, parfüm, a ruhán öblítő mesterséges szagával találkozik. A legjobb az lenne, ha szülés után minden anyuka odafigyelne, hogy illatmentes tisztálkodószert használjon. Parfümöt pedig egyáltalán nem. Illatmentes dezodort igen. Ha pedig a babáknál ez a legjobb, nem lenne jobb és egészségesebb nekünk is sokkal kevesebb illatosítás?

A folttisztítás kicsit nehezebb ügy. A lényeg, hogy ha tudjuk a foltot azonnal mossuk ki hideg vízzel, esetleg szappannal. A forró vizet kerüljük, mert az anyaghoz rögzíti a foltot. Az áztatás itt is sokat segíthet, továbbá a napfény fakító hatását szintén kihasználhatjuk. Ecet, szódabikarbóna, citromlé, mosószóda mindet kipróbálhatjuk. Sokszor ajánlják még a bóraxot zsíroldáshoz és fertőtlenítéshez. Én nem használom, mert több helyről hallottam negatív véleményt róla.

A tisztálkodásnál és szépségápolásnál is nyugodtan mondjunk le a boltban vásárol tusfürdőkről, testápolókról, kéz- és arckrémekről, parfümökről, dezodorokról és a fogkrémről. Mindre van egészségesebb, környezetbarátabb megoldás. Hamarosan írok róla.

Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: