Apámat mindig őrültnek néztük gyerekkoromban, mert nem volt hajlandó papírzsepit használni. Szerinte rémes, hogy egy fújással szemétbe is kerül, meg aztán hamar át is ázik. Gusztustalan. Mondogatta, mikor rákérdeztünk ötödjére is. Mi meg közösen szégyelltük, ahogy vendégségben előveszi az ódivatú, kockás vászonzsebkendőjét, mint egy öregapó, és sosem tudott adni senkinek zsepit, ha kértek tőle.

Aztán ahogy mennek az évek, egyre több olyan gondolattal, személlyel, meg környezetvédelmi törekvéssel (és régebbről megmaradt illemszabállyal!) találkozni, amik formálják az embert. A környezetszennyezéssel, a fakivágások eredményével például már a saját szemünkkel bizonyosodhatunk meg, ami ijesztő. Hiszek abban, hogy minden egyes ember életmódja számít. Mert hatunk egymásra. Egy egyszerű textilzsebkendő is elindíthat valamit egy társaságban.

Hogy undorító, ha textilzsepit használok, meg az, hogy nincs papírszalvétánk? Ugyan már! A világon annyi gusztustalan dolgot látunk és érzünk közelről is, hogy ezek igazán apróságok azért, hogy jobb hely legyen a Föld.

Vegyük például a családalapítást. Talán furcsán hangozhat, de én valahogy innentől számolom az igazi átállásunkat. A csodálatos csecsemőkort végigkövetni több puszta örömnél, igazi boldogság. Ám olyan közel hozza az emberi valóságot, hogy az első (néhány hónapig folyamatosan tartó) sokkot követően már egyáltalán nem tűnik idegennek sem a textilzsepi, sem a textilszalvéta, sőt tovább megyek, a textil wc „papír”, azaz toalettkendők használatának gondolata sem. Merthogy már ilyen is van, úgy 4400 forint körül már találsz egy szettet az Etsy-n. Az utóbbi két hónapban éppen ez borzolja az internetezők kedélyeit és sötét középkort, meg elvetemült, beteg naturalistákat kiáltoznak a népek, pedig valljuk be, ha a gyerek gatyója lesz vonalkódos, azt sem a kukába dobod, igaz? Szépen beugrik magától a mosógépbe és ollé, tisztán szárad meg, majd hordja újra. Te is felvennéd? A mosógépek korában még csak nagyon találkoznod sem kell közvetlenül ezekkel a textilekkel, ami azért óriási kényelmet jelent. Lehet, hogy erre mutat a jövő?

WC papír helyett? Kép a mamagonegreen.blogspot.hu oldalról

Ám amíg nem tart itt a társadalom, addig is a kisebb ökolábnyommal bíró újrahasznosított papírból készült wc papír is remek választás, ha nem tartalmaz készítés közben belekerült káros anyagokat (pl BpA-t az újrahasznált hőpapírokból).

De hol veszel textilkendőket? Ez is nagy kérdés

Mivel nincs igazán divatban, ezért nem lehet akárhol kapni jó ruhazsebkendőt. Mi sok helyen kipróbáltuk és a szépen, dobozba csomagolt verziók a legtöbbször pusztán kisebb méretű díszzsebkendők, öltönyzsebbe valók. Ezért érdemes rákérdezni az eladóknál, habár sajnos sokszor ők sem bontották még ki a csomagot, és sosem használtak textilzsepit, így marad a józan ész: a ráírt méretet és alapanyagot nézzük meg. A C&A-ban például (igen, ész nélkül) potyára vettem két csomagot éppen emiatt. Bár azért veszendőbe nem ment, az ovis fiaim használják.

Jó minőségűt lehet kapni a Zöld Boltban (itt több féléből válogathatsz), az Aldiban a papírdobozos 3db-os, nagy méretűt ajánlom és a Meskán például a Blessyou termékei tényleg jók. Bár az utóbbi termékeit a méretük miatt inkább nőknek ajánlom, de akár ajándékba is, mert menők. A kínai boltokban kaphatókat azonban nem érdemes megvenni, mert olyan leheletvékonyak, hogy még a papír is jobb…

Blessyou zsepicsomag és textil gyerekzsebkendők a Zöldbolt választékából

A hulladékmentes életmód abszolút netovábbját persze nyilván az jelenti, ha ezeket sem veszed meg. A jó hír, hogy erre is kiváló megoldások vannak már. Az egyik hulladékmentes életmóddal kapcsolatos Facebook csoportban például rendszeresen előkerülő téma, hogy miből varrjunk zsebkendőt, kinek mi vált be, mi nem dörzsöli annyira az orrunkat? Magasan vezet mindig a régi lepedő és a használt flanel ing.

A textilszalvéta esete azért egy kicsit könnyebb. Mert papírszalvéták tömkelege, minták, rétegek és méretek hatalmas választéka ide vagy oda, az éttermek egy részében és sok szállodában szerencsére sosem kopott ki a textilszalvéta. Így ma is főleg elegáns étkezések részeként tekintünk rá, pedig esztétikai értékénél csak praktikuma nagyobb. Nem termelsz vele újrahasznosíthatatlan papírhulladékot! Ha jó anyagból készül, akár egy-két évtizedig is használhatod, így textilből sem kell évről évre új kollekciót venni és az előzőt a szemétre, vagy a komposztra dobni. Bizony, a természetes alapanyagból készült textilt akár a komposztra is dobhatod, ha nincs annyira tele festékkel (pl világos színű).

Néhány évnyi kísérletezgetés után mi három szettet használunk. Egy ünnepit, amit csak karácsonykor és felnőttes szülinapok alkalmával veszünk elő és két hétköznapra valót. Az egyik ilyen hatost anyám varrta egy régi asztalterítőből, senki meg nem mondaná, hogy nem szalvétának készültek, a másikat kb harminc évig használták már előttünk a férjem rokonai és remek színben vannak.

Ha ilyen újrahasznosítós lehetőségeid épp nincsenek, akkor irány vásárolni! A Butlers-ben kapható textilszalvéták igazán jó minőségűek, már vettem ott ajándékba. Ezenkívül érdemes megnézni azokban az üzletekben, ahol asztalterítőt is vennél, ugyanis sok helyen a terítő anyagából, vagy azzal összeillő anyagból készült szalvétákkal, szettben is árulják. A Tesco-ban és az KIKA-ban rendszerint van, ha konkrét példa kell.

Jó-jó, nem mondom, hogy időnként nem fordul elő, hogy csalok, de lássuk be, iszonyúan nehéz ellenállni, amikor répából faragott autóban ülő, tweed zakós nyuszik vannak a húsvéti papírszalvétán… Senki sem szent. (Ugye?)

Szalvéta és konyharuha bevetésben (Képek: Cibi.hu, Pixabay.com vixi)

Szintén szalvéta, de már nem az asztalnál használjuk azt, amibe szendvicset csomagolunk. Erre imádni való megoldást ajánl a CIBI, zipzáras és tépőzáras újraszalvétáival. Érdemes átnézni a kínálatot itt kedves rokonaim, nagyon szeretnék a névnapomra! 🙂

Hogy konyhai papírtörlő? Soha nem volt, nem is lesz, a legpapírpazarlóbb hülyeség egy háztartásban, szerintem. Tele vagyok szép mintás, és kevésbé csinos konyharuhákkal, mert mindegyiknek megvan a maga dolga. Az egyikkel a poharakat törlöm, egy másikkal ételt fotózok, vagy forró edényt teszek rá és igen, a rondát például a frissen kiszedett rántott gomba alá teszem, hogy odacsepegjen az olaj.

A mosógép egyelőre mindent elbír, még az én hóbortjaimat is. Méghozzá egyszerű mosóprogramokkal, fertőtlenítés és extra mosószerek nélkül, időnként áztatással vagy mosószappanos átdörzsöléssel előtte. Fiókba viszont gőzölős vasalás után kerülnek frissen, többé-kevésbé bacilusmentesen.

És a te háztartásod milyen papírt nem lát soha?

(Főkép fotói: innen, innen és innen)



Címkék: