Nézzük a 11+1 februári virágzó versenyzőt!

Az idei tél eddig elég lagymatagra sikerült, és a hátralévő február sem hoz már különösebben erős fagyokat -feltehetőleg. Ilyen enyhe időben sok koratavaszi díszcserje és fa képes virágba borulni, főleg, ha az ehhez ideális, meleg fekvésben nevelkedik. Épületek szélvédettebb, déli oldala mellé ültetett, vagy kiterjedtebb déli lejtőkön lévő növények akár több héttel korábban is elkezdhetnek virágozni az általánosan elvárthoz képest.

CSERJÉK

Keleti mahónia

Mahonia bealei – keleti mahónia virága februárban

Hogyha egy tőből induló, hosszúkás, sárga virágfürtökön akad meg a szemed, ami egy kicsit földöntúli látványt nyújt – nekem legalábbis –, akkor az a keleti mahónia lesz. A mi jó öreg mahóniánk távol-keleti rokona, ami kevésbé bokros formájú a hazai változathoz képest, ez inkább csak 2-3 szárat fejleszt, viszont magasabbra nő. A levelén is látszik, hogy igen, ez ismerős, ez olyan, mint a mahónia, de mégsem teljesen, annál hosszabb, több tagból áll. Friss hajtásáról találsz egy képet a galériában. Annak láttán talán könnyebben belátod, miért nevezem földöntúli látványnak. Mintha az Alien a konyhakertjében nevelkedő egyik kis kedvencét mutogatná. Ma még elég ritka a kertekben, de kertészetekben szerencsére egyre gyakrabban találkozni vele.

Mogyoró és csavart ágú mogyoró

Corylus avellana Contorta – csavart ágú mogyoró barkavirágzatai

Corylus avellana – közönséges mogyoró barkái

A barkavirágzatot fejlesztő növényeknek ilyenkor jön el az ideje. Nem kifejezetten a tompa sárga színükkel hívják fel a figyelmet magukra, s erre nincs is szükségük. Ilyenkor még nincsenek rovarok amik a beporzást elvégeznék, de a mogyoróknak nem is kell, megoldják a széllel. A barkák vázában szépen mutatnak és tartósak, de azért csak óvatosan: egy csokor asztaldíszért nem kell megcsonkítani egy szép bokrot vagy fát. Tudod, mint a pálinkával, tarts mértéket!

Japánbirs

Chaenomeles japonica – japánbirs

Ha skarlátpiros virágtengerbe botlasz februárban vagy március elején, s miközben oda nyúlnál egy virágért de a kis szemét jól megszúr, akkor a japánbirssel rúgtad össze a port. Csak óvatosan a tapizással, erős tövisei tiszteletet parancsolnak. Inkább csak nézegesd! Vázába tenni, vágott virágként nem érdemes próbálkozni vele, a szirmok hamar elhervadnak.

Kikeleti bangita

Viburnum x bodnantense – kikeleti bangita virágai februárban

Még ha az idő hűvösebb is, vagyis nulla fok körül vagy kicsivel az alatt van a napi átlaghőmérséklet, a kikeleti bangita akkor is nekiáll a virágzásnak, nem ismer se istent, se embert. Pláne ilyenkor, amikor napközben sok helyen 10-12 fok van az országban. Hogyha halvány rózsaszínben pózoló cserjét látsz ilyenkor, hagyd elhatalmasodni elmédben a gondolatot  – ez bizony a kikeleti bangita lesz!

Varázsmogyorók

Hamamelis sp. – az egyik varázsmogyoró faj virágai

Vékony, rojtos, aranysárga virágszirmok… gyanús, nagyon gyanús! Aranyeső? Aranyvessző? Nem, ezeket majd a Betti nemsokára tisztába teszi. Addig is tanuljuk meg: ha a februári-márciusi sárga virágok töve olyan, mintha véres lenne, akkor egy varázsmogyoróval van dolgunk, az a véresnek kinéző rész pedig a virág csészelevele. Hogy melyik faj pontosan? Kínai varázsmogyoró? Virginiai varázsmogyoró? Esetleg japán varázsmogyoró? Fene se tudja, nem vagyok dendrológus. Egyébként is, majdnem ugyanúgy néznek ki. Ha már felismerted és megtanultad, hogy mi a varázsmogyoró, légy büszke magadra! Többet tudsz a témában, mint a magyarok 99,9 %-a.

FÁK

Júdásfa

Cercis siliquastrum – júdásfa virágzás

A júdásfa inkább április-májusban szeret virágozni, de ilyen bolond téli időjárás idején nem kizárt, hogy védett fekvésben lévő példányok fogják magukat, és virágba borulnak. A júdásfa különlegessége, hogy sötét rózsaszín virágai közvetlenül az ágakon nyílnak, akár a vastag törzsön is, sűrű csomókban. Vese alakú, kerekded levelei csak virágzást követően hajtanak ki.

Törökmogyoró

Corylus colurna – törökmogyoró fa barkavirágzatai

Ha valami úgy virágzik barka formájában, mint egy mogyoró, de zavaró, hogy ezt egy fán látod, tisztuljon ki az elméd: egy törökmogyoróval állsz szemben. Jó eséllyel még a gubancos, kerekded, kicsit szúrós kupacsleveleit is megtalálod a fán vagy a fa alatt, ha éppen termett szegény pára. Két-három szál mehet vázába, de nem kell tarvágást csinálni ám!

Nagyvirágú liliomfa, vagy bármilyen más liliomfa faj és fajta

Magnolia x soulangeana – nagyvirágú liliomfa virágzásának kellős közepén

Ha egy mesebeli virágzó fát látsz, tekintélyes, 8-10 centis, felfelé álló virágokkal, fehér vagy rózsaszín kivitelben, kiálts fel, hogy de szép ez a liliomfa! Tényleg szép, telefon elő, de gyorsan, általában hamar elvirágzik. Persze ha virágzáskor hűvös marad az idő, mondjuk, mint amilyen akkor volt, amilyen hőmérsékleten kivirágzott, akkor szirmai tovább kitartanak. Ha viszont a tavasz ráront, mint Zrínyire a vadkan, akkor a fa fő szépsége is hamar odalesz.

Perzsa varázsfa, perzsafa

Parrotia persica -perzsafa

Az Észak-Iránból származó perzsafa az egyik legszebb őszi lombszínt adó fa, amit valaha láttam, fajtától függően mind sárga, mind piros levélszínt illetően. Korán nyíló virága ugyan nem túl díszes, de ha közel hajolsz hozzá, egy perc kellemes merengést azért biztosan képes kiváltani látványával. Virágcsomói kis gombolyagokként virítanak a még csupasz ágak végein, miután kibújtak a barna fedőlevelek mögül.

Ecetfa, torzsás szömörce

Rhus typhina – ecetfa, torzsás szömörce torzsavirágzata

Ha furcsa, piros-vörös gumókat látsz egy alacsony fa ágainak végén, ami bársonyos tapintású és kissé viaszos, akkor az az ecetfa lesz. Igen, ez a valódi ecetfa, a tudományos világ ecetfája. Amit te ecetfának gondolsz, hatalmas, büdös levelekkel, az valójában a bálványfa, csak a köznyelvben valamiért az ecetfa név terjed el (feltehetően azért, mert büdös). Szóval, a hülye nevű torzsás szömörce virágai/termései igazából nyár vége felé beértek, kis szerencsével ilyenkor is még egyben vannak a fákon, majd tavaszig apránként szétesnek. Ránézésre olyan, mintha egy hatalmas virágbimbó lenne.

+1, a téli jázmin

Ezt nemrég épp megírta a Betti, olvasd el, és okosodj tovább!

Mahonia bealei - keleti mahónia virága februárban



Címkék: