Két halálos áldozatot követelő tragikus baleset történt október 14-én a 41-es főúton. Az autót vezető harminc éves férfi, és az utasként az autóban lévő tizennyolc éves nő életét vesztette, miután az autó az útról lesodródva egy fának ütközött, ami kettészakította a karosszériát.

Ez tragédia. Nem lennék a szülők és a rokonok helyében, értelmetlen és fájdalmas veszteség, ezúton fogadják részvétemet. A hátamon feláll a szőr, ha ilyen balesetről olvasok.

Természetesen bejárta a Facebook minden zugát a hír, és ezen a ponton becsatlakozunk a Gardenista fősodrába, jelesül: egy fa van megszólítva benne. Illetve a fa, általános alanyként.

Ez volt a vitaindító:

Mikor érjük meg, hogy az út menti olyan fákat amit egy autó nem tud kidönteni , végre kivágják!? Rengeteg életét meg lehetne menteni…. Költői kérdés volt…

Majd késbb:

Ez de szar duma… Èletekröl beszélünk ember!!! Ha vét haljon meg?? És az utastarsak is?? Tudom őn vérprofi soha nem hibázhat….

Sőt, van, aki egyetért:

Ha megnézik az utak melletti árkokat (ha van) azok telis tele vannak bokrokkal, fákkal ezekre értette,  hogy ki kellene vágni…szerintem is.Ezeknek a lombja hullik az utakra teszi nyálkás csúszóssá…ezeknek az árkoknak a padkáiba kellene a vizelvezető réseket vágni hogy ne az úton álljon a víz hanem az árkokba follyon..

Később előkerülnek az érzelmi húrok, mert kicsit sok lett az ellenvélemény:

Megijeszt hogy ezeket a szavakat édesanyáktól olvasom.. Belegondoltak a szülők most mit éreznek? Nem konkrétan csak erről az esetről beszélek. Ha bokor van ott lehet kiszállnak. Mit vétett az utas? Tudják mennyi ember hal meg évente csak ezért? Sajnos ezzel a felfogással nem lehet mit kezdeni ” vétett haljon meg” és mindenki aki beült mellé. itt mindenki vérprofi és kíméletlen, mint az állatok…

Közérthetőbben fogalmazva- mielőtt elvesznénk a halmozott írásjelek, és az alacsonyan szálló hosszú ők között a modorosság óceánján egy-egy távolban felsíró édesanya hangjától kísérve – ez a teremtmény azt szeretné, hogy az utak mellett ne álljanak fasorok, bokrok, és semmi ami gátolhatná a képességeken túli értelmetlen vagánykodásból, menőzésből fakadó tragikus kimenetelű eseteket.  Ha kicsit jobban belegondolunk, vannak ilyen helyek. Ott van mindjárt az autópálya. Úgy alakították ki, hogy az esetlegesen megpördülő autót a szalagkorlátok közötti helyen ki lehessen manőverezni, vagy lelassuljon, hogy újra irányíthatóvá váljon. Egyebekben pedig szalagkorlát van, amit kamionnal se könnyű áttörni, de megoldható, személyautóval könnyebb átrepülni. Igaz, az alsó szalagot nem tartalmazó korlátok halomra ölik a motorosokat, de az egy másik cikk.

Szóval az autópálya mellett van más hely is, ahol megfelelnek a feltételek a kommentelő elvárásának: úgy hívják, versenypálya. Egy fa sincs a beton mellett, sőt a kanyarban bukótér található, ahol az autó csúszhat, ha valami nem adta ki.

Annak a beismerése, hogy lehet, hogy a vezető nem megfelelő sebességet választott, nem tud vezetni, jobban lefoglalta a hosszú kamaszlánycomb, mint a kanyar, elmarad. Mindig mindenki más a hibás. Hibás a páralecsapódás, a lehulló levél, a szembe sütő hold, a szomszéd Palibácsi. Nos nem.  Az a hibás, akinek a kezében van a kormány, és akinek a talpa alatt van a gázpedál. Akkor is, ha ezt nem feltétlenül kényelmes belátni.

Szerencsére nem csak belőlük áll a világ, többen felhívják a figyelmét az álláspontjaik tarthatatlanságára:

A fa optikai vonalvezetés is, ráadásul sok méterre az úttól. Ha olyan sebességgel megy valaki, hogy csak a légierő fogja meg, ez lesz a következménye.. Árokba bele lehet csúszni véletlenül akármilyen oknál fogva, de nem kettészakítani egy autót, ehhez komoly sebesség kell. És ha ezt egy szembejövő szenvedi el?

Komolyan elgondolkozom az emberek gondolkodásmódján. Nem kéne esetleg az utak mellett 400 méteres sávban mindkét oldalon sík rázókő meg murva meg gumi fal? Persze írtsanak ki mindent mert van pár Macskajános aki nem az autója és a tudása szerint vezet, jah és oszlopok se legyenek (a közvilágítás sem fontos) mert az is veszélyes, igaz csak ha 170 körül vered telibe, de mindegy mert veszélyes vesszen minden oszlop. Sőt az élővilágot is írtsák ki mert egy őz vagy nyúl is veszélyes. Aszfaltot mindenhová, hogy az önjelölt idióták még jobban száguldozzanak. 50-30-10 éve is voltak fák az utak mellett és remélem míg világ a világ így lesz. Ezek elrettentő példák, hogy ez is megtörténhet ha az ember túlvállalja magát.

Szerintem meg a fa igenis kell az út mellé, mert kijelöli optikailag a nyomvonalat, meggátolja a hóátfúvást, csökkenti a zajt, árnyékolja a szembe sütő napot, felszívja az út közeléből vizet, ott kezeli a légszennyezést, ahol keletkezik, az út mellett, és mert szép.

Ha van még ötleted, miért jó az út melletti fa, kommenteld ide.

 

Fotó: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Forrás: Lánglovagok



Címkék: