Már kimenni sincs kedve, csak a tévét bámulja? Egy tányért sem lehet rábízni, nemhogy egy élőlényt? Akkor lehet, hogy csak a rossz végénél tartjuk azt a gyereket.

A szabadban játszás örömét semmi sem pótolhatja egy gyerek életében. A híres gyermekpszichológus, Vekerdy Tamás sem kampányol hangosabban másról, hiszen az ember alapvető szükséglete, fejlődésének fontos eleme az, hogy a természetben vagyunk. Mert ha fejest mer ugrani bele a kicsi (nagy), megtalálja benne az izgalmat és az örömöt.

A mesemondás pedig egy szuper csatorna, amin keresztül könnyen becsurgathatunk fontos dolgokat a picikék fejébe. Persze, kinek mi a fontos? Nálam megenni a brokkolit, segíteni másoknak, gondozni a virágokat, saját káposztát ültetni. A férjem meseváltozataiban inkább nyulak polírozzák a gólya repülőjét, meg Porsche féket szerelnek a manók az erdei szerelőkunyhóban, de egy dolog mindig megjelenik a meséinkben: a természet szeretete. Mert nekünk fontos.

Ha neked is és már rongyosra olvastad a kisvakondot, íme néhány remek mesekönyv, amitől kedvet kap a gyerek ahhoz, hogy kint rohangáljon sőt, ásót vegyen a kezébe vagy vetőmagot kérjen karácsonyra.

Bartos Erika: Bogyó és Babóca kertészkedik. A híres mesesorozat kertészkedős kötetében napraforgót ültetnek és gondoznak, valamint segítenek egy erdei gomba elveszett kalapját megkeresni. Cukiság 1-4 éves piciknek.

Szutyejev: A gomba alatt. Bájos, klasszikus történet a „sok jó ember kis helyen is elfér” eszmeiség jegyében a szakadó esőben gyorsan növő gombával. Szintén a 1-4 éves korosztálynak.

Répamese. Kell erről a Tolsztoj által lejegyzett orosz népmeséről mondanom valamit? Magot vetnek, dédelgetik és alig tudják kiszedni, akkora lesz. Ha ez nem kézzel fogható sikerélmény-ötlet, akkor semmi. És állítólag oroszul elmesélve ritmusos, jópofa hangzású is… 🙂

Zelk Zoltán: Mese a fákról. Keserédes rövid történet arról, hogy gyökereztek le a fák és mióta nem sétálgatnak.

Tony Wolf: Mesél az erdő. A könyvet 2017-ben újra kiadták, így a szerző saját rajzaival illusztrált meséket újra élvezhetjük. Az erdő lakói itt nem csak egymással törődnek, hanem a természettel is. Gondozzák a növényeket, hol meg lekvárt főznek, gyűjtögetnek, szüretelnek. Az óvodás korcsoport imádja.

Anne-Marie Dalmais: 366 és négy történet a természetről. Egészen rövidke és tartalmasabb mesék is olvashatók ebben a könyvben, amiben az év minden napjára jut legalább egy kedves, természetbarát mese. Ezt főleg a nagyobb óvodások és kisiskolások élvezik.

Václav Ctvrtek – Zdenek Smetana: Moha és páfrány. Egy különös erdei világba kalauzolja el a mesehallgatót a könyv, ahol Moha És Páfrány kalandjain 5 percenként nagyot nevetnek a gyerekek. A szórakozás garantált, főleg három éves kor körül.

Rotraut Susanne Berner: Őszi böngésző. Valójában ez egy részletgazdag, szép őszi képeskönyv, ami fölött órákig csücsülhet a gyerek, vagy a felnőttet segíti új mese kitalálásában. Itt az őszi természet van a középpontban, no meg egy tökfesztivál, amire láthatóan készülnek a rajzolt világban.



Címkék: