Ülsz a gép előtt, bámulod a monitort, és már 20 perce próbálsz befejezni egy 2 mondatos emailt? Úgy érzed, hogy az agyad egyszerűen leállt? Az egyetlen, amire gondolni tudsz, hogya munkaidő végén feltéphesd az iroda ajtaját, és beleszippanthass odakint a friss nyári levegőbe?

Ne várj addig, mert sosem fogsz a munka végére jutni, és még éjfélkor is az íróasztal fölött fogsz görnyedni, mert a határidő szorít, az ihlet meg messziről elkerüli az irodádat, ahol savanyodsz.

Kint jobban forog az agyad

Szóval pattanj fel, fogj egy tollat és egy papírt, és irány a legközelebbi park, az irodaház tetőterasza, vagy akár a folyópart. Szakadj el a monitor elől, és helyezd át kicsit az irodádat a szabadba, hidd el, a friss levegőnek, a mozgásnak, a környezetváltozásnak, és a természet látványának köszönhetően meg fognak rohamozni a gondolatok, és csak úgy özönlenek majd a jobbnál jobb ötleteid.

(kép: minimatters)

Eva M. Selhub, a Your Brain on Nature könyv társszerzője úgy foglamazott, hogy egy csepp természet úgy hat az agyra, mint egy csepp morfin. Stimulálja az agyat, csökkenti a stresszt, a kortizol szintet, és a vérnyomást.

(kép: hope1032)

A szabad levegőn sokkal produktívabbak, kreatívabbak és élénkebbek leszünk, ellentétben az irodában sorvadással, ami „nature deficit disorder”-hez, vagyis a természet hiányából fakadó rendellenességhez vezet.

Utóbbi depresszióval, álmatlansággal, levertséggel, fásultsággal és koncentrációs zavarokkal jár. Hát ez nem úgy hangzik, mint az ideális állapot a hatékony és sikeres munkához. Szerencsére erre egyre több cégnél rá is jöttek, és már nem csak a zöldet igyekeznek bevinni az irodákba, egy-egy növényfal segítségével, hanem az irodát igyekeznek kihelyezni a zöldbe, a leg különbözőbb szinteken.

 Mozdulj meg és project is követni fog 

Az egyik ilyen zöld trend, a walk and talk meeting, vagyis hogy a munkatársak egy kis csoportja kivonul a szabadba, és séta közben vitatják meg az éppen aktuális projectet. Az, hogy hátrahagyják a levegőtlen, szürke irodát, és a monitort, és kimennek a friss levegőre azonnal beindítja az agyukat.

(kép: sbs)

Ráadásul az emberi elme olyan cseles, hogy bár továbbra is dolgoznak, mivel a szabadsághoz, a kikapcsolódáshoz, a kellemes időtöltésekhez kapcsolja a természet fogalmát, így képes odakint munka közben is feltöltődni, és hatékonyabban működni.

Egy 20-30 perces séta tökéletesen elég arra, hogy szó szerint más megvilágításba kerüljön az éppen futó project, és hogy a brainstormingból valóban villámként cikázó gondolatok szülessenek. A nagykutyák is így csinálják:

(kép:beactive)

Le a nyakkendővel, fel a biciklire

(kép: allsop)

Számtalan munkahelyen régóta bátorítják a dolgozókat, hogy járjanak biciklivel dolgozni. De mostmár egyre több helyen napközben is felpattannak rá, és ahelyett, hogy a tárgyalóban, távolságtartó módon, az asztal két oldaláról bámulnák egymást a kollégák, a nyeregben ülve beszélik át az aznapi to do listet.

(kép: thepaceline)

A sport megemeli az energiaszintünkett, jobb közben az agyunk vérellátása, kreatívabbak vagyunk, és a kollégákat is közelebb hozza egymáshoz, a kötetlenebb ez a fajta megbeszélés.

 Köss üzletet a golfpályán

De nem csak házon belül érdemes ezt a módszert alkalmazni, hanem az ügyfelekkel, megrendelőkkel és befektetőkkel szemben is. Ki mondta, hogy csak szorosra húzott nyakkendőben, karót nyelve, szigorú arccal lehet jó üzletet kötni? Ez a trend már rég kiment a divatból.

A nagy üzletek ma már a golf pályán, vagy éppen teniszezés közben köttetnek, de David Heath, az amerikai Bombas nevű zoknigyár igazgatója, a tengerben, szörfdeszkán üldögélve is ütött már nyélbe milliárdos üzletet.

Igenis érdemes kilépnünk, és az üzleti partnert is kimozdítanunk a megszokott, monoton, irodai környezetből, és ezáltal a komfortzónából is. A közös sportolás, olyan kötetlen hangulatot tud létrehozni , ami növeli az egymás iránti nyitottságot, és bizalmat, így sokkal nagyobb az esélye a sikeres üzletnek.

(kép: golfcare)

Ne csak az ebédszünetet, az üzelti ebédet is kint költsd el

 De ha annyira nem vagy sportos alkat, egy szabadba szervezett üzleti ebéd is jó taktika. Most, hogy ilyen jó az idő, szervezd a következő meetinget egy kellemes helyen lévő étterem teraszára. A Harvard kutatói szerint, az ember aktuális környezete, és a pillanatnyi lelkiállapota olyan nagy mértékben befolyásolja a döntéseit, hogy egy jól megválasztott, folyóra, vagy parkra néző, félárnyékos asztal mellett, friss levegőn elköltött üzleti ebéd, nagy mértékben növeli a pozitív végeredményt.

De ne csak akkor ebédelj a szabadban, ha üzletet akarsz kötni. A szürke, monoton hétköznapokat, a monitor előtti zombulást is szakítsd meg minden nap, és a kolégákkal piknikezzetek a közeli parkban, vagy éppen az irodaház tetőteraszán. Már egy 20-30 perces, szabadban eltöltött szünet is feltölt titeket D-vitaminnal és energiával, az a pár perc séta, amíg odaértek átmozgatja a testeteket, a zöld környezet pszichésen kikapcsol és megnyugtat mindenkit, és nem utolsó sorban az ilyen közös ebédek a csapatot is összekovácsolják.

(kép:homehub)



Címkék: